Merhaba.28 yaşında 2 yıllık evli bir bayanım.Hamile kalmak istiyorum.2005 yılında bana haşhimato tiroid teşhisi konuldu.Şu anda hergün 0,75 euthyrox kullanıyorum.20 gün önce son tahlillerimi yaptırdım.Bedensel olarak bir şikayetim yok haşhimatoyla ilgili.Merak ettiğim hamile kalma sürecinde yada hamilelikte bu hastalığın zararı nedir?size tahlil sonuçlarımı yazsam yardımcı olabilirmisiniz.TSH,FT4,FT3 değerlerim hep normal çıkıyor.Fakat A-TPO 228,6 (0-34) A-TG 509,4 (0-115).Anladığım kadarıyla değerlerim çok yüksek.Acaba ilacın dozunu arttırmak yada ek ilaç mı almam gerekiyor?Hamile kalmama engel olurmu?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Doç.Dr. M. Akif BUYUKBESE
12. 17:35:30
Izmirde universite hastanelerinin endokrin bolumunden yardim alabilirsiniz. Teorik olarak hamilelikte otoimmun diye adlandirdigimiz yani degisik organlara ait antikor miktarinda degismeler olabiliyor. Tababette kesi konusabilmek mumkun degil. Ancak hashimoto tedavisiz kalinca hipotiroidiye yol acabiliyor. Yani bez normalden yavas calisiyor. Ilaclar bir miktar baskilayabiliyor. Esasen saglikli gebeligi daha cok belirleyen TSH dir antikorlar degil. Ancak tedavisiz antikor yuksekligi TSH duzeyini etkileyebilecektir. nadiren hoshimoto bezin hizli calismasi doneminden sonra bezin az calismasina yol acabiliyor. Gerek hamilelik gerekse sonrasinda ozellikle TSH ve FT4 acisindan yakin takip onemli. Teorik olarak erken dogum rizki tasiyabilir hormon aktivitesi degistiginde.Saglikli gebelikler
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.