Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-06-2008, 11:18 AM   #4 (permalink)
Merto
Site Yaşam Koçu
Mert Ölçer
 
Merto - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 660
Tesekkür: 1,067
471 Mesajinıza toplam 3,964 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Merto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond reputeMerto has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Yaşam koçluğu!

Hayal ablam çok teşekkürler hakkımda hissettiklerin ve değerli görüşlerin için.
Bu başlığı sevgili Atakan ın önerisi ve öncülüğü ile açtık ve bende bu alanda paylaşımlarda bulunarak destek olmaya çalışacağım koçluk bakış açısı ile.

Öncelikle senin doğal bir koç olduğunu söylemek isterim. Gerek forumdaki yazışmalarda gerekse pazar günkü sohbetler sırasında dikkatimi çeken yaklaşımınız bunun en büyük örnekleridir. Yüreğine sağlık.

Koçluk sürecinin nasıl işlediğinden bahsedeyim biraz; bu çok iyi bir soru oldu gerçekten de.


Yaşam koçluğu tamamen bireysel bir uygulamadır. Koç ve koçluk alan kişi arasındaki sinerji ile ilerleyen ve hayatın her alanında çalışılabilen bir araçlar bütünüdür.
Hayatında değişim isteyen, belli alanlarda gelişme isteyen, kararsızlık yada tıkanmalar yaşayan, daha iyisini yada daha farklısını isteyen, kısaca her alanda değişim ve gelişim isteyen insanlar bir koçla çalışabilirler.

Koçluk uygulamasının etkili olmasını sağlayan en önemli özellik kişiye özel olmasıdır. Koç müşterisini derinlemesine dinler, çözüm odaklı ve ileriye götüren sorular sorar, güçlü yanlarıyla uyum içerisinde birlikte hareket eder.
Koç bir yol arkadaşıdır, hedeflere doğru giden yolda müşterinin kendi içsel gücünü ve güçlü yönlerini görmesini ve bunları daha aktif kullanmasını destekler, motive eder, sınırlarını aşmasına ve kapasitesini en üst düzeyde kullanmaya başlamasına destek verir.

Peki tüm bunlar nasıl bir süreçte olur.
Koçlukta ilk seans ücretsizdir ve kişi ile koçun arasındaki iletişimin başlangıcıdır. Bu ilk seans sırasında koç, koçluğun ne olduğunu ve sürecin nasıl işleyeceğini açıklar. Kendini tanıtır ve varsa soruları cevaplar. Yaklaşık 1 saat yada 1.5 saat sürebilecek bu ilk seansın kalan üçte ikisinde ise müşterinin hayatının her alanında nerede olduğu ve neler yapmak istediği hakkında konuşulur. Koçluktaki bu yaşam alanları; Kariyer, Sağlık, Finans, Kişisel alan(kendinden memnuniyet), İlişkiler (her türlü ilişki), Eğitim, Hobiler, Sosyal alan, Ruhsal hayat vb. gibi insanların günlük yaşantısında çok önde olan ve hayat kalitesini direkt etkileyen alanlardır. Bu alanlardan hangisinde nelerle ilgili çalışmak istediği tamamen müşteriye kalmıştır. Ve koçluğun en önemli özelliği olan kişinin kendi seçtiği yollar ile ilerleme başlatılır. Bu tanışma ve nerede olduğuna dair tespit çalışması yapılan ilk seanstan sonra müşteri ve koç birlikte çalışıp çalışmamaya karar verirler.

Eğer çalışmaya karar verildi ise koçluk süreci şöyle devam eder;
Yaklaşık üç aylık ya da altı aylık hedeflerle çalışılacağı için süreç 12 hafta devam eder. Her hafta bir gün bir saatlik bir seans için koç ve müşteri bir araya gelirler... Hedefin altı aylık ve sık görüşmeyi gerektirmeyen bir hedef olması durumunda bu görüşmeler iki hafta da bir de olabilir. Ancak seanslar hep maximum 1 saattir.
Bu süreç sırasında eğer hedeflere daha önce ulaşılmışsa koçluk süreci daha erken sonlandırılabilir yada başka hedeflerle çalışılabilir. Bu sürecin herhangi bir aşamasında müşteri çalışmaları kesebilir. Bu seanslar yüzyüze yapılabildiği gibi dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi telefon görüşmesi yolu ile de yapılabilir. Pratikte dünya üzerinde daha çok telefonda yapılmaktadır. Ancak ülkemizde yüzyüze görüşmeler de tercih edilmektedir.
İkinci seansla birlikte gündemin konuşulup çözümlendiği ve hedeflere giden yolların belirlenip bu yollarla ilgili eylem tespitleri ve eylemlerin hayata geçirilmesi ile devam eden süreç başlar. Her hafta belirlenen gün ve saatte koç ve müşteri bir araya gelir yada telefonda buluşur ve süreci devam ettirirler... İşte süreç kısaca ve ana hatlarıyla böyle işliyor.
Süreç bittikten sonrada protection - koruma - dönemi başlıyor bu da sonraki altı ay boyunca ihtiyaç duyulduğunda koçunuzdan ücretsiz destek - seans bazında değil ama kısa görüşme yada yazılı iletişim anlamında - alabilmeniz anlamına geliyor.

Peki bu 12 hafta şartmıdır? Ya benim sorunum yada karar vermem gereken şey daha kısa sürecek bir konu ise;

Bu durumlarda da daha önceden tanıdığınız yada herhangi bir koçla spot koçluk çalışması yapabilirsiniz.
Bir yada bir kaç seans ta çözüme yada sonuca ulaştırabilecek etkili koçluk araçları çözüm odaklı koçluk ekolünde bolca kullanılmaktadır.

Ve son olarak da koçluğun ne olmadığını söylemek isterim kısaca;
Koçluk;
Danışmanlık değildir.....yani bir konuda uzman ve görüş veren
Terapi değildir.....yani psikolog yada terapist değildir
Mentorluk değildir....yani bir işin yada konunun ustası değildir
Eğitim değildir....yani bir öğreti değildir
Felsefe değildir...... yani soyut ve somut birlikte çalışılır
Ukalalık değildir...... yani :) yani işte hahahahaaa

Not: Koçluk alan kişi için tanımlama olarak ingilizcede coachee yada client kelimeleri kullanılır. Danışan kelimesi konunun ruhuna uygun düşmemektedir. Coachee içinde bir türkçe karşılık üretilmemiştir. Ve bu nedenlerle uluslararası tanımda kullanılan client kelimesinin karşılığı Müşteri kelimesi kullanılmaktadır.
__________________
HERŞEY MÜMKÜNDÜR İMKANSIZ ZAMAN ALIR.

http://www.mertolcer.com/
http://www.facebook.com/yasamkocum
http://www.facebook.com/vizyongelistirme
Merto isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla