Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-04-2007, 07:41 AM   #10 (permalink)
kanatlim
 
Üyelik tarihi: Apr 2007
Mesajlar: 6
Tesekkür: 0
5 Mesajinıza toplam 41 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
kanatlim is an unknown quantity at this point
Standart Aikido Farkında Olabilmek

Zen Budizm, Çin kökenli bir Budizm ekolüdür fakat Çin'e Hindistan'dan gelmiştir. Daha doğrusu Çin'e, Çinlilere Budizm öğretmek için gelen bir Hintli Budist rahip tarafından, Çin'de geliştirilmiştir. Zen Budizm'in ve Kung Fu'nun doğuşu ile ilgili efsanelerin bir çoğu aşağıdaki özetin akışındadır.

Çok çok uzun zaman önce Hindistan'da, Savaş sanatlarına çok meraklı bir Mihrace yaşarmış. O zamanın bilinen bütün döğüş sistemlerini ve araçlarını toplamış fakat elindeki veriler ona yetersiz görünmüş. Mihrace konuyla ilgili araştırmalarını derinleştirerek vahşi hayvanların kavga tekniklerini incelemiş ve bunlardan aldığı ilhamla daha güçlü döğüş teknikleri ve kendisine göre bir sistem geliştirmiş. Aynı mihracenin esir ve kölelerin vücutlarına iğneler batırarak vurulacak sinir merkezleri üzerinde de çalıştığı söylenir.

Aynı dönemlerde Budizm de oldukça yaygındı ve değişik yerlerde bir çok Budist manastırı vardı. Bir rivayete göre bazı mihraceler saraylarını, hazinelerini saklamak için pek güvenli görmezler ve Budistlerin manastırlarına emanet ederler. Zamanla Budist rahiplerin ellerinde çok büyük bir servet birikir ve sonunda bir gün, rivayete inanılırsa, rahipler hazineleri, sahiplerine vermeyi redderler. Uzun ve kanlı savaşlar çıkar ve sonunda rahipler yenilirler. Bu olaydan sonra rahiplerin silah kullanmaları, taşımaları, bulundurmaları yasaklanır. Budizmi yaymak için ülkede dolaşan Budist rahipler kısa zamanda, çok fazla sayıda olan soyguncuların kurbanı olmaya başlarlar ve sonunda silahsız kavga yöntemlerini öğrenip, geliştirmek zorunda kalırlar.

Günlerden bir gün Bodhidharma adındaki bir rahip, Budizm öğretmek üzere Çin'e gidip, Honan eyaletindeki Shaolin'e yerleşip, bir manastır kurar. Bir süre sonra Bodhidharma Çinlilerin zihinsel olarak fazlasıyla uyuşuk olduğuna ve Budizmi tam olarak anlayıp uygulayamayacaklarına karar verir ve Budizm'de bazı tadilatlar yaparak yeni bir sistem geliştirir. Bu yeni Budizm tarzına Zen Budizim ismi verilir.

Tabii rivayetlerden, daha mantıklı düşünmeye geçersek, Zen Budizm'in geliştirilme sebebi olarak Bodhidharma'nın kendi tecrübe, sezgi ve bilgileri doğrultusunda çok daha işlek bir sistem geliştirmek istemiş olması daha akla yakındır. Budizm öğrenemeyecek kadar miskin Çin halkı ve onlara hitap edebilecek uydurma bir Budizim fikri pek akla yakın gelmiyor. Fakat gene de konuyu aynı doğrultuda izlememizde bir zarar yoktur.

Bodhidharma geliştirdiği sistemin de Çinlilere ağır geldiğini, onların fiziksel ve zihinsel disiplinden uzak olduğunu düşünür ve Çinlileri daha sağlıklı bir yapıya ulaştırmak için döğüş sanatlarını talim ettirmeye başlar ve kısa zamanda döğüş sanatları Zen Budizm'in ya da Shaolin tapınağının resmi uygulaması halini alır.


Yukarıda ki alıntı konuya açıklık getirir sanırım aikido ve hemen her tür uzakdoğu sporunun başlangıç hikayesidir

Bu arada konunun başlangıcı güzelde, sonu nereye varmış onu anlayamadım!!! Arkadaşlar Aikido mükemmel bir spor dalıdır evet ayrıca aikido değil tüm DO sporları hemen hemen öyledir (bilardo hariç) wave

Mesela karate de mükemmeldir Türkçeye sadece savaş sanatı olduğunu düşünen abilerimiz Boş El olarak çevirmiş olsalarda! Asıl manası boş zihin anlamındadır! Ve rakibin durumuna göre bir teknik uygulanır, aikidoda rakibin gücünü kullanmak gibi, benzer bir felsefesi var!!! Ama elbette asıl önemli olan rakibi şaşırtmaktır. Uzun lafın kısası tüm bunlar aynı felsefenin evlatları ama fark kullananlarda başlıyor bence!!!
kanatlim isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla