Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-04-2008, 08:17 PM   #2 (permalink)
gerrard
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Apr 2008
Mesajlar: 32
Tesekkür: 1
8 Mesajinıza toplam 18 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
gerrard is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Kalecilik eğitimi

1 -BAŞLAMA POZİSYONU

a-Top Takibi
2 -TOPUN TUTULMASI
a) Yerden
b) Orta yükseklikten gelen
c) Baş üstü yükseklikten gelen


3 -PLANJON
a)yerden
b)orta yükseklikten
c)baş üstü yükseklikten


4 -TOP ÇELME


5 -HAVA TOPLARI


6 -TOP YUMRUKLAMA


7 -AÇI DARALTMA


8 -KAYARAK TOP ÇALMA


9 -DURAN TOPLAR


10-TAÇ ATIŞI


11-SERBEST VURUŞ


12-KÖŞE VURUŞU


13-OFSAYT UYGULAMASI-HÜCUM


14-EL İLE OYUNA BAŞLAMA


15-AYAKLA OYUNA BAŞLAMA


16-KALECİYE PAS GERİ PAS


17-KALECİNİN YAYLI BAND İLE ÇALIŞMALARI


18-DUVAR ÇALIŞMALARI


19-SARKAÇ TOP ÇALIŞMALARI


1)-BAŞLAMA POZİSYONU



Kalecilikte başlama pozisyonu çok önemlidir.Vücut ağırlığı omuzların desteğiyle ayaklara verilmiştir.bu pozisyonda durmak, vücuda denge kazandırdığı gibi, her yöne hareket etmede kolaylık sağlar.


POZİSYON DURUŞU:



Ayaklar omuz genişliği kadar açık,ağırlık öne doğru, vücut ve baş düzgün biçimdedir.Göz devamlı top takibindedir.


2)-TOPUN TUTULMASI



Kaleci topu taç atacak oyuncu gibi (W)şeklinde tutar.Parmaklar topu saracak şekilde yerleştirilmelidir.Eğer kalecinin avuç içi dışarıya dönüyorsa topu yakalamakta zorluk çekecektir. avuç içi topa yapışmalı ve parmaklar topu kavramalıdır.


YERDEN GELEN TOPLARIN TUTULMASI



Yerden gelen topların tutulması 3 bölümde toplanabilir.


a)YERDEN GELEN TOPLARIN DİZ KIRMADAN TUTULMASI



Yerden gelen topların tutulması esnasında gelen topun önüne geçilir. Ayaklar top geçmayecek aralıkta olmalıdır. Bel kırılarak eller yanyana yerleştirilerek küçük parmaklar birbirine temas edecek şekilde topa uzanılır.Topun el ile teması sağlanıp top kavrandıktan sonra göğüs ve kol arasına sıkıştılarak top tutulur.


b)YERDEN GELEN TOPLARI DİZ BÜKEREK TUTMA



Topun geliş yönü belirlenir. Gelen topun önüne geçilir.sol veya sağ ayak hafif açılır. diğer taraftaki diz kırılarak çökülür.bu arada eller birleştirilerek topa uzanılır.Topun eller ile kavranmasından sonra kollarla göğüs hizasında top sıkıştırılarak ayağa kalkılır.


c)YERDEN GELEN TOPLARIN ÖNE KAPANARAK TUTULMASI



Topun geliş yönü belirlenir. Gelen topun önüne geçilir.sol veya sağ ayak hafif açılır. diğer taraftaki diz kırılarak çökülür.bu arada eller birleştirilerek topa uzanılır.Topun eller ile kavranmasından sonra top göğüs ve kolar arasında sıkıştırılarak vücut top ile birlikte öne doğru bırakılır


ORTA YÜKSEK GÖĞÜS HİZASINDAN GELEN TOPLARIN TUTULMASI

Orta yüksek topların tutulması 2 bölümde ele alınabilir.


a)GÖĞÜS HİZASINDA GELEN TOPLARIN TUTULMASI

Göğüs hizasından gelen topun önüne geçilir. kollar topa uzanır. avuç içi ve parmaklar topa sıkıca yapışıp tutulduktan sonra göğüs ve kollar arasında sıkıştırılarak topa sahip olunur.


b)KARIN HİZASINDAN GELEN TOPLARIN TUTULMASI

Gelen topun önüne geçilir.topun geldiği noktada karın içeriye doğru çekilerek kollar ve el ile top karın boşluğunda sıkıştırılarak topa sahip olunur.


BAŞ ÜSTÜ YÜKSEKLİKTEN GELEN TOPLARIN TUTULMASI

Baş üzerinden gelen toplarda kollar topu en uzak noktada yakalayacak biçimde gergin olmalıdır. Top en yüksek noktada tutulmalı ve zamanlama çok önemlidir. Top yakalandıktan sonra göğüs ve kollar arasında sıkıştırılarak topa sahip olunur.













KALECİ ANTRENMANI

ÖRNEKLERİ



Resimlerin üzerine tıklayarak çalışma örneklerinin videosunu görebilirsiniz.



YÜKSEK TOP ÇALIŞMASI





Üç Kaleci birlikte çalışır.2 Kaleci ellerinde topla karşılıklı olarak yer alır.Çalışacak kaleci orta başlar.Kaleciler işaretlenmiş alana doğru topu yüksek olarak atar çalışan kaleci topa yükselerek zamanlamayla birlikte topa sahip olur



Antrenman .en az 6-8 tekrar yapılır.



Daha sonra kaleciler değişerek çalışmayı tamamlarlar.

Bu tür çalışmalar önde engel olarak futbolcular kulanılarak da yapılabilir.





KALECİYE GERİ PAS ÇALIŞMASI





Kaleciye geri pas çalışmasında çalışacak kaleci kaleye geçer kale içinde belirlenen hedefler içersine gelen topları stop ederek hedef olan yardımcı kaleciye pas olarak kullanır.



Bu çalışma daha sonra diğer kaleciler tarafından da yapılır. Burada amaç kalecinin ayaklarını kullanarak geri paslarını olumlu kullanma yeteneğini arttırmaktır



Antrenman en az 10-12 tekrar yapılır.



Bu çalışmaya dahada alternatifler eklenerek antrenmanın içeriği arttırılır.



Örneğin Antrenörün kaleciye attığı geri pasa yardımcı kalecilerden biri koşarak baskı uygular çalışan kaleci baskı altında hedefe isabetli pas atmaya çalışır.



SLALOM VE HAVA TOPU ÇALIŞMASI



Slalom ve hava topu çalışmasında kalecinin koordinatif özelliklerini artırmak top sürme , topa hakim olma ve sıçramaya yönelik çalışmadır.



Bu çalışmada kaleciler sırayla belirlenmiş koniler arsaından ftop sürerek slalom yaparlar son huni geçtikten sonra topu yakalar havaya atar attığı topu iyi bir zamanlamayla kollar gergin bir şekilde en yukarıda yakalayarak topa sahip olunur.



Antrenman en az 6-8 tekrar yapılır.



Bu çalışmaya daha bir çok içerik eklenerek çalışmanın özellikleri arttırılabilr.





DİKKAT ÇALIŞMASI



2 Kaleci karşılıklı olarak 1 m mesafede dururlar kalecinin birinin ellerinde sağda ve solda olmak üzere 1 er top bulunur.Topların ikisini aynı anda karşısında bulunan kaleciye doğru atar.diğer kalecide topları düşürmeden topları yakalar dikkata dayalı bu çalışma her iki eli kullanma özelliğinide arttrmaktadır.

En az 10-12 tekrar yapılır



YAN TOP ÇALIŞMASI



Yan top çalışmasında dikkat edilmesi gereken en önemli nok ta pozisyon duruşudur. Burada orta yapılacak mesafenin yakınlığı kalecinin pozisyon almasını etkileyen en önemli etlkendir.Mesafe kaleye ne kadar yaklaşırsa kaleci topa yakın kale direğine yaklaşır ve vucudu yarım olarak sahayı görecek şekilde pozisyon alır.Yapılan en büyük hata kaleci vucudunun tamamını orta yapılacak pozisyona dönerek aksiyon alanındaki rakip hucum oyuncularının hareketlerini görememektedir. Buda rakibe atılacak topa rakipten önce hareket etmeyi engelleyen en büyük etkendir.

Bu çalışmada sıçrama gücü zamanlama ve kordinatif yetnekler geliştirilmektedir.Çalışmalar ön direğe orta ,arka direğe orta ve çeşitli yükseklikten ortalar yapılkmak suretiyle antrenmana çeşitli boyutlar kazandırılabilir.

En az 8-10 tekrar yapılır
gerrard isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla