Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21-01-2008, 02:11 PM   #4 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: az uyumak şişmanlatıyor

canım benim uykunun yararlı olduğuna dair bir çok araştırma var.. ve kaliteli uyku uyumak çok önemlidir..

sağlıklı olmak için her bireyin en az 6 saatlik uykuya ihtiyacı vardır ve bu uykunun 23:00 - 24:00 saatleri akabinde başlamsı önemlidir..

sabah 00:5 de yatıp öğlen 12:00 de kalkmamız sağlıklı uyuduğumuz anlamına gelmiyor.

evet uyumadığın zaman önceleri zayıflıyor olabilirsin.. çünki vücudun uyku ile yenileyemediği için kendisini stoktan yakmaya başlar..
depolanmış vitamin ve minarellerini kullanır sen geçici bir zayıflama yaşadığını zannederken gözlerinin altında ki mor halkaları kapatmak için
bi işe yaramayan kremler kullanırken bulursun kendini..
ardından sinir sistemin çökmeye başlar.. ayağın taşa takılsa neden ben diye sorgular ağlamaya başlarsın..
vücüdun kendini onarmak için ve ayakta kalmak için habire senden talepte bulunmaya başlar..
yedikçe yiyesin gelir.. gelenleri bir daha bulamam mantığı ile akıllı vücüdun depolama başlar..

http://www.hayatimdegisti.com/forum/...u-t4332.0.html


* normal şartlar altında ne kadar uykuya ihtiyacımız vardır?

uyku özellikleri kişiden kişiye değişir. uyku genetik geçişlidir, o yüzden genetik özellikler çok önemlidir. bunu tek yumurta ikizlerindeki benzer uyku özelliklerinden de anlayabiliriz. en genel haliyle günlük uyku saati 4-11 arası uygundur ama türkiye'nin %75'i 7-8 saat uykuda geçiriyor, %10'u 6 saatten az, %15'i de 8 saatin üzerinde uyuyor.

kısa uyku, derin yavaş uyku evresi değil ve rem dediğimiz kısa süreli ve rüyaların hatırlandığı uyku süresidir. kısa uyku aslında daha etkili bir uykudur. uzun uykuda ise (örneğin 8 saatlik uyku) kısa uykuda görünen fazlar var ama bunun üzerine yüzeyel fazlar da vardır ve bu fazlar aslında çok da etkili değiller. yani şöyle ki uzun uyku çok da gerekli olmayan bir uyku tipidir. aşağı yukarı 8 saat üzeri gereksiz denebilir. (ama tabii ki kişiden kişiye bu süre değişir)

* uyku süremizi sağlıklı bir şekilde azaltabilir miyiz?

uyku süresini belli bir oranın ötesinde sağlıklı bir şekilde kısaltmak mümkün değildir. uyku konusunda en çok, uykuyu kısaltmak üzerine çalışmalar yapılmıştır. üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada uyku süresini kısaltmanın; hafıza kaybı, uygunsuz uyuyakalma, aşırı yorulma vs.'ye sebep olduğu görülmüştür.

birden uyku süresini azaltmak sağlıksızdır. ancak insan, yavaş yavaş alışarak bir insanın standart uyku gereksinimini 1-2 saat kadar kısaltabilir. bu, kişiye herhangi bir zarar vermez.

* uyuma süremiz ve uyanma zamanımız nelere bağlıdır?

aslında bunlar da uyku özellikleri gibi genetiktir, kişiden kişiye değişir. burada iki tip insan var. tavuk ve baykuş. sabah tipi (tavuk), akşam erken yatıp sabah erken kalkar; baykuş (akşam tipi), geç yatıp geç kalkar. sabah tipleri örneğin hafta sonları bile erken kalkarlar. sınav zamanlarında, sabah tipi insanlar erken kalkıp çalışabilirler. bu bir genelleme gibidir. akşam tipi öğrenciler ise, gece geç saatlere kadar çalışıp, sabahları zor kalkarlar.

akşam tipi insanın öğlen, uyku mahmurluğunu üzerinden attığı için, verimi çok artar. sabah tipleri, akşam tiplerinin aksine sabahları daha verimli çalışmakta, akşam saatlerindeyse verimlilikleri düşmektedir. unutmamamız gereken en önemli uyku özelliği uyku kalitesidir. uykunun başarısı, uyandığında kendini dinlenmiş hissetme durumudur.

* öğlen uykuları ne tip etkiler sağlar?

uyku ihtiyacımızın bir kısmının gündüz uyunması gece uykusunda azalmaya yol açabilmektedir. öğlen uykusunun adı siesta diye geçer. çalışmak söz konusu olduğunda öğlen saatleri en verimsiz saatlerdir. öğleden sonra 2 gibi saatlerde uyuyarak gece uykusuna olan ihtiyacı azaltmak mümkün ve akıllıca olabilir. gündüz kaliteli bir uyku uyunursa ondan sonraki süreçte daha zinde olunur. uyku yoğunluğu, başka bir deyişle uykuya dalma süresi, uyanık kalınan süre ile orantılı olarak artmakta ve uykunun başlamasını takiben azalmaktadır. yarım saatlik gündüz uykusu (en doğrusu saat 14 gibidir), 1.5 saatlik gece uykusuna bedeldir. öğlen uykuları, uyku yoğunluğunun azalmasına yol açacak ve yeniden yoğun düzeye ulaşması daha geç saatlerde olacaktır. bu da gece daha geç saatlere kadar uyanık kalmamızı sağlayacaktır. böylece uyku süresi de azaltılabilir ve vücut yenilenmesi de artar.ayrıca bu şekilde verim ve zindelik de hissedilir derecede artar. en önemlilerinden biri, aslında vapurda uyumak vs. her gün vapur da yarım saat uyumak akşam saatinden 2-3 saat alabilir. öğlen uykusu rem diye geçiyor, o yüzden çok verimlidir. yüzeyel uyku ömürden çalma denebilir, faydasız şekilde uyumaktır. öğlen uykusu da uzadıkça artık yüzeyel faza geçilmeye başlıyor. ama bunlar yorgunluktan dolayı ise ondan bahsetmiyoruz. burada düzenli uyunan uykudan bahsediyoruz.

* uyumadan yaşamak mümkün müdür? ne kadar süre sağlığımızdan olmadan çalışmaya devam edebiliriz?

uyumadan yaşamak mümkün değildir. bu da fizyolojik ve vazgeçilmez bir zorunluluktur. hayvanlarda "ne kadar uykusuzluğa dayanılabilir" ile ilgili deneyler sürekli yapılıyor ve hepsi ölümle sonuçlanıyor. insanlar da 3. ve 4. günden sonra istem dışı yığılma söz konusu oluyor. uykusuzluk deneylerinde, 3 gün sonunda, sinirlilik, zamanı bilememe, hayal görme, konuşulanları anlamama, gerginlik, anlamama, kekeleme, ellerde titreme, vücutta yanma ve ağrılar, görme bozuklukları görülmeye başlanır. bu güne kadar yapılmış en uzun süreli deney bir üniversite öğrencisiyle 11 günlüğüne yapılmış. öğrencinin gerçekle ilişkisi kesildiği görüldükten sonra deneye son verilmiştir.

* uykusuzluk, uyku bozukluğu nedir?

uykusuzlukla ilgili çok farklı fikirler var ama çok kesin bir şey maalesef yok. en genel haliyle kişinin kendini dinlenmiş hissedeceği süreden daha az uyuma alışkanlığına, uykusuzluk deniyor ve tanımı yapılırken 1 ay gibi bir süre konuşuluyor. bir aydan daha kısa sürede uykusuzluk çekiyorum denemez. en sık görülense, uykuya dalma sorunudur, dalma süresi uzar ve bu sıkıntı yaratır. ikinci şekilse, kısa uyku süresidir. rem kısaldığından uyku kalitesi bozulabilir.

* iyi bir uyku nasıl tanımlanır?

bu kavram sübjektif bir şeydir ama bir çok etkenden oluşur. tam olarak tanımı da yapılamamış ama başlıca 2 faktörden oluşur. birincisi kısa uykuya dalma süresi ve bunun sonucunda dinlenmiş uyanmadır. diğeri ise, gece uyanma sayısıdır, bunlar iyi uykuyu etkilerler.

* sağlıklı uyku için neler gereklidir?

uyku saati ve süresine dikkat edilmelidir. çok genel haliyle 4-11 saat iyidir veya kişiye göre değişeceğinden 7-8 de diyebiliriz (insanların %75i gibi). en doğrusu, araya öğle uykusu katmak ve düzenli saatlerde uyumaktır. her gün eşit saatlerde ve aynı saatlerde yatıp kalkmanın da etkisi büyüktür. ikincisi, uykuya gündüzden hazırlanmaktır. demek istediğim fiziksel aktiviteleri ona göre belirlemek. akşam geç saatlerde fiziksel aktiviteler kaliteyi bozuyor. örnek olarak spor yapacaksanız, onu gündüz saatlerinde yapmak uykunuz açısından daha iyi olur. gece spor yapıp uyumak iyi olan değildir. o yorgunluktur ve genelde rem'e geçilemez bu uykuda, o yüzden gündüzden uykumuzu düşünmeliyiz. ayrıca yiyecek ve içeceklere dikkat etmek de gereklidir. çok fazla sıvı almak, yemek yemek, alkol almak uykudan hemen önce yapılmamalıdır. alkol de verimli uykuyu kesinlikle vermez. hiç alkol alıp da sabah dinlenmiş uyandın mı? alkol uyutmaz, sadece yorgunluktan dinlendirir ve rem'e geçilmez. ayrıca, uyarıcıları da
dikkatli kullanmalıyız, saat 7 den sonra çay, kahve ve kolalı içecekler almamalıyız.

uyku ortamının fiziksel şartları da oldukça önemlidir. bu da kişiden kişiye alışkanlıklara göre değişir ama en sağlıklısı, sessiz, karanlık mekanlarda uyumaktır.

yatak odasını oturma odası haline getirmeyin. yatağın içinde yemek yeme, ders çalışma, tv izleme, kitap okumak bir müddet sonra orayı oturma odası olarak algılamaya sebep olur, uykuya dalmayı yavaşlatır.



http://www.taskisla.net/oso_a_04.html

__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla