Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20-03-2009, 02:55 AM   #5 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Arrow




Çocuk arketipi




Çocuk arketipinin olgun hali, yaşımız ne olursa olsun, içimizdeki masum, eğlenceli, yarının mucizelerini bekleyen yanımızı besler.



Bu yanımız, yetişkin hayatımızın sorumluluklarının ciddiyetini dengeleyen oyuncu halimizi ortaya çıkarır. Dengeli Çocuğun yanında olmak zevktir çünkü bu yanımızdan yayılan enerji bulaşıcıdır ve içimizdeki iyiyi ortaya çıkardığı kadar başkalarındaki iyiyi de ortaya çıkarır.



Çocuğun pek çok versiyonu vardır:
Yaralı Çocuk, Yetim Çocuk, Bağımlı, Masum, Doğa, Kutsal ve Ebedi Çocuk.



Bu enerjiler farklı durumlarda, şartlarda ortaya çıkarlar. Ancak, tüm çocuk arketiplerinin ana teması, bağımlılık ve sorumluluk arasındaki dengedir.



Ne zaman sorumluluk alıp, ne zaman sağlıklı bir bağımlılığa evet demeyi öğrenmeniz gerekir.



Kendinizi hangi anlarda, içinde bulunduğunuz gruptan ayrıştırmayı, hangi anlarda karşı durmanız gerektiğini veya onu (grubunuzu) kucaklamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir.



Çocuk arketipinin her farklı biçimi, gölgeleriyle beraber, kendine has özellikler gösterir.




YARALI ÇOCUK


Yaralı Çocuk, taciz, ihtimal ve diğer benzer travmaların anılarını saklar.


Çoğu insan, ebeveynleri ile olan sağlıksız ilişkilerinin Yaralı Çocuğu yarattığını söyler.


Olumlu yanı ise, bu arketip sayesinde, derin şefkat duygularına sahip oluruz. Ve diğer yaralı çocuklara yardım etmek isteriz. Spritüel açıdan bakarsak, yaralı bir çocukluk yaşamı, affetme temasının anlaşılmasını sağlar.



Gölge yönleri ise, kendine acıma, başına gelen her problemde anne ve babayı suçlama ve affetmeyi reddediş olarak ortaya çıkar. Ayrıca, her zorlu durumda kendi kaynaklarınıza güvenmek yerine, size yardım edebilecek bir evebeyn figürü aramanıza yol açabilir.




YETİM ÇOCUK


Pekçok çocuk hikayesinde (Sindrella, Dorothy , Oz Büyücüsü, Harry Potter) bu tema vardır.



Tüm bu hikayeler, doğumlarından itibaren, içinde yer aldıkları ailelerine (kabilelerine) ait olmadıkları hissini veren insan psikolojisinden de bahseder.



Ancak, yetimler aile çemberine dahil edilmediklerinden, bağımsızlıklarını çok erken yaşta kazanırlar.



Aile etkilerinin, davranışlarının ve geleneklerinin yokluğu, Yetim Çocuğa, kendi kişisel yargılarından ve deneyimlerinden oluşmuş öz-realitesini yaratmasını sağlar.



Yetimin gölgesi, terkedilme hissinden asla kurtulamamak ve kendi olgunlaşma sürecini baltalamak şeklinde görülür. Bunun sonucunda, bir kabileye ait olmak için temsili bir aile yapısına bağlanmak ister.



Terapi destek grupları, yaralarının iyileşmesinin tek çaresinin yetişkinliğe geçiş olduğunu öğrenmesi gereken Yetim için, gölge ailelere dönüşebilir.





MASUM / MUCİZE ÇOCUK


Mucize Çocuk, herşeyden ilahi bir güzellik görme potansiyeline sahiptir. Çok zorlu şartlarda bile cesaret ve bilgelik becerisini gösterebilir. (Ör: Anne Frank, Roberto Begnini ,Hayat güzeldir) Bu arketip, hayal gücü ve herşeyin mümkün olduğu inancına sahiptir.



Mucize Çocuğun gölgesi, mucizelerin varlığını inkar eder ve kötünün iyiye dönüşünün imkansızlığına inanır. Karamsarlık ve depresyon, özellikle rüyalarla ilgili konularda, genellikle yaralı bir

Mucize Çocukta görülür.



Rüyaları, eleştirsel yetişkinler tarafında bir varmış, bir yokmuş şeklinde aptalca nitelendirilmiştir.



Gölge, aynı zamanda enerjinin ve aksiyonun gerekli olmadığı bir inanç şeklinde de görülebilir. Kişi fantazi dünyasına dalar.







DOĞA ÇOCUK


Derin ve bağlayıcı doğal güçlerden feyz alan Doğa Çocuk, özellikle hayvanlarla arkadaştır. Yumuşak, duygusal özelliklere sahip olmasına rağmen, içsel dayanıklılığa ve hayatta kalabilme gücüne sahiptir (aynı Doğanın kendisi gibi).


Doğa Çocukları, hayvanlarla iletişim kurabilme becerisine sahiptirler. (Bu arketipi anlatan hikayelerde, genellikle bir hayvan onları kurtarmaya gelir) Pek çok veteriner ve hayvan hakları savunucusu, çocukluklarından itibaren bu arketipin etkisini bilinçli akıllarıyla hissetmişlerdir.


Diğer yetişkin Doğa Çocuklar ise, doğasal güçlerle yakın temasta olduklarını belirtirler ve doğanın dengesini korumak için o güçlerle uyum içinde çalışmasını öğrenirler. Doğa Çocuğun gölgesi, hayvanlara, insanlara ve çevreye zarar verir.






EBEDİ ÇOCUK


Ebedi Çocuk, daima bedenimizin, aklımızın ve ruhumuzun genç kalmasını ve yaşımız ne olursa olsun yaşamdan zevk almamızı sağlar.


Gölgesi, genellikle büyüyememe, yetişkin olarak sorumlu bir hayat kuramamaktır.


Peter Panda olduğu gibi, erkek Ebedi Çocuklar, geleneksel yetişkinlik çerçevesinin dışında yaşanan, serbest bir yaşamı bırakmakta zorlanır.


Kız Ebedi Çocukların gölgesi ise, fiziksel güvencelerini sağlayanlara çok güçlü bir bağımlılık olarak görülür. Kendisine güvenilmeyeceğine inanır ve yaşlanma sürecini kabullenmez.


BAĞIMLI ÇOCUK


Bağımlı Çocuk, içinde hiçbirşeyin asla yeterli olmadığını içeren ağır bir duygu taşır ve sürekli çocuklukta kaybolmuş olan birşeyi telafi etmek ister ki kaybolan şeyin ne olduğu asla tam net değildir.

Yaralı çocukta olduğu gibi, depresyona meyillidir, üstelik daha ağır bir şekilde. Bağımlı Çocuk, kendi ihtiyaçlarına odaklıdır, başkalarının ihtiyaçlarını genellikle göremez. Diğer bariz negatif arketiplerde olduğu gibi, etkisinin görülmeye başladığını öğrenebilirsiniz ve bağımlı, talepkar, bencil davranışların pençesine düşme tehlikesinde sizi uyaran bir rehbere dönüştürebilirsiniz..


sevgiler..






kaynak: Ay Danışmanlık ve Eğitim Merkezi




__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla