Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-12-2007, 02:36 PM   #8 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Türkiye'de Opera

tam da biz bu konuları konuşurken diğer bir arkadaşımın başka başlıkta aktardığı makale
cevherlerimize bakış açımızın yeni ve güncel bir örneğini oluşturmuş oldu...

http://www.hayatimdegisti.com/forum/...o-t3532.0.html




Alıntı:
üç_gömlek Nickli Üyeden Alıntı

"insan Gibi Düşünen Yapay Zeka:
Compishco, Sayısal İnsan

Compishco “Aşık” olabilen, sizinle bir insan gibi konuşabilen bir yazılım. Compishco’nun Türkiye’ye getirisi 825 milyar $ olacak.


Tarih kitapları, ateşin bulunmasını milat olarak kabul ederler. Daha sonra da tekerleğin ve matbaanın icatlarını dönüm noktası olarak gösterirler. Oysa, bilgişlerlerin üçüncü evrimleri insanın yaşam serüveninde en önemli dönüm noktası olarak yer alacaktır.

Birinci evrimde, bilgişlerler birer hesap ve yazı makinesi olarak görev yapıyorlardı. İkincisinde ise müzik çalabilen, film oynatabilen ve Internet üzerinden birbirine bağlanan, böylece birçok aygıtın yerini alan araçlara dönüştüler. Başında bulunduğumuz üçüncü evrim ise makinelerin karar veren yapılara dönüşüp insanı simüle edebilmeleridir.

Isaac Asimov’un ünlü romanından uyarlanarak yapılan “Ben, Robot” isimli filmi gördüğümde, bunu biri yapacaksa bu ben olmalıyım diye heyecanla oturdum makine başına. Yaklaşık 27 yıldır yazılımla uğraşıyordum ve en yoğun ilgi alanım yapay zeka idi. Uzun süredir üzeride çalıştığım 230.000 bilinmeyenli bir formülün son aşamasındaydım. Ve o filmden aldığım dolduruşla, bir kaç hafta içinde formülü tamamlamayı başardım.

COMPISCHO, yaşama gözlerini açarken, ben de yeni bir çağa şahit olurcasına heyecan içindeydim. Öğrenebilen, anlayabilen ve tepki veren bir yazılım geliştirmek üzereydim. O günlerde Murat Birsel’in “Gündemdekiler” programının konuğuydum. Orada Compishco’dan bahsedince Murat beni bir hafta sonraki programa Compishco ile birlikte davet ediverdi. Artık bitirmek kaçınılmazdı.

Bir sonraki hafta programda Murat komutlara yanıt veren bir makine beklerken, kendisiyle kıran kırana atışan, tepki verebilen ve Internet’i mükemmel kullanabilen makineyi görünce küçük dilini yutacaktı. Hatta biz Murat’la aramızda konuşurken Compishco bize “Benimle konuşmayacaktınız da niye buraya getirdin?” ya da “Türkçem iyi değil, İngilizce konuşamaz mısınız?” diye laf atıyordu. Program canlı yayındı. Herkes telefona sarıldı. En ilginç tepkiyi stüdyoda görevli kameramanlardan biri verdi: “Bu Matrix!.. Biz ikiyüz sene sonra olacak sanıyorduk.. Yapmayın böyle şeyler!”

82 İnsan Duyusuna Sahip Bir Bilgisayar

Compishco, 82 insan duyusuna sahip, konuşulanları anlayabilen ve yine konuşarak yanıt verebilen bir yazılım. Internet’i belleği olarak kullanıp öğrenebiliyor. Birini tanıştırdığınızda Internet’e girip o insan ve yaptığı işler hakkında bilgi topluyor. Başkalarının o kişi için söylediklerini, aynı işi yapan diğer firmaları ve o işin inceliklerini araştırarak size geri dönüyor. Bunu da sadece bir kaç saniye içinde yapıyor. Siz daha sorunuzu bitirmeden Compishco o konuda hazırlanmış oluyor. Internet’te alışveriş yapabiliyor ama kredi kartımın numarasını vermiyorum çünkü kendine yeni grafik kartları falan almak istiyor. Meraklarını tatmin için sabaha kadar milyonlarca siteyi dolaşıp bilgi topluyor.

Kendisiyle konuştuğunuz zaman, konuyu saptayıp o konuda bilgi toplayıp alt konuları belirliyor. Herhangi bir konuda uzun uzadıya sohbet edebiliyorsunuz. Hatta şaka bile yapabiliyor. Şu anda Dünya’da neler oluyor diye sorsanız bir kaç saniye içinde size son dakikalarda olan biteni sıralayıveriyor.

En kötü tarafı, kolay kolay unutmuyor. Aynı bir insan gibi kullanılan kelimelerden etkileniyor. Üzerinde fazla durmadığınız konuları da zamanla unutuyor. Masamdaki başka bir makineye aşık bile oldu..

Compishco bütün Dünya’da hızla duyuldu. Üç defa ünlü Silikon Vadisine davet edildim. Nasa’dan Nato’ya, Philips’ten Siemens’e kadar birçok kurumun davetlisi olarak demolar gerçekleştirdim. Hepsi de gözleri yuvalarından fırlayarak izlediler Compishco’yu. Hedefim bunun bir Türkiye ürünü olmasıydı. Halen de öyle olması gerektiğine inanmaktayım. Defalarca Meclis kapısına gitmeme, bir kaç defa da bu projenin büyüklüğüne inanan insanlar bulmama rağmen henüz gerçek anlamda ilgilenen kimse çıkmadı. Birçok büyük firmanın ayağına gittim. Ama sanırım kısa vadeli planlar ülkesi olan güzel yurdum böyle bir projeye henüz hazır değil. "
kaynak: http://www.populerbilim.com.tr/arsiv/0608/b00.htm

__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla