Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-12-2007, 01:29 PM   #3 (permalink)
suzzy
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Ynt: çiğ köfte sevenler derneği...

İyi çiğ köfte nasıl yapılır?



Doğu mutfak kültürünün vazgeçilmez tadı çiğ köftenin kıvamını tutturmak için ne yapmalı diyorsanız...

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genel Sekreteri Hasan Fehmi Hayırlı, Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmez tatlarından çiğ köftenin hazırlanışı ve muhafazası ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı makale hazırladı.
Çiğ köftenin tescili için başlatılan çalışmaları yürüten Hayırlı, 3 ayda bir yayınlanan ŞUTSO dergisinin son sayısındaki "Şöhreti ülke sınırlarını aşmış mahalli yiyeceğimiz" başlıklı makalesinde, çiğ köftenin yapılışı hakkında önemli bilgilere yer verdi.

Hayırlı, makalesinde, kentteki yaygın kanaate göre, tarihi Hz. İbrahim’e kadar dayanan çiğ köftenin, hemen bütün evlerin sofralarını süsleyen, özel günlerin en önemli ikramı olduğuna değiniliyor.

Çiğ köftenin, özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda, ev yapımı isot (pul biber), kara et, köftelik bulgur, salça, tuz, baharat, yeşil soğan ve sarımsağın yoğrulmasıyla yapıldığını belirten Hayırlı, kaliteli çiğ köfte hazırlanışında, bol su yerine buz kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Limonla tüketilmez

Avucu terleyen bir kişi tarafından hazırlanan çiğ köftenin makbul sayılmadığına işaret eden Hayırlı, çiğ köftenin yoğrulduktan kısa sonra tüketilmesi gerektiği, aksi halde buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftede mikroorganizmaların kolaylıkla üreme imkanı bulduğunu kaydetti.

Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin doğru olmadığının belirten Hayırlı, iyi bir çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı.



  Alıntı ile Cevapla