Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-12-2007, 01:07 PM   #2 (permalink)
suzzy
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Ynt: şarap severlere..tarihi...

SOFRA KÜLTÜRÜ

Birçok kişi hangi tür şarabın hangi yemek ile uyum sağlayabileceğini merak eder durur. Yalnız bilinmesi gereken önemli bir kural, şarap-yemek eşleşmesinde sabit bir kural yoktur. Genelde şarap yemek eşleşmesi bir sofra adabıdır.
Yiyecek ve içecek maddelerinin hafiften ağıra doğru alınmasının en önemli nedeni mideye giren gıda maddelerinin sindirimi sırasında salgılanan özsu ve enzimlerin çalışması ile ilgilidir. Yemeklerin yanında alınan şaraplar eğer yemekler ile uyumsuz olursa dengesiz bir sindirim oluşur. Diğer bir neden de damak ile ilgilidir. Hafif yemeklerin lezzetleri, yanında alınan hafif yapılı bir şarap ile daha uyumlu olur. Bu durumda hem şarabın hem de yemeğin lezzeti belli bir uyum içinde ayrı ayrı algılanabilir. Tam tersi olarak hafif yemeklerle alınan ağır bir şarap birbirlerinin lezzetlerini etkileyebilir.
Şarap yemek eşleşmesinde deniz ürünleri ile beyaz şarap, kırmızı etlerle kırmızı şarap bilinen ana kurallardan birisidir. Ancak bu kuraların içinde çeşitlemeler çok fazladır. Yemek şarap eşleşmesinde diğer önemli bir faktör değişik uluslara mensup kişilerin değişik tercihleri olmaktadır.
Giriş mezeleri hafif sek veya dömisek beyaz ya da roze şaraplar ile alınabilir. Deniz mahsulleri ise daha çok yüksek asitli, gevrek sek beyaz şaraplar ile uyumludur.ancak balığın cinsi ve pişirme türüne bağlı olarak tercih edilen şaraplar da değişir.

Kümes hayvanları ile alınacak şarapların seçimi yine kümes hayvanlarının pişirilme yöntemi ile ilgilidir. Özellikle pişirmede kullanılan şarap çeşidi o yemeğin yanında içilebilir.
Sığır eti bonfile, turnedo, antrikot, kontrfile gibi çeşitlerin tümü ile bu kategoriye giren dana ve kuzu etlerinin yanında kırmızı şarap içilebilir. Dana ve kuzu etlerinin daha ağır soslu pişirilmesi durumunda orta gövdeli ve 2-3 yıl kadar eskime yapmış kırmızı şaraplar daha uyumludur.
Peynirler şarapların hem dostu hem de düşmanıdır. Peynir aslında şarapların kusurlarını maskeleyen bir gıda maddesi olduğundan bütün ülkelerde her türlü beyaz ve kırmızı şaraplar ile tüketilir.
Tatlı çeşitleri ile şarap içilmesi pek tavsiye edilmez. Ama yine de içilecekse şarabın tatlı çerez şaraplarından seçilmesi daha uygun olmaktadır.
alıntı...

  Alıntı ile Cevapla