Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-12-2007, 11:10 AM   #5 (permalink)
hayatimdegisti
Administrators
Atakan Sönmez
 
Üyelik tarihi: May 2006
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,723
Tesekkür: 2,852
3,132 Mesajinıza toplam 17,384 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
hayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Tenis Kurallarını Öğrenelim

TENİS KURALLARI'na EKTİR :
ULUSLARARASI TENİS FEDERASYONU - Madde 69
Tenis Kurallan'nın resmi ve baglayıcı metni daima lngilizce olup başka bir alternatifi veya tercümesi geçerli değildir. Ancak, "Değişiklik Bildirimi" başlıklı 2l.Madde gereğince, Konseyin yıllık genel kurulu'nda 2/3 oy çokluğu ile kabul edilerek Uluslararası Tenis Federasyonu'na iletilen değişiklik kararları geçerli olabilir.
Bu değişiklikler, Genel Kurul'un çoğunlukla aksine karar vermemiş olması kaydıyla, karar tarihini takip eden Ocak ayının birinci gününden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme Komitesi'nin kurallarla ilgili acil yorum gerektiren sorunlar hakkında, bir sonraki Genel Kurul'un onayına sunmak kaydı ile karar verme yetkisi mevcuttur.
Bu madde, Konsey Genel Kurulu'nun ancak oybirliği ile vereceği kararla değiştirilebilir.
EK-I
3.MADDE'DE AÇIKLANAN TESTLERİN YAPILMASINA İLİŞKİN KURALLAR

1 . Aksi açıklanmadıkça tüm testlerin takriben 20 santigrad derece sıcaklıkta ve takriben %60 oranında rutubetli ortamda yapılması gerekir. Tüm topların kutularından çıkarılarak testin yapılmasından önce 24 saat süreyle, açıklanan ısı ve rutubet derecesinde bekletilmesi ve testin başlangıcında da aynı ısı ve rutubet derecesinin mevcut olması gerekir

2. Aksi açıklanmadıkça testin yapılacağı yerdeki atmosfer basıncının barometrik ölçüsü takriben 76 cm. olmalıdır.

3. Oyunun oynandığı yerdeki ortalama ısı, rutubet ve barometrik ölçü yukarıda belirtilen birimlerden farklı ise diğer ölçüler bu birimler nazara alınmak suretiyle tesbit edilebilir.
Her Ulusal Birlik (veya Federasyon) tesbit ettiği bu tip ayarlanmış ölçüleri Uluslararası Tenis Federasyonıi na bildirir ve bunlar onaylandığı takdirde o bölgede uygulanması kabul edilir

4. Topların çaplarının ölçülmesi için yapılacak testlerde, tercihan zor aşınan ve 0.32 cm. kalınlığında, metalden mamul, halka şeklinde bir ölçü aleti kullanılır. Bu , halka şeklindeki ölçü aletinin bir tarafının çapı 6.54 cm. , diğer tarafının çapı 6.86 cm. olmalıdır. Halkanın iç yüzünün profıli 0.16 cm. yarıçapında iç bükey olmalıdır. Halkanın dar tarafından top kendi ağırlığı ile düşmemeli, geniş tarafından ise kendi ağırlığı ile düşebilmelidir.

5. 3.madde'de belirtilen tüm deformasyon (şekil değiştirme) ve aksi istikametteki deformasyon değişikliği testlerinde, Percy Herbert Stevens tarafından imal olunup lngiltere'de 230250 Patent Numarası ile patentli makina ile onun ekleri ve geliştirilmiş şekilleri kullanılır. Aynca, Stevens makinasına eşdeğer neticeler veren ve bir Ulusal Birlik (veya Federasyon) tarafından onaylanmış başka bir makina da kullanılabilir.

6. Testlerin yapılma usulleri ;
a. Ön sıkıştırma : Her top teste tabi tutulmadan önce, birbirine dik açı teşkil eden, üç ayrı çapı esas alınarak birbirini takiben üç kez, takriben 2.54 cm. kadar sabit olarak sıkıştırılır. Bu hareket üç kez tekrarlanmalıdır. (Bu şekilde toplam dokuz kez sıkıştırılır.) Tüm testler ön sıkıştırmadan itibaren iki saat içinde tamamlanmalıdır.

b. Zıplama testi : (3.Madde'deki gibi) ölçüler, beton zemin ile topun alt kısmı esas alınarak tesbit edilmelidir.

c. Ölçü testi : (Yukarıda 4.parağraftaki gibi)

d. Ağırlıktesti : (Madde 3.'teki gibi)

e. Deformasyon (Şekillendirme) testi : Topun yüzündeki dikişler Stevens makinasının hiç bir presesine değmeyecek şekilde top makinaya yerleştirilir. Bu durumda iken gerekli ağırlık uygulanarak gösterge ve müşir hizaya getirilir ve sıfırlanır. 8.165 kg. lık test ağırlığı konmak suretiyle çark elle ve sabit bir hızla çevrilerek topun üzerine basınç uygulanır. Ağırlığın konduğu terazinin, ağırlığın tatbiki sebebiyle aşağıya doğru hareket etmesi anından itibaren beş saniye sonra gösterge ile müşirin yeniden aynı hizaya gelmesi beklenir. Her uygulamadan sonra göstergedeki rakkam okunur. (İçeri doğru deformasyon). Çark tekrar çevrilerek göstergede 10 rakkamı okunur. (2.54 cm. defomıasyon) Ondan sonra çark aksi istikamette çevrilerek müşir ile gösterge aynı hizaya gelinceye kadar basınç kaldırılır. On saniye beklendikten sonra gerekirse müşir ile gösterge yeniden ayarlanır. Ondan sonra göstergedeki rakkam okunur. (Aksi istikametteki deformasyon) Bu işlem her top için, ilk durumlarına ve birbirlerine dik açı teşkil eden iki ayrı çaplarından uygulanmak suretiyle tekrarlanır.

EK-II
TEKERLEKLİ SANDALYE TENİS KURALLARI
Tekerlekli sandalye ile oynanan tenis oyununda da Uluslararası Tenis Federasyonu'nun sağlıklı kişiler için kabul etmiş olduğu kurallar uygulanır. Sadece, tekerlekli sandalye ile tenis oynayan oyuncular için topun yerde iki defa zıplamasına izin verilir.

1- MÜSABIK TEKERLEKLİ SANDALYE OYUNCUSU
Bir şahsın müsabık tekerlekli sandalyeli tenis oyuncusu olması için, oyuncunun hareketle ilgili bir sakatlığı olduğunun tıbbi olarak teşhis edilmiş olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle oyuncunun bir veya iki el ve ayaklarında tam veya tama yakın olmak üzere hareket kaybının mevcut olması gerekmektedir Eğer bu fonksiyonel kısıtlamalar sonucu oyuncu sağlıklı oyuncuların oynadığı tenis müsabakalarında oynayamayacak durumda ise (yani kort içerisinde yeterli hızla hareket etme kabiliyetine haiz değilse) bu kişi IWTF (Uluslararası Tekerlekli Sandalye Tenis Federasyonu) tumuvalarında tekerlekli sandalye müsabakalarında oynayabilir
Kazalar, omurga yaralanmalan ve diğer hastalıklar sonucu, en az üç uzvunda hareket ve güç kısıtlaması bulunan oyuncu, quadraplegic bölümü oyuncusu olarak nitelendirilir. Aynca bu gruba, yürüyen quadreplegicler, motor gücüyle hareket eden tekerlekli sandalye kullanıcılan ve triple amputees (uzuvları kesilmiş kimseler) de dahildir. Sandalyeyi hareket ettirmek için her iki kolunu hareket ettiremeyen oyuncuların ayaklarını kullanmalarına müsaade edilmiştir. Her hangi bir kuşku söz konusu olduğunda oyuncunun ayaklarını kullanıp kullanmaması için IWTF gerekli kararı alabilir.
Herhangi bir oyuncunun müsabık tekerlekli sandalyeli tenis oyuncusu olarak belirlenmesi hususunda herhangi bir şüphenin belirmesi durumunda IWTF Kural Komitesi oyuncunun hangi gruba gireceği ve/veya elenmesi hususunda yetkisini kullanma hakkını saklı tutmuştur. Herhangi bir şüphe durumunda quadraplegic statüsünün tahkiki istenebilir.

2- TOP OYUNDA İKEN
Tekerlekli sandalye ile oynayan teniste geri gönderilmeden önce, topun yerde iki kere zıplamasına müsaade edilir.
a) Eğer top yerde ilk zıplamasından sonra karşılandığı taktirde topun kort sınırları içerisinde zıplamış olması gerekmektedir.
b) Eğer top ikinci zıplamasında karşılanmış ise, ikinci zıplama kort sınırlan içerisinde veya kort sınırları dışarısında olabilir.

3- SERVİS
a) Servisle gönderilen top, servis sahasında yere düştükten sonra, karşılayanın topu geri göndermesinden önce kort sınırlan içerisinde veya kort sınırları dışarısında bir yere düşebilir.
b) Servis atan oyuncu servisi atarken ;
-Sandalyesini yuvarlama (yürütme) ve döndürme suretiyle pozisyonunu değiştiremez. Servisi atan oyuncu orjinal yerini değiştirmeyecek şekilde hafifçe sandalyesini oynatması durumunda yuvarlama ve döndürme suretiyle pozisyonunu değiştirmiş sayılmaz.
-Tekerleklerin herhangi birisiyle ana çizginin gerisinde ve orta çizgi hizası ile yan çizgilerin hizası arasında kalan alanın dışında herhangi bir yere temas edemez
c) Eğer oyuncu kasıtlı olarak herhangi bir alt uzvunu (frenler veya sabit durmayı sağlayan gereçler) servis atmada kullanırsa bu, servis hatası olarak değerlendirilir.
d) Bir quadraplegic oyuncu için servis atmada alışılagelmiş metotlar fıziksel olarak imkansız olursa herhangi bir şahıs oyuncunun servisi atması için topu yukarıdan bırakarak ona yardım edebilir.

4- OYUNCUNUN PUAN KAYBETMESİ
Bir oyuncu aŞaĞİdaki durumlarda puan kaybeder:
a) EĞer oyuncu, top yere üç defa çarpmadan önce topu geri çeviremezse,
b) Top oyunda iken oyuncu eĞer ayaklarİ ile yada alt uzuvlarİ ile yere yada sandalyenin tekerlŞeklerine dokunursa,
c) EĞer oyuncu topa vururken kalçasİyla sandalye arasİndaki temasİ kaybederse
o puanİ kaybetmiş olur.

5- TEKERLEKLİ SANDALYELİ / VÜCUTÇA SAĞLAM OYUNCU TENİSİ
1.Kural'da tanımlanan tekerlekli sandalye oyuncusunun vücutça sağlam oyuncu ile oynaması durumunda Tenis Kurallan uygulanır. Fakat bu durumda tekerlekli sandalye oyuncusu için topun yerde sadece bir kere zıplamasına izin verilir ve dolayısıyla yukarıda belirtilen 2. ve 3. Kurallar uygulanmaz

BİR KORTUN İŞARETLENMESİ İLE İLGİLİ TAVSİYELER
Aşağıdaki prosedür çiftler ve tekler kortu içindir.
Önce fılenin pozisyonunu belirleyiniz; bu 42 feet (12.8 m.) uzunluğunda düz bir hattır. Bu hattın orta noktasını işaretleyiniz (yukandaki şekilde X işareti ile gösterilmiştir) bu noktadan başlamak üzere;
13,6 feet (4.1 m.) uzaklakta iç yan çizgilerin fıleyi kestiği a ve b noktalarını işartleyiniz., 16,6 feet(5.03m.) uzaklıkta tekler direklerinin pozisyonlarını işarstleyin.(n,n) 18,0 feet (5.49m.) uzaklıkta fılenin dış yan çizgileri kestiği noktalan işaretleyin.(A,B) 21,0 feet (6.40m.) uzaklıkta 42,0 feet ( 12.8m.) lik hattın son noktalarını teşkil eden çiftler direklerinin pozisyonlarını işaretleyin.(N,N). A ve B noktalarına birer çivi sokun ve bu çivilere birer ölçü şeridi iliştirin. Yan sahayı çaprazlama ölçmek için şeridin birini 53,1 feet (16.18m.) uzatın. Yan çizgileri ölçmek için diğer şeridi 39.0 feet (11.89m.) uzatın. Şeritlerin her ikisini gerin ve kesiştikleri yeri C olarak işaretleyin. Bu kortun köşelerinden birisidir. Diğer köşe noktası olan D'yi işaretlemek için ölçümün tersini yapınız. Bu aşamada ana çizgi olacak olan CD hattının ölçümünün sağlamasını yapabilmek için bu uzunluğun 36,0 feet (10,97m.) olup olmadığını kontrol edin. Aynı zamanda bu hattın merkezi olan J noktası ve C ve D noktasından içe doğru 4,6 feet (1.37m.) mesafede bulunan iç yan çizgileri sonları (c,d) da işaretlenebilir. F,H,G noktalan sayesinde merkez çizgisi ve servis çizgisi de işaretlenebilir. Bu noktaların fıleye uzaklıkları 21,0 feet (6.40m.) dir. Aynı işlem diğer yan saha için de yapıldığında kort tamamlanmış olur.
NOTLAR
i) Eğer sadece bir tekler kortu gerekiyorsa a,b,c,d noktalarının dışında herhangi bir çizgiye gerek yoktur. Fakat kort yukarıdaki şekilde işaretlenebilir. Buna alternatif olarak, A ve B noktaları yerine şeritleri a ve b noktalarına eklenlerek ana çizginin köşeleri (Gd) bulunabilir. Uzunluk olarak 47,5 feet (14.46m.) ve 39.0 feet (11.89m.) kullanılır. File çubukları n-n noktalarında olur ve 33,0 feet ( 10 m.) uzunluğunda tekler filesi kullanılması gerekmektedir.

ii) Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, file tekler direkleri denilen direkler vasıtasıyla n-n noktalarında desteklenerek 3 feet 6 inch (1.07m) yükseklikte durması sağlanır. Tekler direkleri kare kesitinde ise kenarları daire ise çapları 3 inch (7.5 cm.)den fazla olmamalıdır. Kort işaretlenirken bu direkleri yerleştirilmesi esnasında n-n noktalarının her birinin beyaz nokta ile gösterilmeleri gerekmektedir.


TENİS MÜSABAKA SEVK ve İDARE KURALLARI
Gerek ferdi ve gerekse takımlar arasında yapılacak tenis müsabakalarının hakkaniyete uygun ve makul standartlarda yönetilmesi, müsabakalara katılan oyuncular ile antrenörlerin, yöneticilerin ve seyircilerin ayrı ayrı haklarının korunması, tenis sporunun doğruluğunun ve bütünlüğünün sağlanması, müsabaka ve maçların sevk ve idaresinde tenis hakemliğinin tek düzeliğinin, yeknesaklığının gerçekleştirilmesi ve tüm kuralların dünya çapında aynı biçim ve standartta uygulanmasının sağlanması amaçlarıyla Uluslararası Tenis Federasyonu (UTF) tarafından, HAKEMLER İÇİN GÖREVLER ve YÖNTEMLER başlığı altında müsabaka sevk ve idare kuralları kabul edilmiş ve yürürlüğe konmuştur. UTF'na üye olan hemen hemen bütün ülkeler federasyonlarınca da zaman içerisinde kabul edilerek yürürlüğe konulan bu kurallar ülkemizde de 1985 yılı başından itibaren bilfiil uygulanmaya başlanmıştır.

Müsabakaların ülke çapında aynı biçim ve standartta sevk ve idare edilmesi ve hakemlerin her yerde tenis kurallarını bir örnek uygulamalarını sağlayacak olan bu kuralların en iyi şekilde öğrenilmesi ve bunlara harfiyen uyulması gerekmektedir.

I. HAKEMLERİN GÖREV ve SORUMLULUKLARI

A. BAŞHAKEM
1. Müsabaka mahalinde, Müsabaka Talimatı/Yönetmeliği, Tenis Kuralları ve Tenis Sevk ve İdare Kuralları'nın yorumu ve uygulanmasının temininde ve bu konularda çıkabilecek uygulama ve ihtilaflarda nihai ve kesin karar merciidir.

2. Müsabakaların başlamasından önce uygulanacak tüm kural ve kaidelerin hatırlatılması ve gözden geçirilmesi için gerektiğinde bütün hakem ve diğer görevlilerle eğitim ve tanıtım amaçlı toplantılar yapabilir.

3. Gerektiğine, müsabakada görev yapacak olan hakemler içinden birisini Hakem Görevlisi olarak tayin edebilir.

4. Maçlarda görev yapacak hakem ve çizgi hakemlerini belirler, gerektiğinde Hakem Görevlisi tarafından belirlenen hakem ve çizgi hakemlerinin bu görevlerini onaylar.

5. Gerektiğinde hakem ve çizgi hakemlerini değiştirebilir ve/veya çizgi hakemlerinin yerlerin değiştirebilir.

6. Kule hakemlerinin performansını değerlendirir. Değerlendirme formu TTF tarafından verilir.

7. Sahaların ve sahalarda bulunması gereken net ve tekler sopalarının kurallara uygun olduğunu denetler, sahalarda bulunması gereken ve nitelikleri aşağıda belirtilen malzemeleri kontrol eder;
a. Hakem Sandalyesi
Hakem sandalyesinin en az 1.82 m. ve en fazla 2.44 m. yükseklikte olması tavsiye edilir.
Hakem sandalyesinin sahanın ortasında, netin uzantısı hizasında ve net direklerinden 0.91 m. uzaklığa konması gerekir.
Eğer mikrofon tertibatı kullanılacaksa, bunun Açma/Kapama tertibatlı olması ve mikrofonun elde tutulmayacak biçimde kendiliğinden monte edilebilir bir tertibatının olması gerekir. Bu mikrofon tertibatının sadece skorun söylenmesi için kullanılması ve sahada başkaca genel yayın yapan mikrofon ve hoparlör tertibatının olmaması gerekir.

b. Çizgi Hakem Sandalyesi
Servis ve Ana Çizgi hakemlerinin sandalyeleri kendi görev çizgilerinin uzantısı hizasında ve sahayı çevreleyen telin dibinde olmalıdır. Bunlar zeminden yüksek bir platformda olmamalı ve saha çizgilerine 3.7 m. den daha yakına yerleştirilmemelidirler.
Orta Servis ve Yan Çizgi hakemlerinin sandalyeleri, aksi kararlaştırılmadıkça sahanın arkasında ve köşelerde olmalıdır.
Güneşin durumuna göre çizgi hakemlerinin sandalyeleri, bu hakemlerin görüşlerinin güneşten etkilenmeyecek şekil ve tarafta sahaya yerleştirilir.
Sahanın konumu güneş ışıklarının etkisine açık değilse çizgi hakemlerinin sandalyelerin Hakem sandalyesinin karşı tarafında olması gerekir

c. Net Hakemi Sandalyesi
Net hakemi sandalyesinin net direğinin yanında ve mümkünse Hakem sandalyesinin karşı tarafında olması gerekir.

d. Oyuncuların Sandalyesi
Oyuncuların sandalyelerinin Hakem sandalyesinin iki tarafında bulunması gerekir.

e. Sahada Sunulacak Hizmetler
Her maç sırasında oyuncuların kullanımına hazır biçimde sahada su ve diğer içecekler, bardak, havlu ve talaş bulundurulması gerekir.

f. Ölçü Çubuğu
Net yüksekliği ile tekler sopalarının durumunun ölçülebilmesini teminen sahada ölçü çubuğu veya tel metre bulundurulması şarttır.

g. Kronometre, Hakem Puan Çizelgesi, vs.
Her maçta Hakem için kronometre, Hakem Puan Çizelgesi ve kurşun kalem bulundurulması şarttır.

8. Sahanın arka kısmındaki ve sahayı çevreleyen teller, duvarlar ve/veya brandaların, oyuncuların görüş ve dikkatini dağıtacak şekilde beyaz, sarı veya diğer açık renkte boyalı olmaması sağlanır.

9. Müsabakanın başlamasından önce tüm müsabıklara, müsabaka ve maç şartları hakkında gerekli bilgilerin verilmesini sağlar ve kontrol eder.(Özellikle kullanılacak topların markası, maçta kullanılacak top sayısı, top değişim sayıları, saha yüzeyinin cinsi, maçların kaç set üzerinden yapılacağı, tie-break uygulanıp uygulanmayacağı-uygulanacaksa hangi setlerde uygulanacağı gibi konularda)

10. Tüm oyuncuların ve görevlilerin görebilecekleri uygun bir yere İlan Tahtası koydurmak ve bu konuda oyunculara bilgi vermek, günlük maç programını hazırlanır hazırlanmaz bu İlan Tahtasında ilan etmek. Günlük maç programını Başhakemden öğrenmek ve/veya teyidini yapmak her oyuncunun kendi sorumluluğundadır.

11. Herkesin görebileceği bir yere konulacak saat ile tüm oyuncu ve görevlilerin ilan olunan zamanda, ilan olunan sahalarda hazır bulunmaları sağlanır ve bu saatin yeri müsabakadan önce ilgililere gösterilir.Aksi kararlaştırılmadıkça bu resmi saatin el veya kol saati olmaması gerekir.

12. Fikstürün yapılmasından önce Turnuva Direktörü veya Turnuva Komitesinden Wild Card'ların kimler olduğunu öğrenir. Turnuva Direktörü ve/veya Komitesi ve Oyuncu Temsilcisi ile aşağıdaki hususlarda görüşür ;
a. Müsabakaya katılacakların son listesi,
b. Fikstürde seri başı olacak oyuncuların tespitine esas Sıralama Listesi,
c. Fikstürün yapılmasında esas alınacak diğer bilgi ve belgeler.

13. Gerek eleme ve gerekse Ana Fikstürü yapmak

14. Eleme ve Ana Fikstür ve diğer ilanı gereken belgeleri hazırlamak ve İlan Tahtasına asarak ilan etmek

15. Maçların aksamamasını ve zamanında oynanarak bitirilmesini sağlayacak biçimde saatleri ve oynanacak sahaları da belirtmek suretiyle Günlük Maç Programını hazırlamak ve gerektiğinde maç programını aksatmamak için maç saatlerini "belirli bir saatten önce olmamak" kaydıyla ilan etmek Günlük Maç Programı'nın hazırlanmasından ve ilan edilmesinden sonra bu programda değişiklik yapılamaz. Bu düzenlemenin aksaksız yapılabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilir

a) Müsabakadan Önce Birinci günün maç programı yapılmadan önce , bir önceki hafta yapılan turnuva veya turnuvalar ile halen yapılmakta olan turnuvalar dan gelecek oyuncuların durumları ve maçlarına yetişebilmelerini sağlamak için gerekli bilgiler toplanır ve müsabakanın akışını engellememek kaydı ile buna göre ilk günün maç programı hazırlanır.

b) Eleme maçları Müsabakadan önce eleme maçları yapılacaksa, bu eleme maçlarının, Ana fıkstür maçlarının başlamasından bir gün önce tamamlanmasını sağlayacak bir programın yapılması şarttır. Hava şartlan ve diğer önlenmesi imkansız durumlar haricinde, bir oyuncunun günde iki adet (tekler) eleme maçından fazla yapmamasına dikkat edilir Günde birden fazla eleme turu maçı yapılması zorunluğu olsa dahi maç programının eleme fıkstüründeki sıralamaya uygun olması ve fıkstüri,in üst kısmından alta veya alt kısmından üste doğru olan sıralamaya uygun olarak maçların oynatılması gerekir.

c) Ana Fikstür Hava şartlan ve diğer önlenmesi imkansız durumlar haricinde, oyuncuların günde bir tek ve bir çift maçından fazla maç oynamayacak şekilde progrâmın yapılması şarttır. Başhakem tarafından şartlar `gereği aksi kararlaştırılmadıkça, oyuncuların aynı gün hem tek, hem çift maçı var ise, tek maçını önce oynayacak biçimde programın yapılması gerekir.

16. Toprak sahalarda, maçların başlamasından önce tüm sahaların süpürülerek çizgilerinin temizlenmiş olması kontrol edilir.

17. Sahaların müsabakaya uygun olup olmadığını kontrol eder ve buna karar verir.

18. Günlük Maç Programının aksamadan uygulanmasını teminen maçların başlaması için maça çağrının yapılması ve oyuncuların sahaya davet edilmesinin belirlenecek bir yerden yapılmasına karar verebilir. Maça çağırılan oyuncuların oyuna hazır olmaları esastır. Olağan dışı durumlarda maça çağrı yapılması konusunda Başhakem karar verebilir

19. Herhangi bir maçın , ilan edilenden başka bir sahada yapılmasına karar verebilir. Hava şartlarının elverişli olmaması veya diğer önlenmesi mümkün olmayan sebeplerin vuku bulması halinde, herhangi bir oyuncunun günde birden fazla tek maçı oynamasını önlemek veya turnuvanın zamanında tamamlanabilmesini sağlamak için maçların ilan edilen sahadan başka bir sahalarda oynanmasına karar verebileceği gibi açık havada oynanacak maçı kapalı sahada, kapalı sahada oynanacak maçı açık havada oynatabilir veya ilan edilen zeminden farklı zeminli sahada oynatabilir. Belirtilen bu durumlar dışında herhangi bir maçın, oyuncuların makul bir sebepten dolayı birlikte karar vermeleri dışında, ilk puanın oynanması için ilk servisin atılmasıyla resmen başlamasını müteakiben başka bir sahada devamına izin verilemez. Saha değiştirilmesi gereken hallerde, mümkünse bunun o sırada oynanmakta olan setin tamamlanmasını müteakiben veya oynanmakta olan setteki oyun sayısı toplamının çift rakam olmasını müteakiben yapılması şarttır.

20. Hava şartlarının elverişli olmaması, havanın kararması - ışığın yeterli olmaması ve diğer sebeplerle maçın ertelenmesine karar verebilir. Havanın kararması sebebiyle maçın ertelenmesine karar verilecekse setin tamamlanmasından sonra veya o sırada oynanmakta olan setteki oyun sayısı toplamının çift rakam olmasını müteakiben maçın ertelenmesi gerekir.

21. Ceza Puanlaması Sistemi'nin geçerli olduğu müsabakalarda, Ceza Puanı uygulanan durumları kontrol eder, para cezalarını uygular ve ilgili oyunculara gerekli tebligatları yapar.

22. Müsabaka sırasında ve maçların devamı müddetince daimi olarak müsabaka mahallinde hazır bulunur.

23. Müsabaka sırasında , maçlarda Hakemlik yapamaz
__________________
http://www.hayatimdegisti.com
Hemen ücretsiz deneme telkinlerini indirmek içinse bu link.Suçluluk ego ve kendine güveni 2 gün dinleyin
https://www.dropbox.com/sh/b6youoq8m...vwFPsoEYa?dl=0
Dinledikten sonra etkiler ile ilgili anketlere bu linkten katilin.
http://www.hayatimdegisti.com/forum/...-anketlerimiz/
hayatimdegisti isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla