Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-12-2007, 11:09 AM   #4 (permalink)
hayatimdegisti
Administrators
Atakan Sönmez
 
Üyelik tarihi: May 2006
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,723
Tesekkür: 2,852
3,132 Mesajinıza toplam 17,384 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
hayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Tenis Kurallarını Öğrenelim

30- OYUNUN DEVAMLILIĞI VE ARA VERME
Aşağıdaki şartlar da dikkate alınmak kaydı ile, oyun ilk servisin atılmasından, maçın tamamlanmasına kadar kesintisiz devam eder.

a) Birinci servis hata olmasİ halinde, servis atan hiçbir gecikmeye meydan vermeksizin servis atmalİdİr.
KarŞİlayan, makul ölçüler içerisinde servis atana baĞlİ olup, servis atmaya hazİr olduĞu anda karŞİlayanİnda hazİr olmasİ gerekmektedir. Oyuncularİn saha deĞiŞtirmesi sİrasİnda, son oyunun bitiminde topun oyundan çİkmasİyla müteakip oyunun baŞlamasİ için topun servisle oyuna girmesi arasİnda en fazla 90 saniye süre geçebilir. Ancak, her setin birinci oyunundan sonra ve tie-break oynanİrken oyun aralİksİz devam edecektir ve oyuncular dinlenme olmadan saha deĞiŞtirecekler.
Her setin bitiminde 120 saniyelik bir set molasİ verilecektir. Setin bitiminde topun oyundan çİkmasİyla müteakip set,in baŞlamasİ için topun servisle oyuna girmesi arasİnda en fazla 120 saniye süre geçebilir.
Oyunun devamlİlİĞİnİ engelleyici bir durum olup olmadİĞİna karar verme yetkisi hakeme aittir.
İki puan arasİnda hiçbir Şekilde 20 saniyeden fazla süre geçemez. Uluslararasİ Tenis Federasyonu tarafİndan kabul edilen takim müsabakalarİ ve uluslararasİ müsabaka düzenleyicileri bu 20 saniyelik sürenin daha az olmasİnİ kararlaştırabilirler.

b) Bir oyuncunun kuvvetini kazanmasına, nefeslenmesine ve fızik kondisyonunun düzelmesine imkan vermek amacıyla oyuna ara verilmesi, ertelenmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak, bir kaza veya sakatlık sebebiyle bir oyuncunun derhal oyuna devam edemeyecek hale gelmesi durumunda Hakem, bir defaya mahsus olmak üzere üç dakikalık ara verebilir.

c) Oyuncunun kontrolü dışındaki bir sebepten ötürü giysileri, ayakkabısı veya diğer teçhizatı (raket hariç) onun oyuna devamını imkansız kılacak veya arzu edilmeyecek bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmayan bir hale geldiği taktirde, Hakem tarafından bu durumun düzeltilmesine yetecek bir süre oyuna ara verilebilir.

d) Hakem, gerekli gördüğü zaman ve münasip göreceği süre ile oyuna ara vermeye veya ertelemeye yetkilidir.

e) Üçüncü setten veya bayanlarda ikinci setten sonra oyunculardan her birinin dinlenme hakkı vardır. Bu dinlenme süresi 10 dakikayı geçemez, ancak 15 derece kuzey ve 15 derece güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde bu süre 45 dakikadır. Bundan başka, oyuncuların kontrolü dışındaki haller dolayısıyla, icabettiği taktirde, Hakem lüzum gördüğü bir süre için oyuna ara verebilir.
Eğer oyuna ara verilmiş ve daha sonraki bir gün tekrar başlanmışsa, bu taktirde, ancak o sonraki gün oynanan üçüncü setten (bayanlarda ikinci setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır.Eğer oyuna ara verilmiş ve aynı gün 10 dakikadan daha uzun bir süre tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak kesintisiz olarak birbirini takiben oynanan üç setten (bayanlarda iki setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set tam set olarak nazara alınır.
Her millet ve/veya tertip komitesi, kendi ülkesinde yapılacak tumuvalar, maçlar ve müsabakalarda uygulanacak kurallarda, bu fıkrada belirtilen şartları değiştirmekte veya tamamen kaldırmakta serbesttir. Davis Kupası ve Federasyon Kupası müsabakalan için yalnız Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından; bu maddede belirtilen şartlar değiştirilebilir veya kaldırılabilir.

f) Turnuva tertip komiteleri, önceden ilan edilmek şartıyla ve 5 dakikadan fazla olmamak kaydı ile maçlardan önceki oyuncuların ısınma sürelerini kararlaştırmaya yetkilidir.

g) Ceza puanlama sistemlerinin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemler hükümlerine uygun karar vermesi zorunludur.

h) Oyunun devamlılığına ilişkin prensip ve kurala aykırı davranış halinde, Hakem önceden ikazda bulunmak kaydıyla kural dışı davranan oyuncuyu diskalifıye edebilir

31- KAPTANLIK VE TALİMAT VERME
Takım müsabakalarında oyuncular saha değiştirirken, saha içinde oturan kaptanlarından talimat alabilirler. Ancak, tie-break sırasında saha değiştirirken talimat verilmesi caiz değildir.
Bunun dışında hiç bir maç esnasında oyunculara talimat verilemez.
Bu kural kat'i surette uygulanır ve buna aykırı davranış halinde, önceden ikaz edilmek suretiyle o oyuncu diskalifiye edilebilir
Ceza puanlaması sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda, .Hakem bu sisteme istinaden ceza uygular.

Olay 1. Taciz edici şekilde olmaksızın işaretle talimat verilmesi halinde o oyuncu ikaz edilmeli,yoksa diskalifiye mi edilmelidir?
Karar. Bu şekilde veya sözle talimat verildiğini görür görmez Hakemin gerekli tedbiri alması lazımdır. Eğer, Hakem bu şekilde talimat verildiğini görmez ise oyuncular bu konuda onun dikkatini çekebilirler.

Olay 2. Madde 30 (e)' de belirtilen şekilde oyuna ara verildiğinde veya oyun herhangi bir sebeple kesilip oyuncunun sahayı terk etmiş olduğu bir sırada oyuncu talimat alabilir mi ?
Karar. Evet Oyuncunun sahada olmadığı bu gibi hallerde talimat verme hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur.
AÇIKLAMA. Her türlü nasihat bilgi ve emir verme talimat mahiyetindedir.

32- TOPLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
Topların belirli bir oyun sayısından sonra değiştirilmesinin kararlaştınldığı hallerde, eğer kararlaştırılan doğru zamanda toplar değiştirilmemiş ise, normal olarak yeni toplarla hangi oyuncu (veya çift) servis atacak idi ise, yeniden servis atma sırası ona (veya onlara) geldiğinde hata düzeltilir ve toplar değiştirilir. Bundan sonra da, daha önce kararlaştırılmış oyun sayısına göre top değişimi yapılmasına devam olunur,

33- ÇİFTLER OYUNU
Aşağıdaki istisnalar dışında, yukarıda belirtilen kurallar çiftler oyununda da aynen geçerlidir.

34- ÇİFTLER SAHASI
Çiftler oyununda saha 10.97 m. (36 feet) genişliktedir, yani, her iki yanda tekler oyunundaki sahadan 1.37'şer (4 1/2 feet) metre daha geniştir ve iki servis çizgisinin arasında kalan tekler yan çizgilerine servis yan çizgileri denir
Bunun dışında saha, 1.madde'de tanımlanan şekildedir, ancak, ağın her iki yanındaki ana çizgi ile servis çizgileri arasında kalan tekler yan çizgileri arzu edildiği takdirde kaldırılabilir. (silinebilir).

35- ÇİFTLERDE SERVİS ATMA SIRASI
Servis atma sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır ;
Her setin ilk oyununda, servis atma sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin servis atacağını kararlaştırır. Rakip çift de, ikinci oyun için aynı şekilde hangi eşin servis atacağını kararlaştırır. Birinci oyunda servis atan oyuncunun eşi üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun eşi de dördüncü oyunda servis atar ve setin müteakip oyunlarında aynı sıraya uyularak servis atılır.
Olay 1. Bir çiftler maçında oyunculardan biri maç saatinde gelmemişse ve onun eşi rakip oyunculara karşı tek başına oynamasına izin verilmesini isterse, bu mümkün müdür ?
Karar. Hayır.

36- ÇİFTLERDE SERVİS KARŞILAMA SIRASI
Servis karşılama sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır ;
Her setin ilk oyununda, servis karşılama sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin ilk servisi karşılayacağını kararlaştınr ve aynı eş tüm set boyunca her tek sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder. Eşler, her oyun esnasında münavebe ile servisi karşılar.

Olay 1. Çiftler oyununda servis atanın eşi veya karşılayanın eşi, karşılayanın görüşünü engelleyecek bir şekilde durabilir mi ?
Karar. Evet Servis atanın eşi veya karşılayanın eşi ağın kendilerine ait kısmında, "sahanın içinde veya dışında dilediği yerde durabilir."

37- ÇİFTLERDE SERVİS ATMA SIRASINDA YANLIŞLIK YAPILMASI
Eşlerden biri sıra kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık fark edildiğinde, asıl servis atma sırası kendisinde olan eş servis atar: Fakat bu yanlışlığın fark edilmesinden önce alınmış olan tüm puanlar ve yapılmış hatalar geçerli sayılır.
Böyle bir yanlışlığın fark edilmesinden önce bir oyun tamamlanmış ise, bu takdirde, servis atma sırası bu değişikliğe uygun olarak devam eder

38- ÇİFTLERDE SERVİS KARŞILAMA SIRASINDA YANLIŞLIK YAPILMASI
Bir oyunda karşılayanlar tarafından karşılama sırası değiştirilirse, bu yanlışlığın anlaşıldığı oyunun sonuna kadar bu değişiklik devam eder, fakat, o sette, servis karşılayacakları müteakip oyunda, eşler tekrar asıl karşılama sıralarına uyarlar.

39- ÇİFTLERDE SERVİS HATASI
Madde 10'da belirtilen durumlarda veya topun servis atanın eşine yahut onun giydiği veya taşıdığı herhangi bir şeye değmesi halinde servis hatalıdır. Fakat, servis atıldıktan sonra, top yere düşmeden önce karşılayanın eşine veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse , servis atan puanı kazanır. Madde 14 (a) hükmü saklıdır.

40- ÇİFTLERDE TOPA VURUŞ TARZI
Rakip çiftlerden biri veya diğeri tarafından topa münavebe ile vurulur ve bu kurala aykırı olarak, oyunculardan birinin top oyunda iken kendi eşi vurduktan sonra topa raketiyle değmesi halinde o puanı rakipleri kazanır.
NOT : Aksi belirtilmediği takdirde . işbu kurallardaki erkeklerle ilgili hükümler, kadınlar için de aynen geçerlidir.
__________________
http://www.hayatimdegisti.com
Hemen ücretsiz deneme telkinlerini indirmek içinse bu link.Suçluluk ego ve kendine güveni 2 gün dinleyin
https://www.dropbox.com/sh/b6youoq8m...vwFPsoEYa?dl=0
Dinledikten sonra etkiler ile ilgili anketlere bu linkten katilin.
http://www.hayatimdegisti.com/forum/...-anketlerimiz/
hayatimdegisti isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla