Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-12-2007, 11:08 AM   #2 (permalink)
hayatimdegisti
Administrators
Atakan Sönmez
 
Üyelik tarihi: May 2006
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,723
Tesekkür: 2,852
3,132 Mesajinıza toplam 17,384 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
hayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond reputehayatimdegisti has a reputation beyond repute
Standart Ynt: Tenis Kurallarını Öğrenelim

15- SERVİS ATMA SIRASI
Birinci oyun bittikten sonra müteakip oyunda, karşılayan servis atar, servis atanda karşılar ve servis atma sırası maçın diğer oyunlarında bu şekilde devam eder. Eğer oyunculardan biri ,servis atma sırası kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık anlaşıldığı anda gerçekte servis atma sırası kendisinde olan oyuncu servisi atar. Fakat bu yanlışlık anlaşılana kadar kazanılmış olan sayılar geçerli sayılır. Böyle bir yanlışlığın anlaşılmasından önce yapılan servis hatası sayılmaz.
Eğer böyle bir yanlışlık o oyun bittikten sonra anlaşılırsa, servis atma sırası değişikliğe uğradığı şekli ile kalır.

16- SAHA DEĞİŞTİRME
Oyuncular her sette birinci, üçüncü oyunlarda ve müteakip tek sayılı oyunlarda sıra ile karşılıklı saha değiştirirler. Aynı şekilde, her setin sonunda, o sette oynanan toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir, aksi halde, setteki toplam oyun sayısı çift ise müteakip setteki birinci oyundan sonra saha değiştirilir.
Eğer bir yanlışlık yapılır ve oyuncular bu kuralda belirtilen sıraya uymazlarsa, yanlışlık anlaşıldığı anda kendilerine ait doğru sahaya geçerler ve yukarıda belirtilen normal sıraya göre saha değiştirmeye devam ederler.

17- OYUNUN DEVAMLILIĞI
Servis atıldığı andan itibaren top oyundadır ve bir hata veya tekrarlamaya işaret edilmediği sürecede, puan alınıncaya kadar oyunda kalır.
Olay 1. Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakemce hiç bir puan çağrısında bulunulmadığından top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar. Hayır. Rakibin bu olaylardan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunulamaz

18- SERVİS ATANIN PUAN KAZANMASI
Aşağıdaki hallerde servis atan puanı kazanır ;
a) 14. Madde gereğince tekrarlama hali yoksa, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,

b) Karşılayan, 20. Madde'de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse,

19- KARŞILAYANIN PUAN KAZANMASI
Aşağıdaki hallerde karşılayan puan kazanır ;
a) Servisi atan üst üste iki hatalı servis atarsa,
b) Servis atan, 20. Madde'de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse,

20- PUAN KAYBEDİLMESİ
Bir oyuncu aşağıdaki hallerde puanı kaybeder ;
a) Top oyunda iken üst üste iki defa yere düşmeden önce onu ağın üzerinden doğrudan doğruya karşı sahaya gönderemezse (Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç) veya,

b) Karşı sahaya gönderdiği top, rakibin sahasını çevreleyen çizgilerin dışına, daimi eşyalara veya herhangi bir şeye çarparsa,

c) Sahanın dışında iken dahi olsa, top yere düşmeden topa vurur (vole) fakat karşı sahaya gönderemezse veya,

d) Oyun esnasında topu raketle kasten yakalarsa veya taşırsa veya topa raketiyle birden fazla dokunursa veya

e) Top oyunda iken, kendisi veya raketi (elinde iken veya değilken) yahut giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey, ağa, direklere, tekler sopalarına, ipe veya metal kabloya, şerit veya banta yahut rakibin sahasına değerse veya

f)Topa ağı geçmeden (vole) vurursa veya

g) Top oyunda iken, elinde veya ellerindeki raket haricinde kendisine veya giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse veya

h) Raketi topa doğru atarak topa vurursa veya

i) Puanın oynanması esnasında raketin biçimini kasten bozarsa.

Olay 1. Servis atma sırasında, raket servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top yere değmeden raket ağa değerse bu bir servis hatası olur mu veya oyuncu puanı kaybeder mi?
Karar. Top oyunda iken raketi ağa değdiği için servis atan o puanı kaybeder. (Madde 20 (e) )

Olay 2. Servis esnasında, raket, servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top istenilen servis sahasının dışına düştükten sonra raket ağa çarparsa servis hatası olur mu veya oyuncu o puanı kaybetmiş sayılır mı?
Karar. Raket ağa değdiği esnada top oyundan çıkmış olduğundan bu bir servis hatasıdır.

Olay 3. A ve B, C ve D ye karşı oynamaktadırlar ve A, D'ye servis atmaktadır Top yere değmeden önce C ağa değer. Bundan sonra topun servis sahasının dışına düşmesi sebebiyle hata verilip C ve D o puanı kaybederler mi?
Karar. Hata kararı yanlıştır. Zira, hata kararı verilmeden önce C ve D puanı kaybetmişlerdir. Çünkü G top oyunda iken ağa temas etmiştir. (Madde 20(e))

Olay 4. Top oyunda iken bir oyuncu, ağın üzerinden rakibinin sahasına atlayabilir mi, ve bu yüzden bu oyuncu cezalandırılır mı ?
Karar. Hayır. Oyuncu o puanı kaybeder (Madde 20 (e))

Olay 5. A topa keserek vurur ve top ağın üzerinden geçer ve tekrar A'nın sahasına düşer.Topa yetişemeyen B , raketini fırlatarak topa vurur, raket ve top birlikte ağın diğer tarafındaki A'nın sahasına düşerler. A tarafından geri çevrilen top B'nin sahasının dışına düşer. Bu durumda B o puanı kazanır mı, yoksa kaybeder mi?
Karar. B puanı kaybeder. (Madde 20 (e) ve (h))

Olay 6. Servisle atılan top, servis sahası dışında duran bir oyuncuya yere değmeden önce çarparsa, bu oyuncu o puanı kazanır mı yoksa kaybeder mi?
Karar. Topun çarptığı oyuncu puanı kaybeder. (Madde 20 (e), Madde 14 (a)' da öngörülen durum hariç)

Olay 7. Sahanın dışında duran bir oyuncu topa vurur yada eliyle tutar ve topun nasıl olsa dışarıya gideceği iddiasıyla puanın kendisine verilmesini talep eder.

Karar. Hiç bir halde oyuncu puan talep edemez Şöyle ki,
a) Eğer topu tutarsa Madde 20 (g)' ye göre puanı kaybeder,
b) Topa vurmuş fakat kötü bir şekilde geri göndermiş ise Madde 20 (c)' ye göre o puanı kaybeder,
c) Topa havada vurmuş ve iyi bir şekilde karşı tarafa iade etmişse oyun devam eder.

21- RAKİBİ ENGELLEMEK
Bir oyuncu rakibinin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktir de, bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır
Olay 1. Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar. Hayır. Ancak hakem gerek görürse 2 1. Maddeye göre hareket eder.

Olay 2. Topun ağın üzerinden geriye doğru sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir.
Karar . Hakem , 2 1. Maddeye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir.(Madde 25'e bakınız)

Olay 3. Topa istenmeyerek iki kez vurulması 21. Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?
Karar . Hayır

22- TOPUN ÇİZGİLERE DÜŞMESİ
Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.

23- TOPUN DAİMİ EŞYALARA DEĞMESİ
Top yere düştükten sonra (ağ,direkler,tekler sopalan, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) bir daimi .eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu ; eğer yere düşmeden önce değmişse rakibi puan kazanır.
Olay 1. Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu,topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar. O oyuncu o puanı kaybeder.

24- TOPUN DOĞRU OLARAK ÇEVRİLMESİ
Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiştir ve oyun devam eder ;
a) Top, ağ,direkler,tekler sopaları,ip veya metal kablo,şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken şeylerden birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse veya,

b) Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geriye sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendisinde olan oyuncu Madde 20 (e)'de belirtilen kurala aykırı olmamak kaydıyla topa doğru olarak vurursa veya,

c) Dirklerin veya tekler sopalarının dışından, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa doğru sahanın içine düşmesi halinde veya,

d) Bir oyuncunun raketi, topa vurduktan sonra ağın üzerinden, diğer trafa geçtigi taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse veya,

e) Eğer top ,servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa

AÇIKLAMA : Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip veya metal kablo ve bant daimi eşya olarak kabul olunur ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilemez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu kurallara uygun bir vuruştur.

Olay 1. Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?
Karar. Madde 10 ( c ) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.

Olay 2. Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?
Karar. Evet

Olay 3. Servis atışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı,kayıp mı edilir?
Karar . Hayır. Oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini açıkça anlayamaz ise o puanı tekrarlatmalıdır.

Olay 4. Bir oyun esnasında birden fazla raket kullanılabilir mi?
Karar . Hayır, kuralların tümünde tek olarak gösterilmektedir.

Olay 5. Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldınlmasını isteyebilir mi?
Karar. Evet .Fakat top oyunda iken değil

25- TOPA VURMANIN ENGELLENMESİ
Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dolayı vuruş yapması engellenmiş ise o puan tekrarlattırılmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellemesi ve Madde 21' deki şartlar müstesnadır.

Olay 1. Bir seyircinin engellemesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu o puanın tekrarını isteyebilir mi?
Karar . Eğer hakem, engellemenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet Yoksa, engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zeminin bozukluğundan dolayı ise puan tekrarlatılmaz

Olay 2. Bir oyuncu servis atarken Olay 1'de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vemiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar. Evet Zira, top oyunda iken engelleme olduğundan,sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.

Olay 3. Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiğini ve bu sebeple topu geriye çeviremeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25'e istinaden tekrarlatma isteyebilir mi?
Karar. Hayır

Olay 4. Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?
Karar. Puan tekrarlatılmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa, Hakem, Madde 21'e göre karar verir.

Olay 5, Eğer hakem veya yardımcılarından biri yanlışlıkla "HATA" veya "DIŞARI" (out) karan verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse,hangi karar geçerlidir?
Karar. Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiçbirinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir, aksi taktirde puan tekrarlattırılır.

Olay 6. Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar. Evet fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz

Olay 7. Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?
Karar. Vuruş geçerlidir. Şu kadar ki, sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlanmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.

Olay.8. Birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir anda, Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğsa veya hakem puana karar veremeyecek bir durumda olsa nasıl bir karar verilmelidir
Karar. İlk servis için verilen HATA kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.

__________________
http://www.hayatimdegisti.com
Hemen ücretsiz deneme telkinlerini indirmek içinse bu link.Suçluluk ego ve kendine güveni 2 gün dinleyin
https://www.dropbox.com/sh/b6youoq8m...vwFPsoEYa?dl=0
Dinledikten sonra etkiler ile ilgili anketlere bu linkten katilin.
http://www.hayatimdegisti.com/forum/...-anketlerimiz/
hayatimdegisti isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla