Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-12-2007, 08:58 AM   #17 (permalink)
dost27
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Nov 2007
Mesajlar: 29
Tesekkür: 0
5 Mesajinıza toplam 8 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
dost27 is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: ANTEP MUTFAĞI

HAYLAN KABAĞI DOLMASI




M a l z e m e l e r
500 gr. yağlı kıyma,
3 kg. haylan kabağı,
2 su bardağı pirinç,
1 adet büyük kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça (domates biber karışık),
1 baş sarımsak,
Karabiber, K.biber, Tuz,
2-3 limon suyu veya
limon tuzu, Yeteri kadar su.
Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





HAZIRLANIŞI:

Kabakların kabukları kazınır ve içi oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz ve karabiber karıştırılır. Oyulmuş kabakların içine sürülür. Diğer tarafta pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızı biber ve biraz limon suyu konarak iyice karıştırılır. Yapılan bu karışım, her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine tuz eklenir ve dolmaların boyuna çıkacak kadar su konur. Tencerenin ağzı kapatılarak ocağa konur, kaynamaya başladığında ateş kısılır ve hafif ateşte pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üzerine limon suyu veya suda eritilmiş limontuzu gezdirilir, bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan indirilir. Yemeğiniz servise hazırdır.



YAPRAK SARMASI




M a l z e m e l e r
* 300 gr. yağlı kıyma,
* 500 gr. sarmalık yaprak (asma veya bağ yaprağı),
* 500 gr. pilavlık bulgur,
* 3 baş kuru soğan,
* 1 baş sarımsak, * 1 yemek kaşığı biber salçası, * 1 yemek kaşığı d. salçası, * Karabiber, kırmızıbiber, tuz, * Yeteri kadar su.





HAZIRLANIŞI:

Tencereye yaprakları haşlamaya yetecek miktarda su konarak kaynatılır. Kaynayan suya atılan yapraklar, fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Haşlanan yapraklar suyu süzülerek bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta leğen içerisine pilavlık bulgur, ince ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızı biber ve kıyma 2 su bardağı suyla iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım yaprakların arasına konur sıkı bir şekilde sarılarak, tencereye muntazam bir şekilde sıkça dizilir. Üzerine sarmaları bir parmak geçecek şekilde su konur, biraz da tuz ilave edilir. En üstüne dolma taşı veya ters çevrilmiş tabak koyarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yapraklar ve pirinçler pişinceye kadar pişirilir.

NOT: Bulgur yerine pirinçte kullanılabilir. Sarmanın pişmesine yakın isteğe göre limon suyu veya limon tozu, sumak ekşisi ilave edilebilir.


KARIŞIK YAZ DOLMASI





M a l z e m e l e r
400 gr. yağlı kıyma,
500 gr. pirinç,
4 baş kuru soğan,
1-2 baş sarımsak,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı biber salçası,
10 dolmalık biber,
10 dolmalık patlıcan,
10 ortaboy domates,
3 Limon suyu veya 1 tatlıkaşığı limon tuzu, Karabiber, k.biber, tuz, su. Not: Malzemeler 8 kişiliktir.






HAZIRLANIŞI:

Patlıcan, biber ve domatesler oyulur ve yıkanır. Oyulan patlıcanlar su içerisinde 10-15 dk. bekletildikten sonra suyun içerisinden alınarak domates, biber ve patlıcanlar bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta bir leğen içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma diş diş doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu veya limontozu ve 1 bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulmuş patlıcan, biber ve domateslerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur. Ağızları bir dilim domates veya dolmaların başından kesilen parçalarla kapatılarak tencereye sık sık dizilir (En alta patlıcanlar, daha sonra biber ve domatesler dizilir). Üzerine dolmataşı veya ters çevrilmiş bir tabak kapatılarak biraz tuz ilave edilir, dolmaların boyunu bir parmak geçecek şekilde su koyarak ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır pişmeye yakın isteğe göre ekşisi (Limonsuyu, Limontuzu v.b.) konur ve 5-10 d. daha pişirilir. Yemeğiniz servise hazırdır.

NOT: Dolmaları servis yaparken tencere dibinde kalan suyu da kullanabilirsiniz.







M a l z e m e l e r
* 4 adet koyun mumbarı,
*300 gr. orta yağlı kuzu kıyma,
* 2 su bardağı bulgur,
* 2 çorba kaşığı domates salçası,
* 2 yemek kaşığı pulbiber,
yeteri kadar tuz, karabiber ve tarçın,
* 1 orta boy ince doğranmış soğan,
* 10 diş ezilmiş sarımsak,
* 2 su bardağı et suyu.





HAZIRLANIŞI:

Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovularak temizlenir. Temizlenen mumbarlar bir tencerenin içerisinde, tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarmısak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu harç bir huni yardımı ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 su bardağı etsuyu içine 1 kaşık salça ve bir kaşık pul biber, yeteri kadar tuz konularak sos haline getirilir ve mumbarların üzerine dökülür. Kısık ateşte 30 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale getirilir




__________________
dost27 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla