Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-12-2007, 08:55 AM   #16 (permalink)
dost27
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Nov 2007
Mesajlar: 29
Tesekkür: 0
5 Mesajinıza toplam 8 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
dost27 is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: ANTEP MUTFAĞI

DOLMALAR BU BÖLÜME


ANTEP USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA




M a l z e m e l e r
25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık), *15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), *4-5 adet kuru soğan, *3 baş sarımsak, *2 yemek kaşığı domates salçası, *2 yemek kaşığı biber salçası, *2 su bardağı pirinç, *1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, *1 yemek kaşığı toz şeker, *Karabiber, kırmızıbiber, y.bahar, tuz,*2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre), *Yeteri kadar su.

HAZIRLANIŞI:

Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.


BULGURLU KABAK DOLMASI




M a l z e m e l e r
12 adet taze dolmalık kabak,
1 baş orta boy kuru soğan,
100 gr. kıyma,
1 baş kuru sarımsak,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
1 yemek kaşığı d. salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
100 gr. bulgur,
1 çaybardağı sıvı yağ,
1 adet limon,
Yeteri kadar su, Tuz.
Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





HAZIRLANIŞI:

Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Kıyma, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve salça yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların içine yoğrulan karışım, her kabağın yarısına kadar konur, ağızları bir dilim domates ile kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine, artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek kadar kaynamış su ve biraz tuz ilave edilir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. Kabak pişince bir yemek kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak, suyu süzülür. Dolma servise hazırdır.

NOT: Dolmada bulgur yerine pirinç de kullanılabilir



FİRİKLİ ACUR DOLMASI



M a l z e m e l e r
* 500 gr. yağlı kıyma,
* 1 yemek kaşığı d. salçası,
* 1 yemek kaşığı biber salçası,
* 250 gr. bulgur,
* 250 gr. firik,
* 2 kg. acur,
* 2 baş kuru soğan,
* 1 baş sarımsak,
* Kırmızıbiber, karabiber, tuz,
* Yeteri kadar su.
Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





HAZIRLANIŞI:

Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. Hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. Önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. Servise sunulur.
__________________
dost27 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla