Konu: gulten akin
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-01-2009, 12:23 AM   #1 (permalink)
bluemoon24
Albay

Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
bluemoon24 is an unknown quantity at this point
Standart gulten akin

* sağlam ve derin şiirini "

* " de usul usul işleyen güzel insan,antifaşist,anadolu sevdalısı, türk şiirinin bilge anatanrıçası.

* 1933'te Yozgat'ta doğdu. 1955'de ankara hukuk fakültesini bitirdi.1956'da evlendi. Avukatlık ve öğretmenlik yaptı. uzun yıllar, insan hakları derneği, halkevleri, dil derneği gibi demokratik kitle örgütlerinde kurucu, yönetici olarak çalıştı.Şimdi yalnız şiirle uğraşıyor.

Yapıtları:

Rüzgar saati

kestim kara saçlarımı

sığda

kırmızı karanfil

Maraş'ın ve ökkeş'in destanı

ağıtlar ve türküler

Seyran destanı

seyran

şiiri düzde kuşatmak

ilahiler

42 gün

Seyran toplu şiirler

sevda kalıcıdır

sonra işte yaşlandım

sessiz arka bahçeler

* "sen leyla değilsin" dedi mecnun

kavuştuğu andı

çıldırmış sanıldı

* "bazan tepetaklak olur yürek

aheste revan giderken

göğüs kafesine toslar küttedenek

yüzüstü kapaklanıverir yere"

dizelerinin de sahibidir.

* Seni sevdim,

Seni birdenbire değil usul usul sevdim.

'Uyandım bir sabah' gibi değil,

Öyle değil nasıl yürür özsu dal uçlarına

Ve gün ışığı sislerden düşsel ovalara...

Seni sevdim...

Artık tek mümkünüm sensin.

* çok iyi bir şair bu kadın, çok iyi...

* ah kimselerin vakti yok durup da ince şeyleri anlamaya demiştir...

* "seni birden bire değil usul usul sevdim..............artık tek mümkünüm sensin"

* bilge bir şiirdir, gülten akın şiiri..bilenlerin mahcubiyetiyle,altan almasıyla,biraz da ögrenmeye meraklı cahilliği ile iç içe bir şiirdir.bitmesini hiç istemeyenlerin,sarhoş hayallerine kapı açan bir şiir.

gülten akın,sonlananın,gidenin,bitenin,yenilenin şiiri değildir aksine hep umut barındıranın yeniye kucak açanın,kavuşmaya avunanların şiiridir.onun şiirleri,toplumsal gerceklikle iç içe akan, ama asla kabalaşmayan,sloganlaşmayan,sertleşmeyen,öfkelenme yen, hınçını ve hırsını baştan başa durulukla giydirip sunandır.

şiirini yüceltirken kadınıda,erkeğide,topragıda,yaşamıda yüceltendir.yaralanır,kırılır ama her defasında yaralarını sağarak kırıklığını onanarak çıkar gelir dizelerden..küsmeyen hep ışık sacan,bir başka ihtimal olabileceğini sunandır.

doğaya açılan bir şiir onun ki binatına binersiniz, uzak atlaslardan koparıp geldiğiniz ham meyveleri olgunlaşması için anadolu yağmuruna sunarsınız.

hüzün hep vardır dizelerinde,arka fondan yalnızlık uğultusu siner kulaklarınıza bu kalabalıklar içerisinde sıkışıp kalanın,bunalanın yalnızlığı değildir her an kaybedecekmiş gibi tutunanların korkusunu hissettiren yalnızlığın,titreşimleridir.

akan,hep akan,öztürkçeyle zenginleşen,suyuna dağları,insanları,ovaları,taşıtları,yağmurları,bör tü böceği,kısaca evreni katarak akıp giden her ihtimalde okuyanın içine süzülen,oradan da çoğalarak suyuna katıp götürendir......

seni sevdim...

seni sevdim, seni birdenbire değil usul usul sevdim

uyandım bir sabah gibi değil, öyle değil

nasıl yürür özsu dal uçlarına

ve günışığı sislerden düşsel ovalara

susuzdu, suya değdi dudaklarım seni sevdim

mevsim kirazlardan eriklerden geçti yaza döndü

yitik ceren arayı arayı anasını buldu

adın ölmezlendi bir ağız da benden geçerek

soludum, üfledim,yaprak pırpırlandı ağustos dindi

seni sevdim, sevgilerim senden geçerek bütünlendi

seni sevdim, küçük yuvarlak adamlar

ve onların yoğun boyunlu kadınları

düz gitmeden önce ülkeyi bir baştan bir başa

yalana yaslanmış bir çeşit erk kurulmadan önce

köprüler ve yollar tahviller senetler hükmünde

dışa açılmadan önce içe açılmadan önce kapanmadan önce

nehirlerimiz ve dağlarımız ve başka başka nelerimiz

senet senet satılmadan önce

şirketler vakıflar ocaklar kutsal kılınıp

tanrı parsellenip kapatılmadan önce

seni sevdim. artık tek mümkünüm sensin

* kus ucsa golge kalir isimli yeni kitabı ile insanı hüzünlerden hüzünlere sevk etmiştir.

Sezen'in sesinden fado dinlesek

hangi dala düşer güneş

çiçeği söylese

bir gün konuşmadan bile bir

anlaşsak

ölüm o pervasız zalim

senin de odanda konukken

Sen neyin zalimisin?

Bu bölüm ile ise Sezen'i şiirlere sokarak tüyleri ürpertmiştir. Takılanlar için söylemek gerekir ki kitap Sezen için alınmamıştır, Sezen sürpriz olarak karşımıza çıkmıştır. Gülten Akın çok iyi şairdir, çok iyi...

* gülten akın'la yapılmış keyifli bir söyleşi için:

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=225347

* 1933'te Yozgat'ta doğdu. 1955'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1956'da evlendi. Beş çocuk büyüttü. Avukatlık ve öğretmenlik yaptı. 1958-1972 arasında Anadolu'nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Türk Dil Kurumu'nda görev yaptı. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. Şimdi yalnızca şiirle uğraşıyor. Yazdıkları başka dillere çevrildi. 40 kadar şiiri bestelendi.

* önde gelen şiirleri

kestim kara saclarimi

yildizlar ile bosluktaki adam

yagmur yagmur

ayrilar cocugu

korkan kadinlar siiri

kucuk kizin turkusu

evdeki kadinin siiri

bir kayiga biner geceleri

yeniden

sevi dizeleri

igneli dost

dellocan

seni sevdim

ask

* o'nun önde gelen şiirleri yoktur hangi anne çocukları arasında ayrım yapabilir ki?

şiir anne'dir o.

* şiirdir, tepeden tırnağa şiir.

her dizesiyle ayrı sevindiren, hüzünlendiren, yaralayan...

kimi zaman umut yükleyen, kimi zaman umutsuzluğa sürükleyendir.

"ateşler içinde ortadoğu

ah ey musa, ah ey muhammed

tanrı çocuklarını unuttu mu?" sorusunu sorma cesareti gösterendir.

* can yayınları'nın kurucusu erdal oz'ün anısını yaşatmak için bu yıl ilk kez verilen ve bundan sonra da 'yaşayan ve son üç yıl içinde yeni bir yapıtı yayınlanmış olan bir yazara' verilecek erdal öz edebiyat ödülü'ne layık görülen şair.

* sarap olacakken sirkeye dönmüş uzum suyu şaşkınlığında dizesiyle beni benden alandır.*

* karanlığı sevmem, ben olsaydım

akşamın bütün ışıklarını yakardım

odaya dışardan bakıyorum, bir kadın

hemen kalkacakmış gibi koltuğun ucunda

yandan eğilmişsin

yüzün yüzüne yakın, elin kadının omzunda

o ben miyim? nice eski unuttum

öyle diyor kadın başı önünde

"senden yoruldum"

belki diyemezdim ben olsaydım

küçük küçük gülümserdim belki

belki elini tutardım

oda çok karanlık, ben olsaydım

akşamın bütün ışıklarını yakardım

böyle bir ozandır gülten akın. şair değildir çokluk. ozandır o. türk şiirin annesidir. en onurlu ismidir belki türk şiirinin...

* "herşey birikir" diyerek beni benden almış şairdir

"...Her şey birikir.

Duru sular, ters yazılar, emek ve gözyaşı

Akıyor sanılan kuruyor sanılan

Haklar haklılıklar, ölüm zulumlar

Uçuyor sanılan her şey birikir

Deney birikir...."

* şiire kadın elinin değmiş halidir yazdıkları ve o şiire değen kadın elidir. eskiden bazı antolojilerde incelerdim onu bu kadar erkek arasında bu kadın bakalaım neler yazabilmiş diye, şimdi antolojilerde bir çok kadın ismi ondan sonraki sayfalarda yer alıyorsa biraz da onun verdiği cesarettendir. sunay akın'la akraba olsalar keşke diye hayal kurduğum güzel insan,şair.

* toplumsal şiirin önemli temsilcilerinden olan şair. terzi fikri döneminde fatsa şenliklerine katılmıştır.

şiirleri müzik çalışmalarında da kullanılır. sezen aksu'nun deli kizin turkusu isimli parçası ve grup yorum'un buyu isimli parçası gülten akın'a aittir.

ayrıca kendisi can yayinlari'nın bu sene ilkini verdiği erdal oz edebiyat odulu'ne layık görülmüştür.

Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın

Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu

Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir?

Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz.

Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım?

Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.

25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz.

bluemoon24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla