Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-11-2007, 03:45 PM   #3 (permalink)
shamanic
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart sağlık kaynağı çaylar / ıhlamur

ıhlamur:
tilia sylvestris latince adıyla bilinen ıhlamur, bir avrupa ağacıdır. yurdumuzda daha çok kuzey anadolu’da bulunmaktadır. 15-40 m boyuna erişebilen ve kışın yaprağını döken bu ağacın çiçekleri, sarımsı beyaz renkli ve hoş kokuludur.


özellikleri ve yararları:
ıhlamur, hem tadıyla hem de kokusuyla hoş bir içecek olup, ferahlık verir ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. kan dolaşımını düzenlemede, böbrek ve mesaneyi temizlemede, damar kireçlenmesini gidermede ve idrar söktürmede kullanılır. gribal enfeksiyonları gidermede etkilidir. mide ülserinde ve kabızlıkta faydalıdır. cilde güzellik verir. burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan ağrıları dindirmede, sinirleri kuvvetlendirmede, her türlü sinir bozukluklarını gidermede ve göğsü yumuşatmada tavsiye edilir.

biraz daha irdelersek konuyu

ıhlamur (tilia argentea- europoea)

ıhlamurun çiçeği ilkbaharda toplanarak gölgede kurutulur.

*kanı temizler ve kan dolaşımını düzenler, kansızlığa, kalp çarpıntısına ve karaciğer zaafiyatine iyi gelir. enfaktüse faydalıdır.

*damar kireçlenmesinde, damar tıkanıklıklarında faydalıdır.

*idrar arttırıcı özelliği vardır, böbrek ve mesaneyi temizler. böbrek taşlarının düşmesine yardım eder.

*sinirleri kuvvetlendirerek, her türlü sinir bozukluklarını giderir. yatıştırıcı ve uyutucudur. vücuda rahatlık verir. spazm gidericidir.

*balgam söktürücüdür, göğsü yumuşatır, terletici, ateş düşürücü etkisi vardır. gribal enfeksiyonlarda etkilidir. astıma, bronşite iyi gelir. öksürüğü keser.

*mide salgısını arttırır. mide ülseri için oldukça faydalıdır, balla karıştırılarak içilir. mide, bağırsak gazlarını giderir.

*kabızlığı giderir, baş ağrısı ve dönmelerini iyi gelir, migren tedavisinde kullanılır, sara hastalığına faydalıdır.

*burkulma ve ezilmelerden kaynaklanan ağrıları dindirir. yanıklara iyi gelir. apse ve çıbanların tedavisinde , iltihapları kurutmada kullanılır. bulantıyı giderir.

*ıhlamur ağacının kabuğu dekoksikasyon yapılarak yatıştırıcı, safra söktürücü olarak kullanılır. kabuklardan hazırlanan merhem yara iyileşmesinde kullanılır. ıhlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler toplanır dövülerek hamur haline getirilir. bu hamur yaraların tedavisinde kullanılır.

*ıhlamur çayı göz banyosu içinde kullanılır. gözdeki kızarıklığı alır.

*cilde güzellik verir. çilleri giderir. çiçeklerinden elde edilen su yüze sürülür. yüzdeki ergenlik çıbanlarını yok eder. saç dökülmesini önler.

*çocuklar banyo yaptırılırsa iyi gelir.

*uyarı: daima taze kullanılmalı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolur.

Bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılmalı. Birçok hastalıkta klorun zararlı olduğu saptanmıştır. Suyunuzu kaynattıktan sonra bir iki dakika dinlendirin. Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz.


__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla