Sıradanlık Üzerine...

Berilce

New member
8
HD RANK
Katılım
21 Mart 2011
Mesajlar
834
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Konum
Ankara

Sıradanlık, Doğallık
Hiçbir Özellik ya da Üstünlüğe Sahip Olmamak

Sıradan olmak bir mucize gerçekleştirmektir. Öz benliğine yol alma imkânı tanırsan, onu sıkboğaz etmezsen, yani önemli biri olma açlığın yoksa, bu bir mucizedir. Bir şeyler olma hırsından, açlığından kendini koru. Kifayetli ya da kifayetsiz bir muhteris olma.


Zen’in usta müritlerinden biri olan Bankei, bahçesini çapalıyormuş. Meraklı, araştırıcı öğrencilerden biri, kendisine büyük önderin, ulu hocanın nerede olduğunu sormuş. Bankei hafif bir tebessümle, hocanın hemen kapının ardında oturduğunu söylemiş. Öğrenci içeri girdiğinde, bahçe çapalayan aynı adamı, yani Bankei’yi hocanın koltuğuna yerleşmiş görünce, dayanamayıp bağırmış: “Sen bir sahtekârsın, hocamıza hiç mi saygın yok? Onun makamını nasıl işgal edebilirsin? Bankei yerinden kalkıp, çimenlerin üzerine çömelmiş ve “Artık hocayı yerinde bulamayacaksın oğlum; çünkü aradığın ben’im” demiş.
Öğrenci onca büyük bir kişinin, tapılası bir önderin bunca sıradan, herkes gibi görünüp davranmasını, bahçe çapalamasını bir türlü anlayamamış ve usta ile görüşme fırsatını, bu tıkanıklığı nedeniyle kaçırmış.
Bankei, müritlerine önce mucize anlayışının artık değiştiğini öğretirmiş. Günlerden bir gün, bir diğer tarikatın keşişi, olağanüstü mucizeler gerçekleştirip “sen neler yapabilirsin peki?” diye sorduğunda Bankei, “acıkınca yemek yer, susayınca su içerim; mucizelerim bundan ibarettir” karşılığını vermiş.
Tek mucize, gerçekleştirilmesi hemen hemen olanaksız mucize, sıradan, herkes gibi olabilmekte yatar. Asıl olan hiç yokmuş gibi var olabilmektir. Güç, hiçbir zaman fiziksel değildir. Kesin, değişim kanununa dayanabilir bir fikir gücü zaten yoktur. Bu anlamda hiç kimse tartışmasız usta ya da hoca değildir. Aklımız isteklerimizi frenler. Oysa doğal olanı, isteklerimizi frenlememek mucizesini gerçekleştirebiliriz. Örneğin çatlarcasına doyduğumuzda, akıl oyunbozanlık edip “yemeye devam et, çünkü yiyecekler nefis” diyebilir. Oysa Bankei doğanın içinde bir akarsu gibidir. Benliğinin basit isteklerini, duyup hissettiklerini yerine getirmektedir. Bu konuda aklın, devre devre isteklerin gerçekleşmesini engelleyici tavrına, fırsat tanımamaktadır.


Ve bu anlamda TEK MUCİZE; doğaya, insan doğasına yol vermekten, ona engel olmamaktan geçer. Kısacası gerektiği gibi değil, dilediğince yaşa… Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün…

KÖKLER VE KANATLAR
Sayfa: 212-221
 
erçekten çok güzeldi :-))
 
Evet, devamı gelecek Arkadaşlar, bazı antik doğu hikayeleri, Zen hikayeleri,
Türkçeye çevrilen Veda'lardan örnekler vereceğim, beğendiğinize sevindim.
 
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri
Üst