Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Mantıklı Harcama (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=13273)

comte 04-09-2008 12:41 AM

Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor...
 


http://s.aktifhaber.com/images/news/57635.jpg

Türk halkı, kredi kartını en fazla gıda ürünleri için kullanırken, ay sonlarında en fazla ödemeyi de kredi kartı için yapıyor. Türk halkının yaklaşık yüzde 81’i ise kredi kartı ile aylık gelirinden yüksek harcama yapıyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırma, kredi kartlarının Türk halkının psikolojisini bozduğunu ortaya koydu. Türk halkı, kredi kartını en fazla gıda ürünleri için kullanırken, kart kullanıcılarının neredeyse tamamına yakını kredi kartı ile aylık gelirinden yüksek harcama yapıyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından yapılan “Kredi Kartı Araştırması”, Türk insanının kredi kartından muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bin 312 kişi üzerinden yapılan araştırmada araştırmaya katılanların yüzde 37.90’ı alt gelir grubundan, yüzde 50.95’i orta gelir grubundan, yüzde 11.15’i ise üst gelir grubundan seçildi.

-KREDİ KARTI KULLANMAYI SEVİYORUZ-

Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 38.45’i sadece bir kredi kartına sahip iken, yüzde 28.82’si iki kredi kartına, yüzde 19.44’ü ise üç kredi kartına sahip. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 4.78’i ise 5 ve üzerinde kredi kartı kullanıyor. Kredi kartını kendi talebiyle alanların oranı ise yüzde 60.94 olurken, kart kullanıcılarının yüzde 75.68’lik kısmı da bankaların kredi kartlarına uyguladığı faizlerden haberdar.

-KREDİ KARTINI GÜVEN VERDİĞİ İÇİN KULLANIYORUZ-

Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 42.09’luk kısmı parası olmadığı zaman harcama yapabildiği için kart kullanıyor. Buna karşın yüzde kart kullanıcılarının 23.40’lık kısmı kredi kartının kendisine güven verdiğini kaydederken, yüzde 21.71’i de geçici de olsa maddi yönden rahatlattığı için kredi kartı kullandığını açıkladı.

-KREDİ KARTI RUHSAL ÇÖKÜNTÜYE NEDEN OLUYOR-

Araştırmaya göre kredi kartının en büyük dezavantajı gelir gider dengesini bozması. Kart kullanıcılarının yüzde 40.71’i kredi kartının gelir gider dengesini bozduğunu ifade ederken, yüzde 22.55’i gereksiz harcama yaptığını söyledi. Kullanıcıların yüzde 20.64’ü ise kredi kartı yüzünden “ruhsal çöküntüye” girdiğini açıkladı.
Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 42.81 gibi büyük bir oranı kredi kartı nedeniyle psikolojik sıkıntı yaşadığını açıkladı.

-KART BORCU GELİRİ AŞIYOR-

Araştırmaya göre kart kullanıcılarının sadece yüzde 12.16’lık kısmı dönem borcunun tamamını öderken, yüzde 60.41 gibi büyük bir kısmı ise en az ödenmesi gereken tutarı ödeyebiliyor.
Kart kullanıcılarının büyük bir kısmının kart harcaması aylık gelirini aşıyor. Kart kullanıcılarının yüzde 41.40’ı kredi kartı borcunun sürekli olarak aylık gelirini arttığını bildirirken, yüzde 25.16’sı da sık sık borcunun aylık gelirini aştığını kabul ediyor. Kart kullanıcılarının yüzde 15.51’lık kısmı da ara sıra borcunun aylık gelirini aştığını bildirirken, borcunun aylık gelirini hiç aşmadığını söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 14.37 oldu.

-KART KULLANICILARI KREDİ KARTINI İPTAL ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR-

Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 73.62 gibi büyük bir kısmı sürekli olarak kredi kartını iptal ettirmeyi düşünüyor. Buna karşın kredi kartı faizlerinin yüksek olmasının caydırıcı olduğunu belirten kart kullanıcı oranı ise sadece yüzde 35.81 oldu.
Kart kullanıcıları kredi kartı için alınan aidatları “haksız kazanç” olarak görürken, devletin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor.

-KREDİ KARTINI “ÖDEME KOLAYLIĞI”NA GÖRE ALIYORUZ-

Araştırmaya göre kredi kartı seçimindeki en önemli neden ise ödemede kolaylık. Kart kullanıcılarının yüzde 39.57’si ödemede kolaylık olduğu için kullandığı kredi kartını alırken, yüzde 25.76’sı ise taksit imkanları nedeniyle kredi kartını seçiyor. Kart kullanıcılarının yüzde 12.94’ü ise faiz oranlarına göre kullanacağı kredi kartını seçerken, yüzde 16.53’ü ise kredi kartını neye göre aldığını bilmiyor.

-KREDİ KARTINI GIDA HARCAMALARI VE BORÇ ÖDEMEK İÇİN KULLANIYORUZ-

Araştırma, kredi kartının özellikle gıda masrafları için kullanıldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre kredi kartı kullanıcılarının yüzde 33.01’i kartı en fazla gıda harcaması için kullandığını bildirirken, yüzde 25.87’si ise borç ödemek için kredi kartı kullanıyor. Kart kullanıcılarının yüzde 20.74’ü de kartı zorunlu ihtiyaçları için kullanırken, en fazla giyim masrafı yapanların oranı yüzde 8.22, en fazla eğitim için kart kullananların oranı ise sadece yüzde 3.05’de kaldı.



the desert 06-05-2010 07:53 PM

Cevap: Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor...
 
hımm evet doru mılletımız kk kullanmayı bılmıor..

kumsal1980 06-05-2010 09:20 PM

Cevap: Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor...
 
Para yok ki millette.Kullanmayı bilmiyor ama bazen borç istemek yerine yükleniyor kredi kartına.Sonuç daha borçlu oluyor...

Ben_Sen_ve_Gofi 06-05-2010 09:46 PM

Cevap: Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor...
 
Birara ablam ile ortaklaşa kullandığım kredi kartımıza haciz gelince;dersimizi aldık.Artık kullanmıyorum ..Param varsa;harcıyorum,yoksa,harcamıyorum o kadar..Hayat KREDı kartsız DAHA güzel:)

scouter 29-08-2010 05:28 PM

Cevap: Kredi Kartı Psikoloji Bozuyor...
 
Alıntı:

Ben_Sen_ve_Gofi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 738667)
Param varsa;harcıyorum,yoksa,harcamıyorum o kadar..Hayat KREDı kartsız DAHA güzel:)

Aslında en doğrusu da o bence. Eskiden kredi kartımız olmadan önce cebimizde ne kadar paranın olduğunu net bir şekilde biliyor ve ayağımızı yorganımıza göre uzatıyorduk. Daha sonrakredi kartları çıktı bilinçsiz harcamalara başladık. Aslında kredi kartı varsa bile ay boyunca kapatabileceğiniz kadar harcama yapıp ay sonunda maaşınızı aldığınızda tüm ay boyunca yaptığı harcamaları kapatmak en mantıklı kart kullanma yöntemidir bence.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:48 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.