Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-01-2008, 08:58 AM   #2 (permalink)
cnb
Üsteğmen
 
Üyelik tarihi: Jun 2007
Mesajlar: 190
Tesekkür: 0
62 Mesajinıza toplam 113 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
cnb is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Tepkisel Aşırı Yeme Bozukluğu

Geçmişte uzun bir süre boyunca bu sorunu yaşamış biri olarak, baş etmenin gerçekten çok güç olduğunu itiraf etmeliyim.
Maalesef şunu biliyorum ki insanlar sorunların sonuçlarıyla- bu sorunda alınan kilolarla- ilgileniyorlar, ancak insanda neden böyle bir tepkinin oluştuğunu araştırmıyorlar. Bu nedenle sorunun nedenleriyle ilgili bilgilerini paylaşan suzzy'ye çok teşekkürler.
Bu problemin nedeni olarak benim de bildiğim bir noktayı paylaşmak istiyorum.
Malum, psikolojik problemlerin çoğunun temeli çocuklukta atılır. Bu problemin doğmasında da çocuklukta öğrenilmiş, daha doğrusu öğretilmiş davranış kalıpları var. Bir ailede çocuk ödül aracı veya sıkıntıdan kurtulma aracı olarak yemek yemeyi öğrenmişse, ilerki yaşamında da kendini ödüllendireceği zaman veya sıkıldığı zaman yemeğe başlar ve maalesef miktar konusunda kontrolllü olamaz. Bu nedenle uzmanlar ödüllendirme veya sıkıntıya çare aracı olarak tek bir metaya yoğunlaşılmamasını öneriyorlar.
Ailelerin ,çocuklara "şunu yaparsan/ başarırsan, sana bir çikolata" veya "üzgünsün,sana pasta yapalım da mutlu ol" vs. yaklaşımları buna bir örnek. Bu kalıbı aşmanın yolu ise ödüllendirme ve rahatlatma araçlarını şekillendirmek. Örneğin :sinemaya gitmek, birlikte yürüyüşe çıkmak, çocukların spor/ müzik/ resim vs. faaliyetlerini desteklemek olabilir.
Umarım faydası olmuştur.
Hepinize sevgiler
cnb isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla