turkluge cumhuriyete devlet kurumlarina hakaret
* başlık,yasal anlatımla " türklüğü,cumhuriyeti,devletin kurum ve organlarını aşağılama" şeklinde olmalıydı.anlatım kolaylığı nedeni ile yukardaki şekilde yazılmıştır.
eski tck.nun 159 , yeni tck.nun 301.maddesinde düzenlenmiş suç türüdür.
1 haziran 2005 tarihine kadar yürürlükte kalacak olan 765 sayılı eski tck.nun 159.maddesinde ayrıca "kanunlara ve tbmm.kararlarına sövmek" de cezayı gerektiren bir eylemdir.yeni yasada kanuna sövmek suçu yer almamaktadır.
sadece eleştiri yapmak cezayı gerektirmemektedir.
madde metni aşağıdadır :
madde 159 -
türklüğü, cumhuriyeti, büyük millet meclisini, hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif edenler
altı aydan üç seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
birinci fıkrada beyan olunan cürümlerin irtikabında muhatap sarahaten zikredilmemiş olsa bile onlara matufiyetinde tereddüt edilmiyecek derecede karineler varsa tecavüz sarahaten vukubulmuş addolunur.
türkiye cumhuriyeti kanunlarına veya büyük millet meclisi kararlarına alenen sövenler 15 günden 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
türklüğü tahkir yabancı memlekette bir türk tarafından işlenirse verilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılır.
* : birinci fıkrada sayılan organları veya kurumları tahkir ve tezyif kastı bulunmaksızın, sadece eleştirmek maksadıyla yapılan yazılı, sözlü veya görüntülü düşünce açıklamaları cezayı gerektirmez.
1 haziran 2005 tarihinden sonra ise yeni tck.nun 301.maddesi uygulanacaktır.madde metnini şöyledir.
türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama
madde 301-
* türklüğü, cumhuriyeti veya türkiye büyük millet meclisini alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
* türkiye cumhuriyeti hükûmetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
* türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
* eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
gerekçe ve açıklama :
maddenin birinci fıkrasında, türklüğü, cumhuriyeti veya türkiye büyük millet meclisini alenen aşağılamak, suç olarak tanımlanmıştır.
maddede geçen türklük deyiminden maksat, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar türklere has müşterek kültürün ortaya çıkardığı ortak varlık anlaşılır. bu varlık türk milleti kavramından geniştir ve türkiye dışında yaşayan ve aynı kültürün iştirakçileri olan toplumları da kapsar. cumhuriyet deyiminden, türkiye cumhuriyeti devleti anlaşılmalıdır.
suçun maddî unsuru aşağılamaktır. bu aşağılamanın alenen gerçekleşmesi gerekir. aşağılamak, suçun konusunu oluşturan değerlere duyulan saygınlığı azaltmaya yönelik davranışlardan ibarettir.
maddenin ikinci fıkrasında, türkiye cumhuriyeti hükûmetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır.
bu hüküm karşısında, örneğin iktidarın tahkir ve tezyifi hâlinde fiilin hükûmete yönelik bulunduğu hususunda duraksanmayacak işaret ve alâmetler varsa, fiilin hükûmete yönelik olduğu kabul edilecektir.
üçüncü fıkrada bu suçun konusu, işlendiği yer ve faili bakımından daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hâli kabul edilmiştir. buna göre, türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, ceza artırılacaktır.
dördüncü fıkrada ,sadece eleştiri amacı ile yapılan
* düşünce açıklamanın suç oluşturmadığı vurgulanmıştır.
Kaynak: EkşiSozluk Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |