Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Yoga (http://www.hayatimdegisti.com/forum/yoga/)
-   -   Sosyal Fobiyi Orijinal Yoga Sistemi İle Yenin /Muzdarip Olanların Bakmasını Öneririm (http://www.hayatimdegisti.com/forum/yoga/622864-sosyal-fobiyi-orijinal-yoga-sistemi-ile-yenin-muzdarip-olanlarin-bakmasini-oneririm.html)

TR-ance 22-04-2013 04:26 PM

Sosyal Fobiyi Orijinal Yoga Sistemi İle Yenin /Muzdarip Olanların Bakmasını Öneririm
 
Sosyal ortamlarda başkaları tarafından gözlemdiğinize dair kaygı yaşıyor musunuz? Ya da yaptığınız bir iş sırasında başkalarının olumsuz eleştirilerine maruz kalacağınızı düşünerek kaygılanıyor musunuz? Ozaman, tıpta “sosyal fobi” olarak adlandırılan psikolojik rahatsızlıktan muzdarip olabilirsiniz.


Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi, psikiyatride “Sosyal anksiyete bozukluğu” ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Dr. Ayşegül Tohumcu’ya göre; sosyal fobi, sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir anksiyete bozukluğudur. Azımsanmayacak yüksekliğe sahip bu rahatsızlığın görülme sıklığı ise % 2,4-13’tür.


Belirtileri nelerdir?

Sosyal fobi, kişinin tüm yaşamını olumsuz etkilemektedir. Gerek okul hayatında gerekse mesleki hayatta birçok zorluklar ortaya çıkmaktadır. Örneğin; kişi, başkalarının önünde konuşma, sunum yapma, yeme, içme, yazı yazma, telefonda konuşma gibi durumlarda yoğun bir kaygı yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda
sempatik sistem devreye girmekte ve vücut tehlikeye karşı gelişen kaç ya da savaş moduna girmektedir. Titreme, terleme, çarpıntı, yüz kızarması, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Sosyal fobisi olan kişi, bu sıkıntıyı yaşamamak için sosyal ortamlardan olabildiğince uzak durmaya çalışır. Başkaları için sıradan olan durumlar büyük bir sıkıntı kaynağı olur. Örneğin; konuşmayı başlatamaz, göz göze gelmekten kaçınır, diğer insanlara göre daha az konuşur, daha uzun süre sessiz kalır, cevap vermekte gecikir, konuşmaya eşit ölçüde katılamaz, toplum önünde konuşmak zorunda kaldığında yeterli ya da rahat görünmek için fazla çaba harcar. Sosyal fobisi olan kişilerin hem mesleki yaşamları hem de karşı cinsle olan ilişkileri olumsuz etkilenir. Başkalarıyla etkileşime girmekten kaçınma ve yalnızlık, kendisinden beklenen performansı gösterememek, başarısızlık hissinden dolayı depresif duygu durumu ortaya çıkar. Sosyal anksiyete bozukluğuna sıklıkla depresyon eşlik eder. Sosyal ortamlara girmeden ya da belli bir eylemi gerçekleştirmeden önce sakinleşmek amacıyla alkol ve madde kullanımı da zamanla bağımlılığa dönüşebilir.

Tedavisi için neler öneriliyor?

Modern tıpta “sosyal fobi” için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak; uzmanlar yine psikolojik bir rahatsızlık olan “sosyal fobi” için de Orijinal Yoga Sistemi’ni tavsiye etmektedir.


Sosyal Fobi için doğru nefes teknikleri

En eski kişisel gelişim sistemi olan ve sadece yazılı kaynakları 10.000 yıl öncesine dayanan Orijinal Yoga Sistemi’nde nefes tekniklerine de yer verilmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda uygulanan nefes teknikleri ile heyecan yaratan durumlarda doğru tekniklerle vücudu rahatlatan, parasempatik sinir sistemi devreye sokulur. Örneğin karın nefesi tekniğinde nefes alırken karın şişirilir, verirken içeri çekilir. Her zaman burundan nefes alınıp-verilerek yapılan bu teknikte diyafram çalıştırılır. Diyaframın aşağı-yukarı hareketi sayesinde kalp masaj alır ve parasempatik sinir sistemi devreye girer. Böylece sosyal fobi belirtileri olan nefes darlığı, kızarma, kalp çarpıntısı kontrol altına alınır. Ayrıca yine Orijinal Yoga Sistemi’nde yer alana derin gevşeme, konsantrasyon, meditasyon teknikleri ile genel gerginlik giderilir, kişinin kendini sevmesi, olduğu gibi kabul etmesi kolaylaşır. Diğer insanlarla olan iletişim becerileri gelişir.

Yoga Nidra tekniği ile bilinçaltı temizliği

Yoga Nidra adı verilen “yogik uyku” anlamına gelen tekniktir. Bu teknikte bilinçli bir uyku sağlanır böylece gevşeme sırasında kişi kendi bilinçaltına müdahale ederek çeşitli sıkıntıları gidermede yardımcı olur. Amerika’da birçok doktor tarafından incelenmiş olan bu teknik “sosyal fobi” başta olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili olduğu gözlemlenmiştir.


Link:http://www.starkibris.net/index.asp?haberID=134009


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:03 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.