![]() |
Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? eskiden hep kendime sorardım. insan kendi kişiliğini tıpkı bir oyun hamuru gibi yeniden şekillendirebilir mi diye ? evet şimdi buna cevap verebiliyorum.gerçekten mümkünmüş. ancak zaman istiyormuş..ve doğru zamanın gelmesini bekliyormuş ancak bu demek değil ki birşey yapmadan otur bekle değil. çalışıp çabalıycan ama sonuç alamadım diye üzülüp vazgeçmiycen yani bir bekleme sürecinde olacaksın ama aynı zamanda da üzerinde çalışıyor olacaksın. çalışmaların bazen hızlı bazen yavaş olacak.bazen de durakladığını hatta gerilediğini hissedeceksin ama tamamen kopmayacaksın. bazen tek tek damla damla gelicek.bazen de sel gibi akıcak sen çalışmaya dalmışken sana aniden gelecek o ilham, o farkındalık. peki ben bu yeniden oluşumu nasıl sağladım.tabi ki geçmiş zaman filmlerini muziklerini.bugünün filmlerini muziklerini yargılamadan izleyip dinleyerek.yeni bakış açılarını öğrenmeye çalışarak. bunu bir dönem, yaşanmamış pişmanlık dolu yıllaırmın açığını acısını kapatmak için yapıyordum. yani amacım daha farklıydı kayıp zamanı telafi etmekti.kendimi eksik hissetmemin bir dışavurumuydu. çünkü izleyeceğim dinleyeceğim herşey ailem tarafından belirleniyordu. şimdi o farklı amaçla yaptığım eylemimin boşa gitmediğini ve kendimi tanımamda büyük katkısı olduğunu sonradan anladım neleri sevdiğimi neleri sevmediğimi..neleri eskiden sevip şimdi sevmediğimi.gerçek istediğimin ne olduğunu hangi tercihlerimi toplumun etkisiyle hangi tercihleri kendi irademle yapmış olduğunu öğrendim.daha önemlisi kendimi tanıdım ve toplum içindeki statülerimin farkına vardım. siz bunların farkına varmadığınız zaman ve o duruşu gösteremediğiniz zaman yoksayılıyorsunuz. ama şimdi kadın olduğumu ve yetişkin olduğumu anlamış bulunmaktayım... ancak önemli olan şeyin kişilik oluşturmakdan daha çok kendini tanımak olduğunu anladım... aslında herkesin bir kişiliği var.ama kendimizi yeterince tanımadığımız ve bizi diğerlerinden ayıran özelliklerimizi farkedemediğimiz için kendimize ve diğer insanlara "kişiliksiz" "ayırtedilemez" olarak gözükmüşüz. birşeye hayran olmakla fanatiği olmak çok farklı şeyler fanatizm insanın gözünü kör ediyor resmen.fanatizm diğer bütün ihtimalleri reddetmek demektir insan zaman içerisindeki kendisinin yaşadığı değişim süreçlerine saygı göstermeli.eskiden sevip de şimdi sevmediği şeyleri inkar edip geçmişinden utanmamalı.geçmişi inkar etmek veya onu farklı göstermeye çalışmak hala geçmişimizle barışık olmadığımızı ve geçmişi düşman gibi gördüğümüzün işaretidir oysa bugünün gözüyle geçmişe baksak çok daha farklı açılardan göreceğiz.belki empatimiz gelişecek ve haksız görüdğümüz insanların haklı taraflarını görmüş olacağız. yada o günün şartlarıyla anca o kadar olabildiğini sadece ama sadece bugün eski geçerliliğini .önplanda oluşunu yitirmiş olabilir.hatta tamamen yitirmiş olabilir bu hiç önemli değil insanın kendisini tanıyabilmesinde önemli olan şey, bugünü takip ederken geçmişe de sık sık gözatmak.ama bugünün gözüyle bakarak gözatmak gerekli ve günlük hayatı aksatmamalı. eğer 20 sene önce annenizin size bağırmış olması bugün hala aynı acıyı veriyorsa işte o zaman sorun var demektir.ama bu yoklamayı yapın ve acınızın sandığınızdan çok daha az olduğunu görün bunu kendinize ıspat edin. geçmişte sevdiğim şeyleri hala aynı derecede seviyormuyum.aynı derecede şu an beni ifade ediyor mu diye kendimize sormak işte o zaman ortaya çıkacak olan fark gelişmelerimizi değişimlerimizi ortaya koyacaktır.bu yoklamanın sık sık yapılması gerektiğini düşünüyorum mesela 30-35 yaşındaki bir insan için 6 yaşında hatta 15 yaşında çok önemli olan ve hayatında büyük yer tutan hatta hayatının merkezi olan şeyler bugün o kadar da önemli olmayabilir hatta hayatında hiç yeri bile olmayabilir.büyümüş olabilirsiniz. Hatta geçen ay sizin için çok önemli olan birşey bu ay o kadar da önemli olmayabilir. ama büyüdüm diyip de çocukluğunuza dair olan herşeyi bir düşman ilan edip elinizin tersiyle bir kenara itmeyin.o dönemde yaşamış olduğunuz bazı şeyler size yeni nesilin düşünce yapısını anlamanızda biraz olsun kolaylık sağlayacaktır ve kuşak çatışması olmayacaktır..böylece çocuklara karşı anlayışınız sevginiz artacaktır ve karşılığında onlar da size aynı şekilde yaklaşacaklardır. her ne kadar çağ ile beraber bazı detaylar değişmişse de değişmeyen temel gerçekler hala durmaktadır...bunu unutmayın. bence annemiz babamız çocukluklarındaki geçmişi kötü sayıp düşman ilan ettikleri için bugün rahata erememiş kişilerdir ve arkasından gelen her yeni nesile de bunu yaşatmak istemektedir. çünkü onların mutluluğu kendi mutsuzluklarını yüzlerine vuracaktır.insanlarda nasıl bir süreç varsa (doğma, büyüme, ergenlik, gençlik yetişkinlik vesaire gibi) dünyamızda da çağlar veya zaman dilimleri mevcut , 60 lar 70 ler 80 ler 2000 ler gibi... 30 lu yıllarda çocukluk geçirmiş olan birisinin şimdinin çocuklarını tamamen anlamasını bekleyemeyiz tabi ki ama 30 lu yıllarda çocukluk geçirmiş olan bir çocuğun temel ihtiyaçları o an ne idiyse bugünün çocuklarının da temel ihtiyaçlarının o olduğunu düşünüyorum.tek farkları çağ gereği başka şartlar içinde yaşıyor olmaları. yoksa onlar da sevgi ilgi istiyor.onlar da fikir beyan etmek birey olduğunu kabul ettirmek istiyor daha da önemlisi onlarda kendi deneyimlerini yaşamak istiyor. bir insanın kendi kişisel hayatındaki süreçlerle birlikte olan değişimleri kabul etmesi gerektiği gibiçağa göre olan değişimleri de kabul etmesi gerekiyor..hatta zorunludur.aksi takdirde herkes kendisini yalnız...sevgisiz soyutlanmış hissetmeye devam edecektir.. benim için doğru zaman şu an oldu...belki bu kişiden kişye değişiyordur...kimisine 40,45 belki 50 60 ında geliyordur bu ilham.bu değişim. hayatım boyunca..en azından hatırladığım kadarıyla 6 yaşımdan beri hep kendim için mükemmelliği aradım..yani olduğum değil, kendim için ve belki herkes için imkansız gözüken şeyi istedim.yani o an yada şu an olduğum değil.aslında olmak istediğim işi olmak istedim ben adım atıp ilerledikçe gökyüzündeki ay misali hedefim de benden uzaklaştı.bazen bütün açılması gereken kapıları açtığımı düşünüp.işte son nokta budur bitti derken başka kapılar olduğunu görüp şu an nerede olduğum konusunda şüphelere düştüm.sanki kendimi koca bir okyanusun ortasında yüzen ve karşı kıyıya ulaşmaya çalışan ama 4 bir yanına gördüğünde her tarafın aynı odluğunu gören ve kıyıyı göremeyen yolunu kaybeden birine benzetiyorum ben hangi yoldan gidiyordum ? gittiğim yol doğru mu ? ilerledim mi ? attığım kulaçlar işe yaradı mı ? belki herhangi bir yoldan gitmiyordum bile ama sonradan zamanla anladım ki..şüpheye düşmek en büyük tuzakmış insan için. ve anladım ki geçmişte koymuş olduğum bazı hedeflere ulaşmış olduğumu görünce "o kadar önemli miydi ? " diye sordum kendime. ama gördüm ki bazı hedefler doğrultusunda yapılan yolculuk hedefin kendisine ulaşıldıktan sonraki durumumuzdan çok daha güzelmiş. ulaşınca bu muymuş ? diyebiliyor insan ve boşluğa düşebiliyor. ve başka bir yeni hedef belirleyemez hale gelebiliyor ve hayat tıkanıyor. o yüzden artık bazı hedeflerime hala neden ulaşamadığım konusunda şikayetlerime son verme kararı aldım. çünkü hedefler ulaşılıp bitince hayat da bitiyor onu anladım. önemli olan hedeflere ulaşmak değil o hedefe ulaşmada katedilen yoldan zevk almak ve hedefe varıldığına bir yeni hedefi daha oluşturabilecek güce sahip olabilmek ve yola devam etmekmiş. yazımı okuyan herkese teşekkür ederim. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? degişim çok cabuk gerçekleşmiş sanki |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? Yorumlarınız ve tespitleriniz ne kadar da güzel ve doğru. Okurken içim açıldı. Buram buram yaşanmışlık ve farkındalık kokuyor. Şüphe tuzaktır. Kesinlikle doğru yaptığınız işlerin iyi olduğuna kanaat getirmek bir şeyden emin olmak olumlu yönde olduğunda çok şey kazandırır. Vee yolculuk hiç bitmez o yüzden benim günlüğümün adı da "benim kişisel gelişim yolculuğum". Sizler gibi yol arkadaşlarımın olduğunu görmek de çok güzel. Teşekkürler iyi ki varsınız. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? Alıntı:
Alıntı:
bu arada belirteyim, bu yazdıklarımın çok daha fazla kişiye ulaşmasını okuyabilmelerini isterdim ama internette diğer kişisel gelişime dair olan diğer sitelere forumlara gözattığımda üyelerin kişisel yazılarını paylaşabilmeleri için en uygun sitenin burası olduğunu gördüm. diğer sitelerin anabaşlıkları ve yapısı buna izin vermiyor.Hazır makalelerin kopyala-yapıştır yapılması için açılmış bölümler var. hatta bazılarında kişisel yazı ve fikir paylaşılmamasına dair uyarı yazısı bile vardı. burası insanın kendini ifade etmesi için en uygun yer bence. ve benim de en çok ihtiyacımın olduğu şey kendimi kendi kelimelerimle ifade edebilmekti.... iyi ki varsınız. |
|
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? iyiki varsınız sizi yeni farketmeye başladm. Hoşuma giden yanınız değişime ve gelişime açık olmanız.. Eksikliklerinizi görebilmeniz ve bunun için çaba sarfetmeniz. Fikirlere açık olmak eleştirileri, gelişimimiz için bir fırsat olarak görmek (zaman zaman alınsamda :)) Hedef belirleyip hedeflerinize ulaşabilmeniz bunlar her insanın yapabileceği şeyler ama her insanın yaptığı birşeyde değil.. Bazılarımız neyi nasıl yapılacağını, nereden başlayacağını pek kestiremiyor. Bu yüzdende ilk adım atması daha zor hale geliyor.. Önemli olan değişimin düşüncelerde gerçekleştiğini farkedebilmek. Değişim senin düşüncelerinde gerçekleşir. Sonra davranışlarına yansır ve en sonunda da kişiliğini şekillendirmeye başlar. Benim değişim konusunda farkettiğim bir çok eksikliklerim olsada bunlardan en önemlisi uzun bir yazıyı okuyup bitirdikten sonra ne okuduğuımu tam kestiremememdi. İşte bu konu içinde 2 farklı çalışma yürütüyorum. İnş. bu sorundan kurtulurum.. |
evet eleştiriler çok önemli gerçekten, ama hepimiz farklı farklı ifade tarzlarına sahip olduğumuz için (kimimiz daha sivri dilli kimimiz daha munis) birbirimizi yanlış anlamalar alınmalar falan ortaya çıkabiliyor. ama ters gelen ifade tarzını kişisel olarak algılamayıp "o kişinin kendinin ifade tarzı" olduğunu hatırlamak işimi kolaylaştırıyor diyebilirim. çünkü bu insanlar bilerek ve isteyerek kalp kırmak amacıyla eleştirmiyorlar (ve belki buna yol açtıklarının farkında bile değiller) bundan eminim. bence değişime nereden başlayacağını bilememek durumu, değişim için harekete geçmeyi yeteri kadar istemeyen kişilerin sığındıkları bir bahane olduğunu düşünüyorum. bir de birşeyleri başarmış olan insanlardan öneri beklerken 2x2 = 4 tür gibi veya 1. aşama şudur 2. aşama budur gibi, hazır kalıplaşmış formüller sunulmasını bekliyorlar. böylece işlerini garanti aldıklarını ve çabalarının boşa gitmeyeceğinden emin olduklarını düşünüp, çabaları sonucu başarısızlığa uğradıklarında ise suçu rehber edindikleri kişiye atmak istiyorlar.(burada kimse alınmasın, bazılarımız öyle ama) hiçkimse bir yola ilk adım ile başlarken hangi noktadan başladığını bilmeden başlıyor. bunu ancak ilerledikçe anlayabiliyoruz. hepimiz kendimize "kişiselleştirilmiş rehber" bulma şansına sahip değiliz. bir veya birçok kişiyi rehber alabiliriz (hatta bu rehberler bile birbirinden farklı yönlere gidiyor olabilirler.) ama o kişilerin önerilerini yine kendimiz kişiselleştirerek kendi yolumuzu yapabiliriz. gittiğimiz yolda karşımıza çıkacak olanlar ve yapacak olduğumuz şeyler tıpkı parmakizlerimiz gibi herkesinki birbirinden farklı olacaktır, benzerlikler olsa da . inşallah sen de sorun olarak gördüğün engelleri aşarsın ve inşallah çalışmalarının meyvesini görürsün. iyi ki varsın :) |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? şu deyişmek istemeyenlerin tutundugu dalı çok merak ediyorum neden istemiyolar cevremde 100 lerce insanda nerdeyse hiççe yakınına anlatamıyorum durumu bide sitede deyişmeye niyetlenipde deyişemedigin söleyenlerede çok kızıyorum 1 sene bu siteye boşuna girip çıkmış bir yıl geçmiş olmadı ya demiş neyse sölemicem başka |
|
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? aslında ilerlemedikleri her saniye geriye gittiklerini bi farketseler |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? Teşekkür ederim Eğlenceli :)) şu sözüne hak veriyorum.. ''bence değişime nereden başlayacağını bilememek durumu, değişim için harekete geçmeyi yeteri kadar istemeyen kişilerin sığındıkları bir bahane olduğunu düşünüyorum. bir de birşeyleri başarmış olan insanlardan öneri beklerken 2x2 = 4 tür gibi veya 1. aşama şudur 2. aşama budur gibi, hazır kalıplaşmış formüller sunulmasını bekliyorlar. böylece işlerini garanti aldıklarını ve çabalarının boşa gitmeyeceğinden emin olduklarını düşünüp, çabaları sonucu başarısızlığa uğradıklarında ise suçu rehber edindikleri kişiye atmak istiyorlar.'' bende öyleydim bunun için alınmamı gerektirecek hiçbirşey yok.. Hep birilerinin yol göstermesini istiyordum ama bunun için gereken çabayı göstermiyordum. Mesela aynı sorunu yaşadığım bir kişi o sorundan kurtulduğunda onun çözüm yolunu ben kendimde uygulamıyordum.. Değişmeyi istiyordum ama sıra uygulamaya geldiğinde isteksizdim.. ve bir an düşündüm zamanım çokdu ve ne yapacağımı bilmiyordum zamanımı çok gereksiz işlerle harcıyordum ve bu durum canımı sıkmaya devam etsede hiçbirşey yapmıyordum kendim için... bir boşluk anımı yakaladım ve artık insanların hazır kalıplaşmış formüllerin sunulmasını beklemekten sıkıldığım için kendi yöntemimi, bilgilerimi uygulamaya koyuldum ve ilk adımı işte bu boşluk anımdayken atmıştım.. İlk adım bir kağıt ve defter bulmaktı. Sonra ne tür çalışmaları yapmak istediğimi belirledim. Bir hedef belirledim.. Hedefime ulaşabilmek için bir plan ve planıda yeteri kadar detaylandırdıktan sonra sıra çalışmaya başlayacağım günü belirledim ve belirlediğim günde çalışmalara başladım.. ve herşeyden önce bir çalışma hazırlarken bunu kendim faydalanırken aynı zamanda 2013 YENİ YIL HEDİYESİ olarak forumda paylaştım.. http://www.hayatimdegisti.com/forum/...-hediyesi.html |
yazdığım sözleri tekrar okuyunca, yani bahsettiğim türde kişilerin bakış açısından okumaya çalışınca sanki biraz sert bir eleştiri yapmışım gibi duruyor. önceleri sen de bu tür davranışlarda bulunduğunu belirtmişsin. Muhtemelen ben de dahil hepimiz belki bu şeyleri yaşadık ve o aşamadan bugünlere geldik. Kınamak maksadıyla değil de, nerden başlanacağını bilememek durumunun altında yatan gerçek nedene vurgu yapmak ve farkındalık yaratmaktı amacım. başladığın zaman ve ilerlediğinde inan ki hangi noktadan başladığının hiç önemi kalmıyor. yada nereden başladığını bazen bilmen bile gerekmiyor. nereden başlayacağını bilemeyen ve değişim için ilk adımı atamayan kişilerin, bahane bulmak dışındaki diğer sorunları da gerçekleştirmek istedikleri hedefleri kafalarında bir şema, bir taslak içerisinde görememek yani anahatlarıyla bir kalıba şekle sokamamak. Ve bu durumdan dolayı pireyi deve gibi görmeye başlamak ve iyice korkmak ve kaçınmak. bu durum da ister istemez tembeliği ve hazırcılığı ve tamamen başkalarına yaslanmayı getiriyor.bence bunun için senin de dediğin gibi birşeyleri yazmak veya çizmek çok önemli. Zihinde dağınık vaziyette uçuşan düşünceleri kağıda toplayıp sabitlemek ve sonra onları düzenlemek gerek. insan yazdığı birşeye gözüyle gördüğü şeye daha iyi hakim olabiliyor. Böylece herkes kendisi için en uygun şemayı ve formülü bulacaktır. senin çalışma yöntemini ve sıralamanı da çok beğendim :) benim çalışma sistemime çok benziyor. Konunu inceleyip o başlık altında yorum yazacağım sana. paylaştığın için teşekkür ederim. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? Teşekkür ederim. Bu yöntemi uygulamaya başladıktan sonra bir meditasyonda aynen bu uygulama geçiyordu şaşırtıcı.. Peki senin yöntemin nedir ??? ve rica ederim.. (biraz kafa karıştırıcı oldu bu cümle son cümlende teşekkür ettiğin için rica ederim dedim.) aslında ilk zamanlarda bizde öyle değilmiydik, neyi nasıl yapacağımızı bilmiyorduk, birilerinin bize yol göstermesini istiyorduk ve işde bugünlere de böyle geldik. Deneyimleyerek, doğru yada yanlış kendi seçimlerimizi yaparak, bazen yaptığımız seçimlerin farkında olmasak bile, hata yaparak öğrendik bazı şeyleri. Kazandığımız bilgilerimizle, tecrübelerimizle, deneyimlerimizle şimdilerde neyi nasıl yapabileceğimiz biliyoruz. Kendi yolumuzu kendimiz çiziyoruz artık. Hayatı deneyimlemenin en güzel yanı yaşayarak öğrenmektir. (güzel sözmüş :D) Şimdilerde ise bu durumda bizim yerimize bir başkaları var ve bizde bu kişilere bilgilerimiz doğrultusunda yön vermeye çalışıyoruz.. İşte bu yolda ilerlerken insanın kendi seçimlerini yapmasını, yaptığı seçimlerinde bazen hata yapmış olsada bu hatasını farkedip ders çıkarması, bazı şeyleri yaşayarak deneyimlemesini herşeyden önce çok isterim.. Bende bu yolla öğrendim ama çok zaman kaybettim. Şimdi ben direk zaman kazandıracak bilgileri versem ki verdimde zaten o kişi bu bilgileri ne kadar farkında olabilirki sonuçta o deneyimi kazanırken benim o süreçte neler yaşadığımı bilmiyor, işte bu yüzdende deneyimlerini yaşayarak kazanmasını tavsiye ederim. Ben neyi nasıl yapacağımı kavradığımda şu kadar zaman kaybettim ama şu deneyimi kazandım dediğimde ise bunu yeterince önemsemediklerini düşünüyorum ister istemez... Ne kadar doğru orasını bilemem ama ben insanın en az bir kere deneyim kazanmasını daha sonrada insanların deneyimlerinin ne kadar değerli olduklarını görmelerini isterim... |
benim yöntemim nedir ? aslında en başlarda kendime belirli bir yöntem çizmemiştim çünkü plandan programdan disiplinden sıkılan bir yapım vardı ve her yaptığım planı da birşekilde bozardım. planlarım da nedense dakikası dakikasına hesaplanmış ve çok detaylı ve sınırlandıran programlar olurlardı. yaptığım planların gerçekçi olmadığını görünce sorunun bende değil planlarda olduğunu anladım. yani bizler önce plansız olarak başlayıp kendi gerçeklerimizi farkettikçe planımızı zamanla şekillendirmeliyiz. Biz plana değil, plan bize uymalı. kısacası benim ilk adımım günlük tutmakla başladı. ama bu sitedeki tuttuğum günlükten bahsetmiyorum. Bilgisayarımda kendime özel olan ayrı bir günlük daha bulunduruyorum ve oraya o gün yaptıklarımı, yakın zamanda yapmak istediklerimi ve geçmişte yapıp bugün sonucunu aldığım şeylerin sonucunu yazıyordum hala da devam ediyorum. yani kendime tekmil verme ve kendimi kontrol etme amaçlı günlüğüm var. Günlük derken sadece o günün şeylerini kapsamıyor daha esnek formatta. içeriğinde dün bugün ve yarın birarada oluyor. Bu günlükleri tutarken her ay için farklı bir günlük dosyası açıp yazıyorum ve ay bittiğinde o günlüğümü gözden geçirip kendimi değerlendiriyorum ve hatta bunu daha rahat sağlamak için gereksiz uzun satırları silip öyle kaydedip saklıyorum. yeni kararlar verirken yardımcı oluyor. ilk adımım buydu. Sonrası ise telkin dinlemek ve burdaki bilgilerden paylaşımlardan faydalanmak. Bir de geçmişte okuduğum kişisel gelişim kitaplarından geriye aklımda kalan ufak tefek şeyler. elimden kağıt kalem eksik olmaz. herhangi bir konuda aklıma en ufak birşey gelse hemen not alırım. ya bilgisayara ya kağıda, yada buraya yazarım. böylece kafamdan geçen düşünceler boşa gitmemiş oluyor hepsini yakalamış oluyorum. söylediklerinde çok haklısın gerçekten herkes kendi deneyimini yaşamalı ve kendi ders çıkarıp görmeli. ama bu demek değil ki herkes başının çaresine baksın. kimse kimseye öneri yapmasın. yok öyle olsaydı bu forumların anlamı kalmazdı. Forumlar daha ziyade benzer amaçları taşıyan kişilerin birbirine ilham ve motivasyon vermesi için iyi oluyor.manevi destek için çok iyi oluyor. ve birlik beraberlik duygusu için. yoksa hiçkimse bir başkasının yolunu çizemez. Eskiden kişisel gelişim kitaplarını okurken ve yazan kişinin önerilerini deneyimlerini okurken sahiden birşey anlayamıyordum. çünkü o yazılmış olan kitap, onu yazan kişinin hayatının bir özeti.ve onun hayatından çıkardıkları şeyler. Yani demem o ki, insan kendi hayatını yani kendi kitabını hiçbir kelimesini atlamadan kendisi okumalı. bir başkasına sen benim hayatımın özetini çıkar ben ona göre yaşayayım şu yıllarda yapabileceğim hataları yapmadan geçeyim diyemez. insan önce konunun yani hayatının bütünün görmeli yaşamalı ki işin özeti ancak o zaman işe yarar. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? dediğin gibi algıda seçicilikte olabilir. Yöntemin hoşuma gitti. Dediğin gibi plan bize uymalı bunu farkedebilmen çok güzel. Gelişmelerini kaydetmen harika birşey görmek isterdim doğrusu. Aslında benimde buna benzer bir fikrim var sorunlarımı farkedip bunlarla ilgili çalışma başlatıp. Gelişmelerimi not almak gibi.. Son paragrafta verdiğim örnekte demek istediğim eğer kişi benimle aynı problemi yaşıyorsa ve ben bu problemi aşıp deneyim kazanmışsam.. Bu yolda tabiikide benim deneyimlerimden faydalanmasını isterim.. Ama birde bazılarımız için kendi bildiğine gitme diye bişey vardır. İşte o kişiler kendi bildiklerini yapmakta ısrarcı olanlar işde bu yüzden de herkes kendi hayatını yaşamalı ve hatalarından ders almalı.. Zamanla insan deneyimlerin ne kadar değerli olduğunu anlamaya başladığında ise bu sefer başka bir sorunla karşılaştığında bu sefer aynı sorunla karşılaşıp o kişinin deneyiminden faydalanması ona zaman kazandıracaktır ki bir önceki mesajın son cümlesinde vurgulamak istediğm şeydi. ''Ne kadar doğru orasını bilemem ama ben insanın en az bir kere deneyim kazanmasını daha sonrada insanların deneyimlerinin ne kadar değerli olduklarını görmelerini isterim'' |
bir de her türlü görüşe sahip olan insanlar yargılanmadan dinlenmeli. bir insanın herhangi bir görüşü, inancı, yaşam tarzı siyasi görüşü farklı olabilir ama belki bize yardımı dokunabilecek olan konuda ise tahmin edemeyeceğimiz kadar fayda sağlayabilir. mesela belki çok şaşıracaksın ama ben azimli olmayı ve zorluklar karşısında mücadeleye etmeyi ve değişmenin gerekli olduğunu öğrendiğim ve bu yönünü örnek aldığım ve üzerinden motivasyon sağladığım kişi şu anda hayatta olmayan ve hatta ben doğmadan önce ölmüş olan siyasi bir kişilik...yani bir kişisel gelişimci değil. ama ben aslında herhangi bir siyasi görüşe bile sahip değilim. ama bana başka yönleriyle örnek oldu. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? sen akıllıca olanı yapmışsın başkalarından faydalanmışsın da bunu hayatına nasıl uyarladığını merak ettim. ?? ve o siyasetçi Atatürk mü yoksa Adnan Menderes mi |
uyarlama konusuna gelince ; o kişi benim durumumda olsaydı şu an ne yapardı ne düşünürdü diye düşünüp kendimi onun yerine koyarak ve onun başarısına sahipmiş gibi düşünerek hareket ediyorum. özel bir yöntemim yok başka. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? tamam ama sorumu cevaplamadın.. başkalarından faydalanmışsın da bunu hayatına nasıl uyarladığını merak ettim. ?? |
motivasyona ihtiyacım olduğunda veya tıkandığımı hissettiğimde ben x kişiyim. ben x kişi kadar seviliyorum. ben x kişi kadar başarılıyım diye kendi kendime telkin veriyorum. yani biryerde taklit etmek gibi.. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? hmm modelleme yöntemi işe yarıyor olmalı ama düşünsene o modellediğin kişinin yapabildiğine inanıyorsun ama kendinin yapabildiğine olan inancın zayıf.. O yapabiliyorsa sende yapabilirsin.. Bak bununla ilgili bir anım var.. :)) Hatırladığımda yüzümde gülümseme oluşuyor.. Şimdi dişçi için randevu aldım sıranın bana geleceğini düşünürken bir yandanda heyecan ve korku hissi vardı tabii o ara ben korkumu bastırmaya, kendimi rahatlatmaya çalışıyordum, aşırı heyecan duyuyordum sanki oradaymışım gibi neyse benden önce küçük bir çocuk girdi içeri babasıyla şaşırdım çünkü çocuğun yüzünde en ufak bir korku belirtisi bile yoktu o girdi çıktı tabii ben heyecanlıyım ve birazda motiveye ihtiyacım vardı. Dedim ki kendime bu çocuk içeri korkmadan giriyorsa bende girerim tabii o ara bana bir güven geldi hiç sormaa :D :D ehehe çok rahatlamıştım o zamna.. Uzun lafın kısası birisini modellerken düşün onun böyle özelliği varsa seninde olabilir. O yapabiliyorsa sende yapabilirsin sadece kendine güven biraz... :)) Sevgiyle kal |
sonuçta hepimiz insanız ve hepimiz eşitiz. o yaparsa biz de yaparız. diğerlerinin 3 gözü 4 kolu 5 kulağı yok sonuçta :) bu kişinin kim olduğu da hiç önemli değil. dişçideki çocuk bile olabiliyor :) herkesin iyi ve kötü yanları var. ama bazılarının iyi yanlarına hayran kalıyor insan. sen de sevgiyle kal :) |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? Eğer modellediğin insanı kendine uyarlarken herhangi bir soru işareti yoksa aklında kullan ne diyebilirm ki. Diyelimki birisini modellemek istiyorum hemen aklıma böyle yaparsam o insanı taklit etmiş olurum ben kendim olmak istiyorum düşünceleri geliyor. Bu yüzdende modellemeye sıcak bakmıyorum.. Bir başkasını modellemek ayrıca benim açımdan o kişide güven eksikliği olduğunu düşündürüyor.. Zor zamanlarda bu yöntemi uygulamak kişinin işini her nekadar çözsede aynı işi yapmaya karar vererek de çözebilir. Sonra bir insan birisini modelleyecek olursa kendini modellemeli bütün güzel özellikleriyle aklınıza gelebilecek hertürlü özelliği olan ve sorunların, sınırlamaların ve kısıtlamaların olmadığı o yüce benliğinizi kendinizi modelleyin... Mesela bir durumla karşılaştığında ben olsam bu durumda nasıl davranırdım,nasıl tepki verirdim gibi.. |
zaten herhangi bir beğendiğimiz özelliğini örnek aldığımız insanlar da nihayetinde bir insan o yüzden iyi yönleri oldukları gibi kötü yönleri de vardır tabi ki. örnek alınacak olan insanları körü körüne herşeyiyle örnek almak doğru olmaz zaten. yani onun gibi kahvaltı edelim onun gibi nefes alalım demiyorum. yani bir insanı bir olumlu özelliği için beğenip örnek alıyorsak bu onu kafamızda ilahlaştıracaz demek değil. ama o kişiyle iyi bir kişilik özelliğini bağdaştırmış etiketlemişsek o özelliğe sahip olan bir insan şu durumda ne yapardı diye düşünerek kendimizi yönlendirebiliriz. burada amaç kendi kişiliğimizi yoketmeden o kişide gördüğümüz özelliği de kendimize katarak kendi yolumuza devam etmek. |
Cevap: Kendimi tanıma ve yeniden şekillendirme yolunda neler öğrendim ? hmm açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim. En azından bir fikre sahip oldum. Sevgiyle Kal. :) |
| WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:52 AM. |