![]() |
BAĞLAMA sizce ne demek, BAĞLAMA size neyi çağrıştırıyor? * dost! ağıt! gönlün lisanını, yüreğin alfabesini dillendiren yaren... şelpe teknigindeki o eşsiz tını yar saçını yan taramış inadıma inadıma gitmiş de kötüye varmış o da benim inadıma hepsi benim inadıma... bağlama mızrap veya tezene olarak adlandırılan alet ile çalınabildiği gibi sadece el ile parmaklar ile de çalınabilir ki buna da şelpe tekniği denir Benim dedem mızrap olarak gül ağacından yaptığı ağacı kulanıyomuş... Bağlama Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Tekne kısmı genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır. Meydan Sazı,Divan Sazı(Uzun Sap) ,Kısa sap Bağlama, Cura, Çöğür, gibi türleri olan halk müziği enstirumanıdır. evdeki bağlamanın üstüne çıkmıştım at biniyorum diye! ..[küçüktüm, ufacıktım [img]/images/smilies/smile.gif[/img] ] sonuç: kırıldı tabi! .. canım babacım hiç sesini çıkarmamıştı... saz ve bağlamanın sesini nedense hiç sevemedim.......gitar, keman, piyano her daim tercihim............- )) ..Pp tatlılardan da şöbiyet severim ama bunun konumuzla alâkası yok...Pp Niye bağlama çek var...Hani kıza bir bağlama çektim o biçim anadın mı? )) Kaynak:Antropoloji |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:50 AM. |