Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sigara ve Sağlığınıza Genel Etkileri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/sigara-ve-sagliginiza-genel-etkileri/)
-   -   sigarayla savaşanlar derneği (http://www.hayatimdegisti.com/forum/sigara-ve-sagliginiza-genel-etkileri/6812-sigarayla-savasanlar-dernegi.html)

nurhanza 08-05-2008 09:28 PM

sigarayla savaşanlar derneği
 




HAKKIMIZDA:

1994 Yılında M. Ubeyd Korbey tarafından kurulan Sigarayla Savaşanlar Vakfı öncülüğünde Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSD) 22 Nisan 1999’da faaliyetine başlamış sivil toplum kuruluşudur. Derneğimiz öncelikle ülkemizde çok önemli girişimlerde bulunmuş, dünyaya örnek olacak başarılara imza atmıştır. Ülkemizde son yedi yılda yapılan kamuoyu araştırmalarında sosyal olaylara sahip çıkan örnek ilk üç sivil kuruluşlarındandır.

İlk adımı ülkemizde başlatarak insanlığın sigara denilen illetten kökten kurtulması için ciddi bir mücadeleye öncülük etmek, çözüme yönelik gerçekçi girişimleri yapmak ve devam ettirmek üzere kurulan TÜRKİYE SİGARAYLA SAVAŞ DERNEĞİ, tütün ürünlerinin gerçek yüzüyle ilgili kamuoyunu bilgilendirilmesi yönünde sosyal amaçlı bir görev üstlenmiş bulunmaktadır.

AMAÇLARIMIZ:

Günümüzde insanlığın karşılaştığı en önemli sorunlarından biri olan insan hayatını ve sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sigaraya karşı, insanlığı korumak, nihai amaç olan sigaranın dünyada tamamen yok edilmesine kadar bu insanlık düşmanı madde ile bu maddeyi koruyan tüm oluşumlarla mücadele etmektir. Bu kapsamada her türlü uyuşturucuyla da mücadele eder.

Bu mücadeleyi sürdürecek yasal her türlü aracı kullanarak, bu amaca katılacak bütün kesimlerin birlikte hareket etmesini koordine etmek, önde gelen faaliyet konusudur. İnsan sağlığını korumak ve sağlıklı çevrede yaşamasını sağlamaktır.

MİSYONUMUZ:

Her geçen gün artan sigara salgınına karşı, başta çocuk ve gençler olmak üzere insanları korumak, tütün bütün dünyada yok oluncaya kadar mücadeleyi sürdürmektir.

VİZYONUMUZ:

 Henüz sigaraya başlamamış olan çocuk ve gençlerin hiçbir zaman başlamaması,
 Sigara içmeyen ve bırakmış olanların korunması
 Tiryakileri bırakmaya teşvik ve bırakmak isteyenlere yardım etmektir.




Tel: 0212 212 50 60
Büyükdere cad. No: 60 / 7 Hanımkadın Apt. Mecidiyeköy
www.ssder.org.tr


Sigara insanlığın bir numaralı sorunudur.

Dünyada her yıl 5 milyon insan sigaranın yol açtığı hastalıklardan erken yaşlarda ölmekte.

Ülkemizde ise her yıl sigaranın yol açtığı hastalıklardan erken yaşta ölenlerin sayısı 114 bin.

Ülkemizde her yıl 0 - 5 yaş arasında 2.000 bebek ve çocuk
yanlarında sigara içildiği için ölmektedir.

Ülkemizde her yıl 11-19 yaş arasında 450.000 çocuk ve gencimiz
büyüklerini örnek aldıkları için sigaraya başlamaktadırlar.
Bunlardan en az 150.000’i ne yazık ki erken yaşta ölecektir.

Ülkemizde 2007 yılında sigaraya on beş milyar Yeni Türk Lirası para harcandı.
Bu kadar büyük parayı, kendimizin,
Çevremizdekilerin hayatı ve sağlığı pahasına yaktık.


Bu kötü gidişte, bütün kısıtlı imkânlarına rağmen,
TÜRKİYE SİGARAYLA SAVAŞ DERNEĞİ
kurulduğu günden bu yana toplumuzun sigaraya karşı bilinçlenmesi yolunda önemli bir mesafe kat etmiştir. Gelişmiş Ülkelerde 40 yıl önce başlatılan ve artık sonuç alınmaya başlanılan bu savaşta, sivil toplum örgütlenmesinde buyana geçen 14 yıl gibi kısa bir sürede önemli görevler başarmıştır. Daha yapacağımız birçok uğraşın olduğu bilinci ile gelecek yıllara kendimizi hazırlıyor.

Dernek bu anlamda öncelikle ülkemizde çok önemli girişimlerde bulunmuş, dünyaya örnek olacak başarılara imza atmıştır.

İlk bakışta sigara içenlerin çokluğu karşısında çalışmalarımızın etkili olamadığı akla gelse de çok önemli mesafeler almaktayız. Özellikle çocuk ve gençlere yönelik çalışmalarımızın semeresini çok ciddi boyutlarda görmekteyiz. 1995 yılında ülkemizde kişi başına düşen sigara tüketimi 5,5 adet idi. 2003 yılında bu sayı 5 adete indi.
Bu % 10’luk bir azalmadır.

Derneğimiz bu anlamda öncelikle ülkemizde çok önemli girişimlerde bulunmuş, dünyaya örnek olacak başarılara imza atmıştır. Kendi konusunda dünyanın seçkin sivil toplum kuruluşları arasındadır. 31 Mayıs 2002 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “sigarasız spor” konusunda “Avrupa Kupası” ödülü ile ödüllendirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı, TRT Genel Müdürlüğü, Derneğimizin bilgileri ile kurumları içinde sigarayla mücadele başlatmıştır. Üniversite ve okullarımızda sigaraya karşı bilinçlendirici çok sayıda seminerler verdik.

Sigarayla Savaşanlar olarak, bütün televizyonlarda ayda 90 dakika sigaraya karşı eğitici yayın yapmaktayız. Televizyon yayınları dışında sayısı milyonları aşan basılı materyaller kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.

2004 yılında başladığımız 4207 sayılı yasadaki yenileme çalışmaları, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi, Trabzon Milletvekili, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün üstün gayretleri, Başbakanın desteği ile 19 Ocak 2008 günü Resmi Gazetede yayınlamıştır.

Yasa konusunda dünyanın en ileri yasa olma özelliğine sahiptir.


Derneğin Belli Başlı Başarıları:

Okullarda, öğrencilere tütüne karşı broşürler, çıkartmalar dağıttı, basına konu ile ilgili yazılar gönderdi. Radyo konuşmaları yaptı, televizyon programlara katıldı. Türkiye’de yayın yapan belli başlı televizyon programlarında toplam yayın süresi 210.000 dakika = 3.500 saat.

Dernek, son on yılda ilkokul, lise, üniversite ve çeşitli ortamlarda, tütünün gerçek yüzü konusunda bilinçlendirici konferans ve seminerlerin sayısı yaklaşık olarak 2.000’i buldu. Bu konferans ve seminerler, Ubeyd Korbey tarafından hazırlanmış son derece etkileyici sunular eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Faaliyetler süresinde Sigarayla Savaşanların, sigara karşıtı, üretilip dağıttığı çeşitli basılı materyallerin yaklaşık sayıları: Afişler 550.000 adet. Broşürler 1.800.000 adet. Çıkartmalar 1.300.000 adet.

1986 yılından beri uğraşıldığı halde Tütün Lobisi tarafından Parlamentodan geçemeyen anti-tütün yasası Sigarayla Savaşı Başlatan Ubeyd Korbey’in gayret ve katkıları ile 1996 yılında kabul edildi. Bu şekilde ülkede ilk kez bazı alanlarda sigara içilmesi yasaklandı. En önemlisi de dünyada ilk kez, her ne surette olursa olsun tütün ürünleri reklâmların yasaklanmasıydı.

Dernek, sigara bırakma üzerine teşvik ödülleri koydu. İki kez otomobil, parasal ve eşya ödülleri ile düzenlediği çeşitli toplantı ve seanslarla on binlerle ifade edilecek kişinin sigara bırakmasına katkı sağladı ve sağlamaya devam ediyor.

Almanya’ya yerleşmiş Türklerin Tütün karşıtlığı konusunda bilinçlenmesi için, 2000 yılından itibaren Almanya’da konferans ve seminerler verdi. Orada RAUCHFREIES LEBEN e. VEREIN / SİGARASIZ YASAM DERNEĞİ’nin kurulması için çaba sarf etti 2002 yılından buyana Türkiye’deki Dernekle paralel çalışmaları yürüten bir Dernek Avrupa Birliğinde de faaliyetine başlamış oldu.

Çocuk ve gençlerin tütün tuzağına düşmemesi için 1998 den buyana Duman Avcıları adlı 8–15 yaş gurubu öğrencilerin üye olacağı izcilik gurubunu oluşturdu. Bu İzcilerin adını taşıyan Bir Marşları, Çizgi Romanları, Tiyatro oyunları var. Yaz aylarında kamp yapıyorlar. Binlerce Duman Avcısının her yıl sayıları artmaya devam ediyor.

Türkiye’de tütüne karşı bir bilinçlenme başlamıştır. Bu konuda çok şey 1996 ya göre daha iyidir. Örneğin toplu taşım araçlarında sigara içilmeden seyahat edilmekte, okullarda, hastanelerde büyük ölçüde sigara yasaklarına uyulmakta. Hiçbir yerde tütün ürünü reklamı görülmemekte. Toplum önünde sigara içen ünlü kişiler ayıplanmakta.
2005 yılında çocuklar, gençler arasında sigara içme oranlarları, 1996 yılına göre yarı yarıya azaldı. Tütün tüketiminde başlayan duraksama son yıllarda azalma eğilimine girdi. 2000 yılında kişi başına düşen yıllık sigara adedi 2000 yılında 1.656 idi. 2005 1496 adede düştü.

Sigarayla Savaşanlar ilk büyük gösteriyi, 31 Mayıs 1995 yılında 6.000 öğrenciyi, sigaraya karşı ellerinde taşıdıkları büyük pankartlarla, İstanbul’un en merkezi yeri olan Taksim meydanında toplayarak yaptı. O yıldan buyana tüm 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günlerini Sivil Toplum Kuruluşu olarak değişik etkinliklerle kutladı. Çoğunda sigaraya karşı çocuk ve gençlerin aktiviteleri yer aldı.

Bayanların sigara bırakıp hobilere yönelmesi için hobi dergileri çıkardı.

Parliament Sinema Kulübüne karşı açtığı dava sonuçlandı. Yayın durduruldu. Parliament Sinema Kulübü Türkiye’deki faaliyetlerine son verdi.

2000 yılında Phililip Morris ve JTI’ Maliye bakanlığına şikâyet etti, iki şirket toplam 1,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

2000 yılında Philip Morris’in Bogaziçi Üniversitesine sponsor olup, ilköğretim okullarında başlatmak istediği, çocuk ve gençlerin sigara içmeyi bilgili ve bilinçli seçmesini hedefleyen “Güç Bende” programını durdurttu.

1999 yılında Türk Ordusu Genelkurmay Başkanlığı Korbey’in bilgisine başvurarak, bastırdığı tütünle mücadele broşürünü tüm birliklere dağıtmış ve tütüne karşı eğitim dersleri başlatmıştır.

Formula1 in Türkiye’de yapılması karşılığında, tütün reklâm yasaklarının değiştirilmesi konusunda direnmeyi gösterdi. Sonuçta Formula1 Türkiye’ye Tütün reklâmı olmaksızın geldi.

Uluslararası Tütün çerçeve sözleşmesi, Cenevre Sivil Toplum Kuruluşları toplantılarına Türk Hükümetinin çağrısını dikkate alarak katıldı, Dernek bu konuda görüş sundu. Bu sözleşmenin Türk hükümeti tarafından imzalanması ve Parlamentoda kabul edilmesi aşamalarını yakından takip edip, ilgili makamlarla görüşmeler yaptı.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:50 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.