Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Resimler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/resimler/)
-   -   Sigara Kutusu Yazıları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/resimler/1005-sigara-kutusu-yazilari.html)

hayatimdegisti 14-03-2007 12:55 AM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Sigara Kutusu Yazıları

Ne değişti ne değişmedi?

Yıllardır yürürlükte olan 4207 sayılı kanuna ve sigara kutularının üstündeki çok yönlü ve kapsamlı uyarılara rağmen, sigara tüketiminin azalmadığı, tersine arttığı belirlendi.

Sigara kutularının üzerindeki, uyarıcı yazılardan sonra, sigara kullanımında azalmanın olup olmadığına ilişkin, ülke genelinde (gözlemsel-kesitsel-epidemiolojik yöntemle), değişik tarihlerde yaptığımız bir araştırmanın sonuçları ilgi çekici ama umut verici değildi. Çalışma; Ankara, Marmaris, Bodrum, Erzurum, Kars, Tunceli, Bingöl ve İstanbul’un değişik yerlerinde gerçekleştirildi.

Araştırmanın Sonuçları:

• Adı geçen illerde, sigara satışları azalmamıştı.
• Sokaklarda, kalabalık ortamların bulunduğu çarşı yerlerinde; 1 metre karelik kaldırımda ortalama 180 izmarit parçası vardı.
• Sokaklarda, dükkan köşelerinde, boş sigara paketi sayısı ortalama 2.8 idi.
• Gençler arasında kızlarda sigara içme oranı ortalama; % 13, erkeklerde; % 21 idi. Sokaklarda, yollarda, ortalama % 14.9 genç erkek % 2.6 genç kız sigara içiyordu.
• Erişkin evredeki kadınlarda sigara kullanım oranı ortalama % 35, erkeklerde % 67 idi. Kahvelerde sigara içme oranı ortalama % 87 idi. Sokaklarda sigara içen kadınların oranı , ortalama % 3.9 idi. Bu oran erkeklerde % 36 idi.
• Okullarda kadın ve erkek öğretmenler arasında ortalama sigara bağımlılık oranı % 37 idi.
• Pastane, yemek yenilen kapalı yerlerde sigara içen kadınların oranı ortalama % 28, Erkeklerin oranı % 69 idi.
• Çocuklarının yanında, aynı masada sigara içen annelerin oranı ortalama % 18, Babaların oranı % 32 idi.
• Otomobil kullanırken sigara içen kadınların oranı ortalama % 11, erkeklerin oranı % 42 idi.
• İleri yaşlardaki erkekler arasında sigara içme oranı ortalama % 12, kadınlarda % 3 idi.
Bu çalışma, sigara tüketimi konusunda yaptığımız çalışmalardan birinin ön çalışmasıdır. Çalışmamız kapsamlı olarak bu yıl sonuna kadar sürecek ve daha çok sayıda kenti ve değişik grupları kapsamına alacaktır.

Bu ön çalışmadaki sonuçlar; yıllardır yürürlükte olan, 4207 sayılı yasaya karşın, Ulusal ve uluslararası olarak alınan karara göre sigara kutularının üstüne yarısından fazla bölümünde, gözlüksüz görebileceğimiz büyüklükte, çok yönlü ve kapsamlı uyarılara karşın, sigara tüketiminin azalmadığını, tersine arttığını göstermesi nedeniyle, insanlığın sağlıksız geleceği için çarpıcı ve üzücü bir örnektir. Sigara bağımlıları ile birebir konuşmamız da acı gerçeğin çarpıcı örnekleri ile doluydu.

İçtiğimiz bu sigaralar, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalık sonucunda, yaşamımızı alıp götürüyordu bir bilinmeyene. Götürürken de elbette bizi ve çevremizi, ekonomik ve duygusal-ruhsal yönden zor günler bekliyordu.

Gelin hep birlikte, bir masaya oturalım. Elimizdeki sigara kutularının üzerindeki yazıları ön görümüzle tekrarlayarak okuyalım. Kutudan bir sigara çıkararak çakmağı çakmadan, kibriti yakmadan bir kez daha durup düşünelim. “Ben değerliyim, çocuklarım değerli, yaşamak bir şans” diye doğruyu düşünelim. Kutulara, elimize bir daha almamak koşulu ile veda edelim. Denemeye değer… Sağlıklı yaşamak için kendimize bir şans verelim, geç kalmayalım… Keşkeler ile yaşamayalım… Sağlıklı günler.

Prof.Dr.Yılız Tümerdem

Çocuk ve Toplum Hekimi Uzmanı
Türk Kalp Vakfı ve BEMEV Mütevellisi

kadirayvaz 14-03-2007 11:28 PM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Sigara bırakma telkinini dinliyorum.Sigarayı bırakamadım ama yarı yarıya azalttım.Bir zaman sonra inşallah tamamen bırakacağım.

etterna_ 14-03-2007 11:30 PM

Sigara Kutusu Yazıları
 
sigarayı bıraktıktan sonra dinleyeceksiniz telkinleri.Atakan öyle söylemişti bi yazısında.
Ben de bırakmayı bekliyorum.... bekliyorum sadece... 44

kadirayvaz 14-03-2007 11:39 PM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Sevgili etterna;Biliyorum da.Da da işte.bütün mesele da........ dusun dusun dusun

etterna_ 14-03-2007 11:42 PM

Sigara Kutusu Yazıları
 
:)))

Korkunc 15-03-2007 01:06 AM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Ben geceleri uyurken dinliyorum sigara bırakma telkinlerini. Ne de olsa geceleyin sigarayı bırakmış oluyorum.
blook
Geçen gün az kaldı bırakıyordum. Tam BEŞ saat içmedim. Kendimi akvaryumdaki ciklet balıklarını seyretmeye verdim (Biraz garip balık bunlar fazla dolaşmıyor. 1 metrelik akvaryumu ışık hızıyla dolaşıp, hemen taşların arkasına saklanıyor ve insanı deli ediyorlar).

Bu arada iki paket sigara içiyorum. Amerikan-İngiliz terbiyesizler koalisyonunun sigarası. Süper seçim!
Malum yukarıda bahsi geçtiği üzere paketlerde çeşitli yazılar var. ve benim de evde en az bir yarım ve aldıklarımla iki de dolu şarjörüm oluyor. Eğer bir gün üçünde de aynı yazıyı denk getirirsem jackpot taki gibi - ismi sanırım jackpottu - bırakacağım. yada üzerinde yazandan olacağım (devam edersem eninde sonunda olacak o ama belki de tutturunca açık kontenjanı kullandırırlar belki).

Bu tarz yaklaşımlar, sadece özel günlerde papağanların tekrarladığı ama asla uygulamaya geçiremedikleri sloganvari, özünde derin ama kullanılma biçimiyle kullananın ardından söyleyeceği sözleri birşeylere dayandırmak amacıyla söylediği sözleri hatırlatıyor bana.

Büyük insanların bizlere parmakları ile çeşitli yönlerde işaret ettiği, binaların duvarlarında yazan ama içindekilerin ve biz bilinçsiz eğitilmişlerin tam tersini yaptığımız, işaretin ters istikametinde gidilen "beraber yürüdük biz bu yollarda" türküsünün söylendiği, , , , siz dolduruverin artık virgül aralarını. Çok şeyler yazabiliriz aralara ama sizin de gördüğünüz gibi hepsini topladığınızda dört virgülün arasındaki mesafeyi geçmez hiçbirisi.

------------o--------------

Nasıl bir illet ki bu hastanede bir yakınınız olan ve yaşının durgunluğunu göstermeyip yerinde duramayan kıpır kıpır bir insanı 6 ay içinde yatağa sürüklüyor.

Nasıl bir illet ki bu, tedavisi sırasında yapılan şeylere katlanamayıp ta "beni öldürselerdi daha iyiydi." dedirtebiliyor.

Nasıl bir illet ki bu, hastaneye yakınınızı -sizin de gelecekteki muhtemel halinizi- görmeye giderken en son söndürdüğünüz sigarayı hastanenin giriş kapısındaki "gelecekteki hastaların ilk kaydının tutulduğu!" çöp bidonunda söndürüp içine atıyorsunuz.

Nasıl bir illet ki bu, ameliyat sırasında doktorlar onu dışarı atmaya çalışırken ciğerlerden, siz bahçede içeri almaya çalışıyorsunuz.

Nasıl bir illet ki bu, cenazeyi almaya gittiğinizde katil size teselli veriyor ve siz de nazikçe kabul ediyorsunuz.

Nasıl bir insan modeli ki bu "TX-77" bilgisayarı başında bu yazıyı yazarken bile iki üç çiviyi daha tabuta çakıyor.

Aslında bu modelleri sucuk yaptılar nallı kuzu babında, işitme organlarının da midas'a hediye edildiği yönünde rivayet ama ne bu yazının ne de bu yolun sonu var. "İstikamet gökyüzü", "Sıçra!"

Korkunc 15-03-2007 03:45 PM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Ne yazık ki ne yazmış olmak için yazdıklarımla ne de öylesine "burada da ne varmış" diyerek okuduklarımla yapacağım sıçrama; (burada mı olacaktı acaba noktalı virgül) bir spastiğin kollarının bedeninden aykırı davranarak hareket ettiği, dizlerinin kırılmadığı sadece sıçramış olmak için yapılan bir sıçramanın ötesine geçmedi. Muhtemelen sol elimde de sigara vardı hep. Çünkü önemli bir işti bu! ve sigarasız önemli iş olmaz.

Oysaki hissetmekti o tetiğe basacak işaret parmağı ve ayaklar ve daha önemlisi karın kaslarına verebilseydim o emri. Sıçraaa!

Sıçrama bir bütün ayaklar ister karın kasları ve kollar istemezse bir spastik muhtemelen açık hava gösterisi yapıyordur. Oysaki basketbol oynayan o çocuk! sol ayağının ve karnının tüm kaslarını kullanıp, sağ elini uzatabildiği kadar uzatıyordu. Gözlerinde tek hedef vardı. Ne etraftaki insanlar, ne karşısındaki rakip, ne de dünya. Sadece o potaya uzanabilmek. Karın kasları yırtılacak kadar gerilmiş, yorulmuş, kimin umrunda. İstikamet gökyüzüydü çünkü.

Öğrenilmiş çaresizlik başlığı altında başlıkta anlatılan ve sonradan kendini alkole ve müslüm babaya veren sadık arkadaşlarımız gibi insana da vazgeçmeyi öğretirler.

Vazgeçtiğinizde yukarı baktığınızda sadece güneşli ve parçalı bulutlu öğleden sonrası muhtemel yağışlı bir "durum" görürsünüz. Oysaki uzanırken göğe ellerim, bilmezdim hiç havada kaç bulut var, güneşin açısı kaç, gölgede ve hissedilen sıcaklık kaç fahrenhayt tı diye. Çünkü ben bir amaçtım, amacın bir bedeni yoktur ki onu tutabilecek bir şemsiye ihtiyacı veya bir galon su olsun.

Ama bunu ne ntv'deki fat boy slim abi anlar, ne de eline o topu alıp karpuz zannedenler.

Eğer siz de karnınızda gerilme yoksa, gözleriniz yerle 135 derecelik açı yapmıyorsa, "okuma-yazma kursu" size sertifika ve heyoo! haykırışından başka fayda getirmez.

Karnınızda stresin getirisini hissediyor ve gözleriniz yerle açısı 45 derecelik açı yapıyorsa, alın hapı oluşturun yerle 180 derece, böylelikle yine yukarı bakarsınız. Ama göreceğiniz şeyler bir tavan, üzerindeki çatlaklar, beceriksiz birinin yaptığı duvar tavan birleşimi boya denemeleri ve bir de soft ampul olacaktır.



Bu telkinlere güveniyorum ve dinliyorum. Konu saptırma da başarılı olabiliyorum.

Neyse, artık arkadaşlar canınızı sıkmayayım, el ele tutuşurken birden bire "yav biz neden geri geri koşuyoruz, aramızda korkunc birşey var." demesinler.

Neyse. Telkinlere biraz ara vereyim ve size bir parça armağan edeyim:
Linkin park - In the End... guitar clapping guitar


Korkunc 17-03-2007 02:09 AM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Alıntı:

Korkunc Nickli Üyeden Alıntı

Bu arada iki paket sigara içiyorum. Amerikan-İngiliz terbiyesizler koalisyonunun sigarası. Süper seçim!
Malum yukarıda bahsi geçtiği üzere paketlerde çeşitli yazılar var. ve benim de evde en az bir yarım ve aldıklarımla iki de dolu şarjörüm oluyor. Eğer bir gün üçünde de aynı yazıyı denk getirirsem jackpot taki gibi - ismi sanırım jackpottu - bırakacağım. yada üzerinde yazandan olacağım (devam edersem eninde sonunda olacak o ama belki de tutturunca açık kontenjanı kullandırırlar belki).

evet ahali sonunda üçlüyü tutturdum (Büyük marifet sanki!, bravo). clapping

Bu arada makinenin adı jackpot değil (sanırım ortadaki para imiş manası pokerde, yada büyük ikramiye manasında kullanılıyormuş). Makinenin adı slot machine (Amerikanca'da), poker machine (Avustralyanca'da), veya fruit machine (Britişce'de)

http://myimgs.net/images/tqhq.jpg

http://myimgs.net/images/dkra.jpg

Böyle hep birşeyleri attığımda veya büyük konuştuğumda hayat veya mistik güçler (ilahi demiyorum çarpılırız gece vakti de hastaneye yetişmek nasip olmaz. töbe töbe) karşıma birşeyleri çıkartıyor.

Alın size korkunç yazıda hem olay bütünü hem de içerik bütünü ile verilen "final destination:korkunc" serisi.

Görmezden gelmek mi, sigarayı bırakmak mı, önlü arkalı gaipten son dakika gelişmeleri mi, ha ha ha mı? 4897

"İnkar yiğidin kalesidir"diye bir atamızın bulduğu söz varmış. Ara sıra duyarım (Kendisinden değil tabi sevincli ). Ben de bir çok benlik savaşında o kalenin kumandanı (15 gün sonra hürgeneral olarak) yukarıdaki dörtlüden yine hangileri arasında sekeceğim?

Güleceğim ağlamak geliyor şu halime.
Ağlayacağım "yav bırak allasen diyorum".

İyi geceler millet. Ben şu paketlerden bir müddet daha gözümü ayırmayayım. Ne olur ne olmaz. Keleğe gelmeyelim. (Argolar için özür) utananadam

(P.S. sn adminlerin format ve içerikle ilgili uyarıları var mı? Ben gelişmelerden bahsedemiyorum henüz. Sadece saçma sapan katılımlarda bulunuyorum.)



etterna_ 17-03-2007 02:16 AM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Bence de tesadüf değil Korkunç neseli56 iyi haberlerini bekliyoruz... blissy

lalezar 17-03-2007 09:13 AM

Sigara Kutusu Yazıları
 
Şimdi gerçekten korkunç oldun işte..iki paket ne demek ya...üçledim ne demek..arada bi nefes alsana...var derinlerde bişey diye düşünürüm çok sigara içenleri duyunca böyle...inbşallah azaltırsın...yapmak istemiyosun gibi geldi bana...kal saglıcakla... gulensmiley


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:26 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.