Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Kereviz (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27683-kereviz.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:09 PM

Kereviz
 
Bitkinin ilk yılında yumrusu (kökgövdesi) gelişir. İkinci yılında sapları

gelişip çiçek açar ve tohum verir. Kerevizin yumru kökü gelişkin olanlarına kök

kereviz, çok parçalı ve sapı oluklu yaprakları olanlarına yaprak ya da sap

kereviz adı verilir. Kereviz, kişilerin yeğlemesine göre, bu kök ve/veya

yapraklarının sadeyağlı ya da zeytinyağlı yemekleri yapılarak tüketilir. Batı

ülkelerinde sap kerevizin yaprakları salatalara bolca katılır.

Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda

ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir.

Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere

katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9

gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29

mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr.

potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3

mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini

ve 0,5 mgr. E vitamini.

100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40

kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr.

potasyum.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza

yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak kadar çoktur.

Bunları da şöyle özetleyebiliriz:

o Güçlü bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını

ve kanı temizler. Bedende şikâyetlere neden olan bazı durumlara (sözgelişi,

eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi gelir.

o Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Aşırı sinirlilik durumunu yok

eder.

o Bedene yararlı diğer etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır. Bedeni güçlendirici

toniktir. Gaz söktürücüdür. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

o Çok eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak)

etkileri bulunduğu ileri sürülegelmiştir.

Bu etkileri sağlamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda bolca

tüketilir. Ya da piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 1-2

tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika

demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Kereviz bitkisi, minik tohumlarıyla çoğaltılır. 1.000 tanesi 0,50 gr. kadar

gelen açık kahverengi (esmer) tohumları, şubat-nisan ayları arasında, toprağı

iyi nitelikli yanmış çiftlik gübresiyle karıştırılmış tavalara derine gitmeyecek

şekilde ekilir. Tokmakla bastırılıp süzgeçle sulanır. Böylece 15-20 gün içinde

gelişen fideler bahçelerdeki yerine 50-60 cm. aralıkla şaşırtılır.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Kereviz, ılık ve serin iklimli yörelerin bitkisidir. Çok kurak

ve sıcak havalardan hoşlanmaz. Soğuğa oldukça dayanıklıdır. Bitki, aylık

sıcaklık ortalaması 15-21 derece olan ortamda iyi gelişir. Bitkinin güneşli ve

sert rüzgârlardan korunmalı yerlerde iyi geliştiği görülmektedir.

Toprak isteği: Süzek (suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla tınlı-kumlu, humuslu

(dolayısıyla bitek) ve nemli toprakları seven kereviz bitkisi ağır, killi

topraklardan hoşlanmaz. Toprakta su birikmeleri olursa bitki çürür. Toprağının,

pH'ı 5,5-6,7 arasında ve iyi işlenmiş olması gerekir.

Sulama: Kereviz bitkisi, yazın havalar sıcak ve kurak olduğu sürece, toprağı

yeterince nemli olacak şekilde sulanmalıdır.

Toprak işleme ve gübreleme: Arada bir toprağı çapalanıp temizlendikten sonra

kereviz bitkisine iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot, fosfat ve potaslı kompoze

fenni gübreler verilir. Sap kereviz yetiştirilirken bitkiye azotlu gübre bolca

verilmelidir.

Sap kerevizin özelliklerinden biri, saplarının beyaz renkte olmasıdır. Bunu

sağlamak için hasattan 6-7 hafta önce bitkinin sap kısmına, kazılan toprak

bastırılarak boğaz doldurma işlemi uygulanır. Ayrıca sapların kâğıtla sarılması

da yararlı olur.

Hasat (Derim): Kök kerevizin hasadı, bitkinin fidesinin dikiminden 6-7 ay

sonra yapılır. Bunun için kök kerevizler topraktan çapa ya da büyük tarlalarda

makineyle sökülür. Sap kerevizler ise, bitkiler istenen uzunluk, kalınlık ve

dolgunluk durumuna geldiğinde zaman geçirilmeden hasat edilir.



Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:22 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.