Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Armut (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/27671-armut.html)

bluemoon24 29-12-2008 01:08 PM

Armut
 
7-8 m'ye kadar boylanabilen armut ağacının parçasız, yalın biçimli yeşil

yapraklarının kenarları çok ince dişlidir. İlkbaharda erken açan beyaz renkli

çiçekleri yabani güle benzer. Armut ağaçları, çoğunlukla ikievciklidir. Yani

erkek ve dişi çiçek açan ağaçları ayrıdır. Ama, bazı armut türlerinde

çiçeklerarası tozlaşma olayı yaşanmadan meyve gelişir ve bu tür meyveler

çekirdeksiz olur.

Aslında armut kendine özgü biçimiyle ince kabuklu, yumuşak çekirdekli, eti

bol sulu ve lezzetli bir meyvedir. Ancak meyvesinin büyüme koşullarına göre

etinde, az ya da çok kum (taş hücresi) topakları bulunur. Yazlık armutlar

haziran ayı sonlarında, kışlık armutlar ekim-kasım aylarında hasat edilir. Taze

olarak yenildiği gibi reçeli, marmeladı, tatlıları ve meyve suyu yapılarak

tüketilen armuttan rakı ve likör de yapılır. Armut ağacının kolay işlenen ve iyi

cila tutan kırmızı renkli odunu ince marangozluk işlerinde kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze armutta bulunan besin değerleri şöyle sıralanabilir: 61 kalori;

15.3 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1.4 gr. lif; 11 mgr. fosfor; 8

mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 130 mgr. potasyum: 7 mgr.

magnezyum; 20 IU A vitamini; 0,02 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,1

mgr. B3 vitamini; 0,017 mgr. B6 vitamini; 2.3 mcgr. folik asit: 4 mgr. C

vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayıları besin değerlerinin yanı sıra;

o İçerdiği çok miktarda lif ve kum (taş hücresi) topakları nedeniyle peklik

çeken kişiler armut yerse rahatlarlar.

AĞACININ ÜRETİLMESİ

Armut ağacı, tohumuyla (çekirdekleriyle) çoğaltılabilir. Topraktan süren

çöğürlerine, istenen armut türü aşılanarak derin topraklarda yetişen yüksek

boylu armut ağaçları elde edilir. Daha az derin topraklarda bodur armut ağaçları

yetiştirmek için anaç olarak ayva fidanları kullanılıp bunlara armut aşısı

uygulanır. Ancak bu tür ağaçlar soğuklara dayanıklı değildir ve fazla sulama

isterler.

AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Armut ağaçları, ılıman iklimlerin bitkisidir. Kış mevsiminde

soğuklama gereksinimi yaklaşık 1.200 saattir. -20 derecenin altında geçirdiği

toplam süre bundan kısa olursa ağacın çiçeklenmesi gecikir, bazı tomurcukları

ölür. Kış donlarına dayanıklı olan armut ağacı, ilkbahar donlarından etkilenir.

Ağaçlar, mümkünse böyle don tehlikesi olmayan yerlere dikilmelidir.

Toprak isteği: Armut ağaçları, toprak bakımından çok seçici değildir. Gene de

derin, geçirgen, sıcak ve organik madde bakımından zengin yerlerde ağaçların

gelişmesi iyi, ürün verimi yüksek olur. Ancak, armut ağacının toprağı kireçli

olmamalıdır.

Toprak işleme: Topraktaki yabani otları yok etmek, toprağı havalandırmak,

nemi toprağa geçirmek ve toprağın ısınmasını sağlamak için yılda iki kez toprak

kazılarak işlemesi yapılır. Sonbahar-kış işlemesi aralık ayı sonuna, ilkbahar

işlemesi mart başına kadar ve 8-10 cm. derinlikte olmak üzere uygulanır.

Sulama: Armut ağaçlarının en önemli isteklerinden biri de sulamadır. Susuz

kalan ağaçların meyve büyümesi yavaşlar, ürün verimi azalır. Armut ağacı

çöğüründen yetişenler (20-30 günde bir), ayva çöğüründen yetiştirilenlere göre

(10-20 günde bir) daha seyrek sulanırlar.

Gübreleme: Armut ağaçlarına, üç yılda bir yanmış çiftlik gübresi verilir.

Ayrıca her yıl azotlu, fosforlu ve potaslı fenni gübreler ağaç altına serpilerek

toprak çapalanır.

Meyve seyreltme: Her bir salkımdaki 3-5 meyve sayısı 1-2′ye indirilirse armut

yeterli iriliğe erişir. Seyreltme elle ve olabildiğince erken (meyveler

küçükken) yapılmalıdır.

Budama: Armut ağaçlarına kış ve yaz budaması olarak iki ayrı zamanda; dikim

budaması, şekil budaması, ürün budaması ve gençleştirme budaması biçiminde dört

ayrı biçimde budama uygulanır. Bu işleri, armut ağaçlarından ve budama işinden

anlayan kişilerin yapması doğru olur.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Armut ağacının yapraklarına dadanan

zararlılarla, uzmanlara danışılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele

yapılmalıdır.



Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:07 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.