Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Öğretici Bilgiler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/)
-   -   Balık Eti Neden Beyazdır (http://www.hayatimdegisti.com/forum/ogretici-bilgiler/26294-balik-eti-neden-beyazdir.html)

bluemoon24 29-12-2008 11:54 AM

Balık Eti Neden Beyazdır
 
Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar. Sığır,

koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes

hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur. Aslında

biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden çok farklı,

kırmızı ete daha yakındırlar. Bazılarının etlerinin rengi de zaten beyaz değil

kahverengidir.Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman

'miyoglobin' denilen proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve

kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar. Beyaz ette miyoglobin miktarı çok

azdır.Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden

birçok yönden farklıdır. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Bir

filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine karşı taşıması ve hareket ettirebilmesi

için muazzam bir kas sistemine ihtiyacı vardır. Bu nedenle filin vücudunda 50

bin kas vardır.Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar.

Onun için çeşitli vücut organlarını ana iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak,

kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur.Balıklıklar

suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek

zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte

liflerdir. Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla

balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler. Kolayca birbirlerinden

ayrılabilirler. Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır.

Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir.Balığın kaslarındaki bu çabuk

açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani

oksijen depolamalarına gerek yoktur. Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı

çok değildir. Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında

toplanmışlardır.Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin

miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı

olduğuna bağlıdır. Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton)

balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha

kırmızımsıdır.Sığırlar genellikle açık arazide otlandıklarından ve

sürekli dolaştıklarından etlerinin rengi, daha tembel bir hayvan olan domuza

göre daha koyudur.Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları uçamadıkları ve

zamanlarının önemli bir kısmını çevrede gezinerek geçirdikleri için bacak

bölgelerindeki etler koyu renkli, göğüs ve kanatlarındakiler daha beyazdır.

Bıldırcın, ördek gibi uçan kuşlarda ise tam tersidir. Bacak etleri beyaz, göğüs

ve kanatlarındaki etler koyudur.



Ü-V-Y-ZŞ-T-USP-RN-O-ÖMJ-K-LH-I-İGE-FC-Ç-DBAY-ZU-Ü-VŞ-TSP-RO-ÖN


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.