Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hayat Soruları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/)
-   -   Yabancı özel isimler nasıl yazılmalı? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/25251-yabanci-ozel-isimler-nasil-yazilmali.html)

bluemoon24 29-12-2008 06:01 AM

Yabancı özel isimler nasıl yazılmalı?
 
Televizyonda yayınlanan reklamlardan birkaç alıntı...



Ürünün adı OLAY fakat seslendirmede anlıyoruz ki bu aslında OLEY, diğer ürünün adı Whirlpool ve Gülse Birsel bastıra bastıra Wöö'Puul diye okunmasını tembihliyor.



Latin alfabesi kullanmayan bazı dillerde (Bulgarca, Azerice, Arapça vs...) rastladığım şey ise şu, bu dillerde eğer yabancı özel bir isimden bahsedilecekse direk okunduğu gibi yazılıyor olması mesela Corç Buş veya Alfred Hiçkok gibi. İlk bakışta komik gibi görünebilir ama bence çok daha kullanışlı çünkü George Bush'u çok gördüğünüz veya ingilizce bildiğiniz için belki okuyabilirsiniz ama François'in Fransua diye Poincare'in Puankare diye okunduğunu bilmiyor olabilirsiniz ve zaten bilmeniz de gerekmez.



Türkçe, söylendiği gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan köklü ve kullanışlı bir dil olduğu için yabancı kelimelerin okunduğu gibi yazılarak kullanılması ve Türkçe'nin okunmasının böyle saçma istisnalarla bozulmaması gerektiğine inanıyorum. Eğer gerekli görülürse isimlerin asılları (orjinalleri) parantez içinde kullanılabilir.



Aksi halde ilerde çocuklarımız bize Ankara k ile mi c ile mi yazılıyor diye sorabilirler.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.