Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hayat Soruları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/)
-   -   İletişimde Kullanılan Altı Çeşit Mesaj (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hayat-sorulari/21199-iletisimde-kullanilan-alti-cesit-mesaj.html)

bluemoon24 29-12-2008 03:19 AM

İletişimde Kullanılan Altı Çeşit Mesaj
 
Saygısız, aşağılayıcı, alaycı mesajlar özellikle kendine güvenin ve geniş anlamda bilginin olmadığı çocukluk yıllarında çok zarar



Deane Gradous "Üremeye İzin" başlıklı kitabında birbirimizle iletişimlerimizde kullanılan altı değişik mesaj türü olduğunu açıklıyor.



1 - "SEN BENIM İÇİN ÖNEMLİSİN" Bu mesajın özelikle çocuklara, sık sık ve sebep beklemeksizin verilmesini savunuyor.



2 - "BU HAREKETİN/SÖZLERİN ÇOK GÜZELDİ" Bu mesaj bir başkasının yaptığı ve hoşlandığımız edimleri tanımlayıcı şekilde söylenilmeli. Böylece bu olumluluğun tekrarını sağlamaya heveslendirebiliriz.



3 - " ŞÖYLE YAPMAN İYİ OLUR " Bu mesaj son derece titizlikle verilmesi türden mesajlardan. Verilecek öneri ancak bir futbolcuya antrönörünün verdiği şekilde olmalı ama akıl verici ve karşı tarafın bilgi ve düşüncesini küçümseyecek şekilde olmamalı. Ya da heveslendirici şekilde verilmeli. " Bak ödevlerini zamanında yaparsan hafta sonuna kalmazlar. Böylece hafta sonunu ders yapmaktan çok, birlikte oyun oynamayla geçirebiliriz. Bu mesaj yönlendirici olmalı.



4 - " BÖYLE YAPMA YOKSA... " Bu mesaj da oldukça titizlik isteyen türden bir mesaj türüdür. Tehditle alakalı değildir ancak başarısızlıkla sonuçlanmalardan kaçınmak için kullanılmalıdır. Örneğin "hasta olmamana rağmen sırf keyfi nedenlerle okuldan geri kalırsan, öğretilenleri kaçırır, sınıfındakilerden geri kalırsın " şeklinde... Geç olmadan doğru kararlara yöneltici verilmelidirler. VE Deane Gradous"a göre AŞAĞIDA YAZILI SON İKİ TÜR MESAJ VERİLMEMESİ GEREKENLERDENDİR;



5 - SAYGISIZ, AŞAĞILAYICI, ALAYCI Bu mesajlar özellikle kendine güvenin ve geniş anlamda bilginin olmadığı çocukluk yıllarında çok zarar verici olabilirler. Çok yaramazsın Laftan anlamıyorsun Hiç kafan almıyor Tembelin tekisin .... gibi cümleler çocukları başarıya yönlendirici olmazlar, tam tersine yenilgiyi peşin benimsemeye alıştırır. Çocuklarınız başka çocukların bu tip mesajlarına maruz kalıyorlarsa onlara öğretebileceğiniz en iyi savunma mekanizması bu tip saldırılara kulak asmamasıdır. Örneğin böyle zamanlarda kendini bir fotoğraf makinasının merceği gibi kapatabilme oyunu oynayabilirsiniz.



6 - "BENİM İÇİN ÖNEMSİZSİN" Bu mesaj da insanlar için en zarar verici türdendir ve ilişkileri kopartır. Özellikle çocuklarımıza bu tür mesajların peşinden gelebileceklere hazır olmayı öğretmeliyiz.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:09 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.