Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Hamilelik (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik/)
-   -   Tup bebek ilaclari (http://www.hayatimdegisti.com/forum/hamilelik/3972-tup-bebek-ilaclari.html)

Sezennl 26-01-2008 12:23 PM

Tup bebek ilaclari
 
TUP BEBEK ILACLARI VE ASAMALRI NELERDIR.

DERS 1.

Tedavinin ilk aşaması yeterli sayıda döllenme yeteneğine sahip yumurta elde edebilmektir. Bu amaçla yumurtalıklar çeşitli ilaçlar ile uyarılırlar. İnsanda ilk tüp bebek gebeliği, doğal bir adet döneminde elde edilmiş tek yumurta döllenmesi ile elde edilmiş olsa bile, birden fazla sayıda embriyo transfer edilmesi, başarı olasılığını arttırmaktadır. Gerektiği kadar fazla sayıda embriyo elde etmenin tek yolu gerektiği kadar fazla sayıda yumurta elde etmektir. Günümüzde dünyadaki hemen hemen tüp bebek merkezlerinde yumurtalıkların uyarılması uygulanmaktadır.
Ünitemizde her olguya, kendi özelliklerine göre, bireyselleştirilmiş, yumurta uyarım protokolu uygulanır.
GnRH ANALOĞU
GnRH analogları, yumurtalıkları uyarım protokollerinin çok önemli bir kısmını oluşturur. Bazı özel durumlarda protokole bir doğum kontrol hapı da eklenebilir.
A. LUCRİN
Üç protokol olarak kullanılabilinir: 1) Uzun protokol (luteal protokol); 2) Stop-protokol ve 3) Mikrodoz flare-up protokol.
1. Luteal long protokol: En sık kullanılan protokoldur. Adetin 21. günü (veya beklenen adetden bir hafta önce) başlanır. Günlük doz, aksi belirtilmediği takdirde, 10 Ünite’dir. Gonadotropin iğnelerine başlandığı gün, Lucrin dozu 5 Ünite’ye düşürülür. Günde bir kez, günün aynı zamanında, cilt altı olarak yapılır. Lucrin, Profasi/ Pregnyl gününe kadar devam edilir.
2. Stop-protokol: Özellikle kötü over yanıtı olan veya öngörülen hastalarda tercih edilir. Kötü over yanıtı olabilecek olan hastalar: 1) daha önceki tüp bebek uygulamasında 3’den az yumurta toplanmış ve/veya Pregnyl/Profasi gününde bakılan E2 düzeyi 500 pg/ml altında olan bayanlar; 2) 3. gün FSH değeri 10 IU/L üzerinde ve/veya E2 değeri 60 pg/ml üzeri olanlar; 3) ileri bayan yaşı (>39), tek over varlığı (daha önce diğer overin cerrahi olarak çıkartıldığı olgular), daha önce kist ameliyatı olan olgular, ileri evre endometriozis varlığı. Anılan bu durumlardan herhangi birisinin varlığında, ünitemiz, size stop-protokol kullanılmasını uygun görebilir.
Stop-protokolda adetin 21. günü (veya öngörülen adetden 7 gün önce) Lucrin günde-tek doz 10 Ünite, cilt altı olarak başlanır. Adetin 2.-4. günü sabah 08.30’da Hastanemize başvurarak kanda E2 ve vajinal ultrasonografi yapıldıktan sonra yüksek doz gonadotropin injeksiyonlarınıza (genellikle günde 6 veya 8 ampul) başlanır. Gonadotropin injeksiyonlarına başlandığı gün, bir daha kullanılmamak üzere, Lucrin kesilir. Günde 5 tozdan daha yüksek olan gonadotropin dozlamasında, sabah ve akşama bölme yapılır (örneğin günde 5 toz uygulamada, sabah 2 toz + 1 su, akşam 3 toz + 1 su; sabah injeksiyonu E2, LH için kan vermeden sonra).
Stop-Lucrin protokolunda gonadotropin injeksiyonu takibinde E2 ile birlikte daima LH takibi de beraberinde yapılır.
3. Mikrodoz flare-up protokolu: Stop-protokol’a benzer şekilde özellikle kötü over yanıtı olan veya öngörülen hastalarda tercih edilir. Bu protokolde, daima Lucrin öncesi, bir doğum kontrol hapı (örneğin Lo-ovral) kullanılır. Adetin başladığı gün 1. gün kabul edilecek olur ise, 3. gün günde tek doz Lo-ovral kullanılır. Lo-ovral kullanımı için hastanın sigara içmemesi ve yüksek tansiyon problemi olmaması gerekmektedir.
24. gün (Lo-ovral’in başlandığı gün 1. gün olarak kabul edilir ise), Anatolia Tüp Bebek Laboratuvar’ında sulandırılarak hazırlanmış olan Lucrin’e başlanır. Sulandırma sadece Anatolia Tüp Bebek Laboratuar’ında yapılır. Sulandırılmış Lucrin kullanılarak başlama dozu, sabah 10 Ünite, akşam 10 Ünite’dir. Lucrin kullanımı, çatlatıcı iğne Profasi/Pregnyl yapıldığı güne kadar devam edilir.
25. veya 26. gün (Lo-ovral’in başlandığı gün 1. gün olarak kabul edilir ise) bazal E2, LH bakılır (sabah 08.30-09.00; Androloji Ünitesi) ve aynı gün bazal ultrasonografi yapılır (6 No’lu oda, sabah 09.00-10.00). Mikrodoz flare-up protokolunda gonadotropin injeksiyonu takibinde E2 ile birlikte daima LH takibi de beraberinde yapılır. 26. gün yüksek doz gonadotropin injeksiyonlarına (genellikle günde 6 veya 8 ampul) başlanır. Günde 5 tozdan daha yüksek olan dozlamada, sabah ve akşama bölme yapılır (örneğin günde 5 toz uygulamada, sabah 2 toz + 1 su, akşam 3 toz + 1 su; sabah injeksiyonu E2, LH için kan vermeden sonra).
B. SUPRECUR / SUPREFACT
Uzun protokol (luteal long protokol): Adetin 21. günü (veya beklenen adetden bir hafta önce) başlanır. Doz günde 600 mikrogramdır. Suprecur’ün her bir pufu (burun fıs fısı) 150 mikrogramdır; dolayısıyla günde toplam 4 puff (6 saatde bir) kullanılmalıdır. Suprefact’ın her bir pufu 100 mikrogramdır; dolayısıyla günde toplam 6 puff (4 saatde bir) kullanılmalıdır.
Suprecur/Suprefact son enjeksiyon olan çatlatıcı iğne (Profasi veya Pregnyl) kullanılana dek devam edilir.
Suprecur/Suprefact mümkün olduğu ölçüde buzdolabında (buzluk değil) muhafaza edilmelidir. Her ne kadar oda sıcaklığında da muhafaza edilebilir ise de ışık ve ısıdan uzak muhafaza edilmelidir.
Suprecur/Suprefact kullanımına bağlı olarak sağlıklı bayanlarda ciddi ilaç yan etkisi bildirilmemiştir. Eğer herhangi bir yan etki hisseder iseniz, lütfen bizleri bilgilendiriniz. Açıldıktan sonra 30 günden fazla şişede kalan ilacı artık tekrar kullanmayınız. İlaç son kullanım tarihine de lütfen dikkat ediniz.
GONADOTROPİN İNJEKSİYONLARI
Gonal-F, Puregon, Metrodin-hp, Follegon, Menogon, Humegon ve Pergonal kullanılan gonadotropin iğnelerinin piyasa isimleridir. Bu iğneler çok sayıda follikül elde etmek için kullanılırlar. Etkinlik ve emniyetlilikleri aşağı yukarı benzerdir. Şu iğneler kalça içi injeksiyon (intramusküler) olarak yapılırlar: Menogon, Humegon ve Pergonal. Şu iğneler ise kalça içi injeksiyon yapılabildikleri gibi, cilt altı (subkütan) da yapılabilirler: Gonal-F, Puregon ve Metrodin-hp. Cilt altı yapılmasının etkinliği kalça içi yapılım ile benzerdir. Cilt altı yapılmasının avantajı, hastanın, bir sağlık görevlisine ihtiyaç duymaksızın, kendisinin veya eşinin injeksiyonu yapabilmesidir.
Yukarıda adı geçen tüm gonadotropin iğnelerinin en iyi muhafazası buzdolabında (buzluk değil; +4 °C’de) olur. Bununla birlikte, adı geçen tüm gonadotropin ampulleri oda sıcaklığında da uzun süre muhafaza edilebilirler. Oda sıcaklığında muhafazanın, özellikle sıcak havalarda ilacın bozulması ve etkinliğnin azalmasına neden olabileceğini unutmayınız.
İlk injeksiyon genellikle adetin 2.-4. günleri arası başlanır. Eğer ilk başlama hafta sonuna geliyor ise, hafta başı Pazartesi başlamanın (adetin 4-6. günü başlamanın) bir sakıncası yoktur (Suprecur/Suprefact veya Lucrin kullanımına bağlı esneklik nedeni ile).
Gonal-F, Metrodin-hp, Follegon, Menogon ve Humegon ampullerinin her birinin içinde 75 ünite FSH bulunur. Puregon ampulünün içinde ise 50 ünite FSH bulunur.
Aşağıda belirtilen gonadotropin iğnelerin bir kutusunda 1 ampul toz ve 1 ampul çözücü su bulunur: Gonal-F, Puregon, Metrodin-hp, Follegon ve Pergonal. Pergonal’in bir kutusunda 10 toz ve 10 çözücü su içeren formu da vardır. Humegon’un 1 kutusunda 10 ampul toz ve 10 ampul çözücü su bulunur. Menogon’un 1 kutusunda 5 ampul toz ve 5 ampul çözücü su bulunur.
Kas içi enjeksiyon için kalça üst-dış yanı tercih edilirken, cilt altı enjeksiyon için ön karın duvarı, veya uyluk ön kısmı (ön kısmının üçde bir orta kısmı) tercih edilir.
Gonadotropin kullanımın yan etkilerinden bir tanesi, yumurtaların aşırı uyarımına bağlı, overyan hiperstimülasyon sendromudur (OHSS). Bu durumda, vücudta aşırı su tutulması, buna bağlı kilo artışı olur. OHSS, gelişecek ise, embriyo transferinden sonra günler içinde ortaya çıkar.
OHSS ile ilgili aşağıda belirtilen bulgulardan bir veya daha fazlası görülebilir:
1. Karında aşırı şişlik hissi
2. Alt karın ağrısı: karında aşırı şişlik, gerginlik hissi ve ağrı (bir miktar, abartılı olmayan karında şişlik hissi ve ağrı normal olarak olabilir). Bazen beraberinde bulantı, kusma, ve/veya ishal olabilir.
3. Kilo alımı: İki ardışık günde ani, hızlı ve 1 kilodan fazla kilo artışı
4. İdrar çıktısı: Dikkati çeken idrar çıktısında azalma veya artma
5. Bulantı, her zamanki yemek ve içecekleri yiyememe veya içememe
6. Nefes darlığı
ANTAGONİST PROTOKOL
GnRH agonist ilaçlarından farklı olarak etkisi çok kısa sürede başlar. Cetrorelix ve Ganirelix adında iki ürün kullanılmaktadır. Tek doz ve çoklu doz uygulamaları vardır. Tekli dozun (3mg) LH yükselmesini önleme süresi 96 saattir. Eğer 3 mg doz sonrası 4 gün içinde Hcg verilmez ise günlük 0.25mg.lık ek dozlar yapılması gerekir. Çoklu doz protokolde ise GnRH antagonisti siklusun 7.gününde( gonadotropin eğer siklusun 2.gününde başlanır ise gonadotropin uygulamasının 5.gününde) 0.25 mg /gün başlanır ve her gün yapılarak Hcg gününe kadar devam edilir. Son zamanlarda, gerek çoklu doz gerekse de tek doz şemalarında , esneklik sağlanması için dominant folikül 14 mm çapa ulaştığında antagonist başlanması önerilmektedir.
Yumurtalık kanseri üzerine bir bilgi
Yumurtalık kanseri, kısır veya hiç doğurmamış bayanlarda daha sık görülür. Bazı geriye dönük çalışmalarda yumurtlatma ilaçlarının yumurtalık kanseri riskini arttırdığı bildirilmişse de, günümüzdeki mevcut bilgiler dahilinde bu şekilde ilaç kullanımının yumurtalık kanseri riskini arttırdığına dair neden-sonuç ilişkisi kesin olarak gösterilememiştir.
TAKİPDE KULLANILAN TESTLER
Kan testleri
Estradiol (E2)
Kanda E2 ölçümü yumurtalık fonksiyonu ve follikül gelişiminin çok iyi bir göstergesidir. Bu nedenle takip esnasında sıklıkla kanda E2 tetkiki yapılır. E2 bakılması için aç olunması gerekmemektedir,. İlk E2 adetin 2.-4. günleri ilk gonadotropin iğnesine başlamadan bakılır ve gerektiği kadar Ünite tarafınca planlanır.
Luteinize edici hormon (LH)
LH, beyinde pitüiter bezden salgılanan ve yumurtlamayı (ovulasyon) sağlayan bir hormondur. Stop-Lucrin ve mikrodoz flare-up protokollarında kanda , E2 ile birlikte LH seviyesine de daima birlikte bakılır.

Vajinal ultrasonografi
Kanda E2 ile birlikte kullanıldığında vajinal ultrasonografi, folliküler büyüme hakkında çok değerli bilgi verir. Vajinal ultrasonografi öncesi mesanenin tamamı ile boş olması arzu edilir.
HCG (PROFASI veya PREGNYL) İNJEKSİYONU
Kan E2 seviyesi 500 pg/ml üzerine çıktığında ve vajinal ultrasonografide 3 veya daha fazla 15-20 mm çapdan büyük follükül geliştiğinde, hCG injeksiyonu yapılır. Olgun yumurta elde etme şansı, en fazla, 15-20 mm çaplı folliküllerdendir. Profasi veya Pregnyl enjeksiyonu, yumurtaların son olgunlaşmasını sağlayarak döllenme için uygun hale dönüştürür. 15 mm çapdan küçük folliküllerden de, ihtimal düşük olmakla birlikte, olgun yumurta elde edilebilir.
Pregnyl ve Profasi, 5,000 ünite içeren toz ve çözücü su’dan oluşurlar. Profasi’nin bir kutusunda 1 toz ve 1 su bulunur. Pregnyl’in bir kutusunda 3 toz ve 3 su veya 1 toz ve 1 su vardır.
Pregnyl / Profasi’nin en iyi muhafazası buzdolabında (buzluk değil; +4 °C’de) olur. Bununla birlikte, her iki ilaç da oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebilirler. Oda sıcaklığında muhafazanın, özellikle sıcak havalarda ilacın bozulması ve etkinliğinin azalmasına neden olabileceğini unutmayınız.
TEDAVİ PLANI DEĞİŞTİRİLMESİ
1. Yaklaşık %15 olguda, tedavi, hCG (Pregnyl veya Profasi) verilmeden iptal edilir. Tedavi iptalinin en önemli nedeni yetersiz yumurtalık yanıtıdır. 15 mm çapdan büyük 3 follükülden az follükül gelişmesi ve/veya yetersiz E2 yanıtı en sık iptal nedenleridir. Böyle bir durumda, bir sonraki tedavi ayında, ilaç protokolunda değişiklik yapılabilir ve mikrodoz flare-up/stop-protokol tercih edilebilir ve gonadotropin dozu arttırılabilir. Böyle bir durumda doktorunuz size detaylı olarak durum bilgilendirmesi yapacaktır.
2. Bazı olgularda gonadotropin iğnesine başlamadan önce GnRH analoğu ile arzu edilen tam baskılanma sağlanmayabilir (E2 yüksek ve/veya yumurtalık kisti olabilir). Böyle bir durumda Ünitemiz, o ay için iptal kararı alabilir ve bir sonraki ay doğum kontrol hap eklenmesini uygun görebilir. Alternatif olarak, kistin vajinal ultrasonografi eşliğinde aspirasyonu ve/veya gonadotropine başlamadan önce GnRH analog süresinin uzatılmasını uygun görebilir.
3. Bazen, E2 aşırı yükselebilir (4,000-5,000 pg/ml üzeri durumlar) ki bu arzu edilmeyen overyan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) riskini arttırabilir. Böyle bir durumda, drift denilen, iğne (gonadotropin) yapmaksızın, günlük E2 ve ultrasonografi ile takip edilir. E2 bu şekilde takip sonrası düştüğünde (genellikle 5,000 pg/ml altı) hCG (Profasi veya Pregnyl) verilir ve yumurta toplama işlemi planlanır.

Sezennl 26-01-2008 12:24 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
Ovulasyon uyarımı ile belirli büyüklüğe ulaşmış folliküller (ultrasonografide gözlenen içi sıvı dolu yumurta içeren yapılar) elde edildiğinde, çatlatıcı iğne (hCG; Profasi veya Pregnyl) yapılır ve 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulanır.
Günümüzde yumurta toplama işlemi daima vajinal ultrasonografi eşliğinde yapılır. Hasta jinekolojik muayene pozisiyonunda yatar iken, üzeri steril örtüler ile örtülür, spekulum uygulaması sonrası vajinal lokal saha temizliği uygulanır. Yumurta toplama işlemi için damar yolundan ağrı kesici ve sakinleştirici ilaç ve rahim ağzına (serviks) lokal anestezi yapılır. Ağrı eşiği çok düşük olan bayanlar, arzu ederler ise yumurta toplama işlemi genel anestezi altında da yapılabilir. Ardından vajinal ultrasonografiye geçilir. Vajinal ultrasonografi üzerinde bulunan kılavuz içinden geçirilen bir iğne ile overlere ulaşılır. Her bir folliküle teker teker girilerek içeriği özel bir aspiratör yardımı ile ısıtılmış steril bir tüpe boşaltılır. Tüp içeriği hemen laboratuara geçirilerek yumurta içerip içermediği mikroskop altında incelenir. Bazen, follükülden ilk çekmede (aspirasyon) yumurta elde edilemez ise, follükül içi özel bir sıvı ile yıkanır ve kalmış olabilecek yumurta alınmaya çalışılır. Bu şekilde tüm folliküler içinden yumurta toplanmasına çalışılır.
Yumurta toplama işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bir saat istirahat sonrası, hasta evine gidebilir. Eğer bay arzu eder ise, yumurta toplama işlemi esnasında eşine refakat edebilir.
Oosit toplama işleminin komplikasyon oranı çok düşüktür. En sık karşılaşılan komplikasyon vajen duvarından iğnenin girdiği yerden olabilecek kanamadır ki bu hemen daima basit tamponaj ile kontrol edilir. Enfeksiyon oranı ise ihmal edilebilecek düzeydedir.
Genel olarak lokal anestezi altında yumurta toplama, hastalar tarafınca çok iyi tolere edilen emniyetli bir işlemdir.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ ÖNCESİ
Yumurta toplama öncesi aşağıdaki hususlara uymaya özen gösteriniz:
1. Aspirin veya benzeri (Apranax vs) ilaçlar kullanmayınız. Bu tür ilaçlar pıhtılaşmayı etkileyerek, işlem esnasında kanama riskini arttırabilirler.
2. Genel anestezi çok nadir durumlarda kullanılırsa da, yine de hazırlıklı olmak için, işlemden 1 gece öncesi saat 24.00’den sonra ağızdan hiç bir şey almamak (yemek ve içecek) gerekir.
3. Kıymetli eşyalarınızı (mücevher, para, kredi kart, vs) evde bırakınız; evlilik yüzüğünüz kalabilir.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ SONRASI
Genellikle bir saat sonrasında hasta hastaneden ayrılabilir ve 24 saat evde istirahat etmesi istenir. Aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:
1. 24 saat içinde araba kullanmayınız ve işinize başlamayınız.
2. Evde istirahat ediniz; hareket (ekzersiz) için kendi sınırınızı kendiniz çiziniz.
3. Yiyecek ve içecekde herhangi bir sınırlama yoktur; sigara ve alkol kullanmayınız.
4. Duş, banyo 24 saatden sonra alınabilir.
5. Cinsel ilişkide bulunmayınız.
6. Parasetomol (Parol) benzeri ağrı kesici kullanılabilir.
7. Progesteron (Proluton) kullanmaya yumurta toplama işleminden 1 gün sonra başlayacaksınız. Progesteron kullanmaya gebelik testi yaptırdığınız güne dek devam edeceksiniz. Gebelik testi sonucuna göre, doktorunuz devamı veya kesilmesi konusunda sizi bilgilendirecektir. Gebelik oluştuğunda, progesteron 10-12 gebelik haftasına dek devam edilir. Gebelik olmaz ise kesilir.
8. Aşağıda anılan durumlardan herhangi birisi olur ise saatden bağımsız olarak size verilen acil numaradan doktorunuzu arayınız:
a. Ölçmekle 38 °C’den yüksek ateş
b. Aşırı vajinal kanama (bir miktar kanama olması normaldir)
c. Çok şiddetli ve devam eden ağrı (bir miktar ağrı olması normaldir)
d. Ardışık iki günde 1 kilodan fazla kilo artışı
e. İşlemden 8-10 saat sonrasında, artan ağrı ile birlikte, idrar yapamama





http://bebekkokusu.ekolay.net/forums...chmentid=56487

Sezennl 26-01-2008 12:25 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
Embriyoların kalitesi döllenme sonrası bazı şekilsel (morfolojik) parametrelere göre değerlendirilir. Diğer bazı faktörler yanı sıra, transfer edilen embriyo kalitesi, gebe kalma şansını önemli ölçüde belirlemektedir. Bayan yaşı ve diğer bazı faktörlerin de embriyo kalitesi kadar gebelik için önemli olduğunu unutmamak gerekir. Her bir embriyo mikroskop altında değerlendirilerek embriyo kalitesi belirlenir. Her bir embriyo üç parametreye göre değerlendirilir:

1) Hücre sayısı;
2) Hücrelerin eşit büyüklükte olup olmaması;
3) "Fragmantasyon" varlığı ve bunun embriyo hacmine göre oransal yüzdesi.

Her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır. Embriyoda hücre sayısı arttıkça, embriyonun o nisbette hızlı bölündüğü, dolayısıyla gebelik şansının en yüksek olduğu düşünülür. Yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterir. 4 veya daha az sayıda hücreli embryo transferi ile de, daha düşük şanslı da olsa, gebelik elde edilebilir.
Mükemmel kaliteli embriyoda hücrelerin büyüklükleri benzerdir ve fragmantasyon yoktur (Şekil 8). "Fragmantasyon", canlı olmayan hücre artıklarıdır. Fragmantasyon arttıkça, embriyo kalitesi (grade) düşer ve gebelik şansı azalır.
Ünitemizde kullanılan gradeleme şu şekildedir:
Grade 1Hücreler eşit büyüklükte, fragmantasyon yok Grade 2aHücreler eşit büyüklükte, %0-20 fragmantasyon var Grade 2bHücreler eşit olmayan büyüklükte, fragmantasyon yok Grade 2abHücreler eşit olmayan büyüklükte, %0-20 fragmantasyon var Grade 3%30-50 fragmantasyon var Grade 4%50'nin üzerinde fragmantasyon var
Grade 1, 2, 3 embriyolar transfer edilebilir embriyolardır.



Embriyo kalitesinin gebelik başarısı için çok kaba bir gösterge olduğunu unutmamak gerekir. İyi kaliteli embriyo, her zaman için sağlıklı bir bebek için ideal genetik ve biokimyasal içeriği göstermeyebilir. Embriyo kalitesinin saatler içinde değişiklik gösterebileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle hastalarımızın embriyo kalitesi üzerinde, gereğinden fazla durmamalarını (niçin grade 1 değil ama 2; niçin 8 hücre değil de 6 hücre gibi) öneriyoruz. Unutulmaması gereken husus, embriyo kalitesinin en önemli göstergesi olan sağlıklı bir çocuk elde edilmesidir.
http://bebekkokusu.ekolay.net/forums...chmentid=56493

Sezennl 26-01-2008 12:26 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
transfer



Döllenen yumurtaya embriyo denir. Embriyo transferi çoğu zaman yumurta toplama işleminden 3 gün sonra yapılır. Bazı özel durumlarda, yumurta toplama işleminden 5 gün sonra transfer edilir (blastokist transferi).
Tüp bebekde transfer edilen embriyo sayısı ile klinik gebelik elde edilmesi arasında direkt bir ilişki vardır. Transfer

edilen embriyo sayısı arttıkça gebelik şanı artmakta, bununla birlikte çoğul gebelik ornaı da artmaktadır. Çoğul gebeliklerde başta erken doğum olmakla birlikte çeşitli komplikasyonların oranı artmaktadır; bu nedenle amaç çoğul gebelik şansını arttırmadan, gebelik şansını en yüksek elde etmektdir. Çoğul gebelik riski nedeni ile çoğu Avrupa ülkseinde transfer edilen embriyo sayısı konusunda kanuni sınırlama vardır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafınca transfer edilen embriyo sayısında sınırlama yoktur. Biz, Ünite’mizde kadın yaşı, embriyo kalitesi ve daha önce tüp bebek uygulama sayısına göre, hastanın da bilgisi dahilinde trasnfer edilecek embriyo sayısını belirliyoruz. Özellikle 35 yaşı altında iyi kaliteli 2 embriyo transfer etmekteyiz; bu hasta grubunda 3 embriyo transfer edilmesi, gebelik hızında ilave katkı sağlamaz iken, çoğul gebelik ornaını arttırmaktadır.
Bazı durumlarda 5. gün trasnfer (blastokist) transferi yapmaktayız. 3. günde en ez 3 adet Grade I embriyo (en iyi kalitede embriyo) varlığı durumunda, çifti bilgilendirerek, blastokist trasnferi tercih ediyoruz. 5. gün transferde 1-2 blastokist transferi tercih ediyoruz. Blastokist transferi ile elde edilen gebelik oranları , 3. gün transferi ile benzerdir. Blastoksit transferinin, 3. gün trasnferine göre avantajı, çoğul gebelik oranının daha düşük olmasıdır (1 en fazla 2 blastokist transfer edildiği için).
Embiyo transferi günü özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Embriyo transferi genellikle çok basit bir işlem olup, hazırlık dahil, ortalama 5 dakika sürer. Embriyo transferi için, önce bir spekulum vajene yerleştirilir, vajen ıslak bir gazlı bezle usulune uygun temizlendikten sonra özel kültür sıvısı ile rahim ağzı yıkanır. Embriyolog transfer edilecek embriyoları katetere yükleyerek laboratuardan getirir ve transfer gerçekleştirilir. Genellikle ağrısız bir işlem olsa da, nadiren hafif kramp tarzı ağrı olabilir. Anestezi hemen hiç gerekmez. Ünite’de 1 saatlik istirahat sonrası hasta eve dönebilir.
Yumurta toplama işleminden 14 gün sonra kanda gebelik testi (kanda beta-hCG) yapılır

Sezennl 26-01-2008 12:27 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
ben simdi transfer oldum 5sinci gunum ve bekliyorum 2ci ayin 5sinde aksam saat 5de hamile oldgumu ogrenecegim.

hamilik belirtim yok hic is yapmadgim icin kilo aldim umrumda degil

defduru 26-01-2008 01:48 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
Sevgili sezennl senin yaşadıklarını bende 2005 in haziran ayında yaşadım. Lütfen kendini olana bırak ve en hayırlısını iste. Çok zorlu ve zahmetli bir iş şu tedavi süreci. Ben bunları yaşarken hep kendimi bebekler doğmuş hatta büyümüş evin içinde koştururlarken hayal ettim. Transferden sonra bir gün dinlenip işimin başına geri dönmüştüm.Biliyorsundur her halde transferden sonraki ilk yarım saat önemli eğer tutmuşsa o zaman tutuyor.Lütfen çok rahat ol. Çünkü evde oturup sürekli ne olacak diye beklemek insanı kasar diye düşünmüşüm ve 12 günlük sürenin nasıl geçtiğini hatırlamıyorum.
Hamile olup olmadığımı öğrenmek için doktora gittiğimiz o gün eşim ne kadar rahatsın demişti. Öyle kendimden emindimki anlatamam. Şimdi benim minik cadılar şubat'ın 13 ünde 2 yaşını bitirecekler. İnşallah sende sağlıkla bebeğini yada bebeklerini (ben ikiz doğurdumya sanki her hamile ikiz doğuracak gibi geliyor bana)
sağlıkla kucağına alırsın. Çok güzel bir duygu bugünleririn değerini bil ve hiç birşey için endişelenme.Herşey çok güzel olacak buna inan. Canım kızlardan rahat yok yazdırmıyorlar bak doğurunca beni anlayacaksın. kiss3 kiss3 kiss3

mlk34 meleklerine iyi bak......

Sezennl 26-01-2008 11:59 PM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
defdurucum allah bagislkasin prenseslerin cok tatli allah onlara ayni zorlugu yasatmasin 96 transfer oldum 40 dakika yatim hic kimildamadan canim benim sigara iciyorum o beni korkutuyor budefa ya gulum cok korkularim var sanirim okadar olumsuzluklar yasadimki simdi sevinip sevinip kendimi kotu hisetmek istemiyorum.

bu benim 3cu demem canim snein kacincida tuular ilkmiydi cok sanslisin. insallah hamileyimdir 96

canim tek sigara icyorum kotu olarak diger yandan hep dinlendim 5sinci gunum bugun. belirti hic yok sende varmiydi belirti? neler yasadin. bende bebegi kokluyorum kucagima aliyorum buyolar ama amasi var insallah olur canim sen cok sansliymisin kiss3

defduru 27-01-2008 12:14 AM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
Canım hiç aklına kötü birşey getirme. Bende sigara içiyordum ve hala içiyorum. Çok fazla olmamak kaydıyla günde iki üç sigaranın bir zararı olmaz. Kendini kötü hissetme. Daha 5. günde bir belirti bekleme zaten beklenti içine girersen hep aklın orada olur. Kendini oyalayacak meşgaleler bul. Benim onuncu günde ilk belirtiler gelmişti. Fakat bu kişiden kişiye değişir. Bunu sakın unutma. Kimseyle kendini karşılaştırma. Çünkü herkesin bünyesi farklı benim yaşadıklarımı sen yaşamazsın senin yaşadıklarını ben. Onuncu günde müthiş bir ağrım olmuştu. İş yerinde yere yatıp ağladığımı biliyorum. Hastaneyi arayıp ortalığı ayağa kaldırmıştım. Ben çok kötüyüm diye. Şimdi düşünüyorumda nekadar saçma geliyor. Ben şanşlıydım ilk denemede başarılı oldum. İnşallah seninde bu son olur ve bebişlerini sağlıkla kucağına alırsın. Ben hep ozaman benim için hayırlısı neyse o olsun diye dua etmiştim. Eğer anne olmak çocuk sahibi olmak senin içinde hayırlıysa öyle olsun. Bütün kalbimle senin için ve karnındaki o minicik melekler için dua ediyorum. Lütfen olana kendini teslim et olurmu?
Sigaraya bir daha gelecek olursak hamile olduğunu öğrendiğin gün içemeyeceksin zaten. Benim öyle oldu. Ne zaman kızlar sütten kesildi ben hemen sigaraya koştun. Keşke hiç başlamasaydım ama. Bak sende öyle yapacaksın. Hamile olduğunu öğrendiğin zaman içemeyeceksin.
Bütün kalbimle yanındayım mlk34 kiss3 mlk34
Sakin ve huzurlu ol canım.....

Sezennl 27-01-2008 01:11 AM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
kiss3 bu opucukler minik meleklerine cok opuyorum onlari cok dilerim rabimden banada onlardan verir.

canim biraz anlatayim sana kendimi ben ilk denemi istanbulda bahceci kiliginde alman hastanesinde yaptirdim hollandada yasiyorum sordum bir kac kisye ya turkiyede en iyi merkez neresi dedim deiler mustafa bahceci kosa kosa gitim yasim ozaman 38 adam bakti asilama yaparim olur dedi ama zaman kayibi tupbebek dedi hemen dedim yap ve sunmu dusundum hemen tutacaktiu aklimda oyleydi cunki ben evlendim ve yasimiz ileri oldgu icin hemen bebek istedik arastirma felan yok neyse tupbebek olayim oldu kendimi hamile saniyorum neyse malum gun geldi kan testi olmadgimi ogrendigimde cok morelim bozuldu. hollandadaki dokltara dedimki ben tupbebek yaptordim tutmadi beni bakin dedim benim neyim var dedim. baktilar amaliyat oldum tabiki kanalarim tikali rapor verildi tek carem tup bebek ve doktorum hollandanin en iyi hastanesine acil mektup yazdi bu hastanede bekleme suresi en az 7 yil ama yasim ileri diye en one aldilar arastirmalarim 3 ay surdu ve ilaclar farkliydi uzun protokol turkiyele alakasi yok. sag yumurtalik calismadi iyim? neyse morelim sifir birde agir bir iste calisyorum calisma satim 18 saaten fazla gunde bazen 4 saat uyursam kendimi sansli hisediyorum neysem sigarayi biraktim. 3 icmedim tup bebek yapildi bekleme suresi uzun ya ben calistim tabiki transfer oldu ertesi gunu ise gitim ama hic sigara icmedim 2 emberyo koydulardi zaman gitim kan verdim eve gelirkene bizim maluk kirmizlar geldi zaten haber beliydi olmadi. ben ogun sigaraya basladim okadar agladimki sana anlatam neyse 3 ay sonra bu tedaviye basladim sigara ictim hemde 1 paket gunde. budefa isi biraktim evdeyim ama sigara icyorum bugun bir paketen fazla icmisimdir ama bugiune kadar gunde 6tigeciormedimdi tarnsferden sonra sen 3 diyorsun ben 3 tane icsem atarim sigaryi disariya.

ama yeminim var hamile oldgumu ogreneyim o zikimi atacagim disariya ve asla vede asla o zikimi agzima almayacagim bunu Allahima yemin ettim. simdi icimde bilsemki hamileyim simdi atarim ya ama simdi. ama okadar caresizimki okadar yorgunumki sana anlatamam

neyse turkcem bozuk yazi lar bozuk ama beni anlamaya calis.
sana sunu soracagim hani progostoron kulaniyoruzya birde sen band kulandinmi? transferden sonra birinci hafta? bana bagceci vermisti onu koluna yada karnina yapsitiryorsun.
ve sen kacgun dinlendin evde?

Sezennl 27-01-2008 01:18 AM

Ynt: Tup bebek ilaclari
 
canim ben simdi sutumu icip uyacagim cunki cok sigara ictim azim burnum nigotin icinde neyse. bana yazarsan artik yarin okurum. sabah ben turkiye saati 9bucukta kalkiyorum.

sey sagol destegin icin tesekur edrim. bildigin herseyi bana hyazarmisin sansimi ne aryirir hala sansim varmi yasim 6ti ay sonra 40 oluyor iyimi.
transferi pazartesi yaptirdim aksam 4de. doktor sayimina gore 6tigunum bizim sayimiza gore 5gun iste allah ne verirse hayiorlisni versin amin.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:04 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.