Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   ÇETKODER'den gıda uyarısı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/580242-cetkoderden-gida-uyarisi.html)

Bluesky24 03-05-2010 08:19 PM

ÇETKODER'den gıda uyarısı
 
Abdullah Biçer-Maynur KOÇ'un haberi



Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), toplumsal kalkınma, bilinçlenme, mutabakat adına, ramazan ayı dolayısıyla ramazan fırsatçılarının artış gösterdiğini, bu nedenle açıkta saklanan ve satılan gıdaların halk sağlığını büyük bir tehlikeye soktuğunu belirtti.



ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş afişli uyarı çalışmaları için gittiği Konya da tüketici vatandaşlara ciddi uyarılarda bulundu.



ÇETKODER Genel Başkanı gazeteci yazar ve İktisatçı Mustafa Göktaş Özellikle ramazan aylarında sıklıkla rastlanan gıda zehirlenmeleri en çok yaşlıları ve çocukları olumsuz etkilediğini görüyoruz ve yaşıyoruz. Aşırı sıcaklar bir yandan diğer taraftan da ramazan ayı fırsatçıları tarafından açıkta satılan yiyecekler besin zehirlenmesine yol açıyor.



Hastalıklar da büyük artış görülüyor. Dolapta saklanmayan, açıkta kalan yiyecekler, gıda zehirlenmelerine yol açan en büyük etken. Zehirlenme riski yaratan bir başka neden ise yaz aylarında artış gösteren sineklerin mikropları yiyeceklere taşımasıdır. Ayrıca ramazan ayı dolayısıyla açıkta satılan yiyeceklerde artış olmasından dolayı toplu halde besin zehirlenmeleri de görülmekte.



En fazla dondurma, pasta gibi süt ürünleriyle yapılan kremalı yiyecekler, taze olmayan balık, dışarıda bırakılmış ve iyi pişmemiş etler, tavuk ve pilavdan zehirlenenleri görüyoruz. Çağ çocuğumuzun bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiş olduğu için gıda zehirlenmeleri onları daha fazla etkileyecektir. süt ve süt ürünleri sıcak havada kolayca bozulabildiğinden, tüketmemek gerekiyor. Bunların hepsinin ötesinde dışarıda yani açıkta yiyecek bulundurmamaya çalışın. Ve açıkta satılan ürünleri almayın. Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin.



El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın. Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın. Etleri iyice pişirin. Alışveriş sırasında ürünlerin üretim ve son kullanma tarihine dikkat edin. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok daha dikkatli davranın. Özellikle açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuş meyveler uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduğundan, bu ürünlerin tüketimi sağlık açısından tüketicilerimiz için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sıcaklık ve nemli koşullarda ürediklerini, genellikle gıda maddelerinin tat koku ya da görünüşünü değiştirmediklerini unutmayınız.



Güvenli olmayan sıcaklık derecelerinde uzun süre beklemiş yiyeceklerin görüntü ve koku açısından iyi durumda olsalar bile bunları tüketmenin tehlike yaratacağını bilmelisiniz. Gıdalardaki toksinlerin pek çoğu, ısıya karşı dayanıklıdır. En önemli toksin üreten küfler, aspergillus, fusarium ve penicillium cinsleridir. Bu küfler özellikle Türkiye'de çerezlik olarak tüketilen, çikolata yapımında ve çeşitli şekillerde kullanılan yer fıstığı, fındık gibi yağlı tohumlularda, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde yoğun olarak bulunmaktadır. Saklama koşullarına bakın, açıkta yiyecek ve içeçek bırakmadığınız gibi, açıkta olan yiyecek ve içeceği tüketmemeye özen gösterin& dedi.



Haber7



Kaynak : Bayposta.com


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:47 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.