Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Diğer Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/)
-   -   YÖKten asgari eğitim standardı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/diger-saglik-haberleri/579981-yok-ten-asgari-egitim-standardi.html)

Bluesky24 03-05-2010 07:59 PM

YÖKten asgari eğitim standardı
 




Yükseköğretim Kurulu (YöK), tıp eğitimini Avrupa Birliği (AB)'ne uyumlu hale getirmek için yönetmelik yayınladı. Doktorluk, hemşirelik, ebelik, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık ve mimarlık eğitim programlarının asgari eğitim koşullarının belirlendiği yönetmelik, 2 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik, 2007-2008 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.






Doktorluğun da içinde bulunduğu bazı meslek gruplarının eğitimine ilişkin standartlar getiren yönetmelik, bu alanlardaki ön lisans ve lisans diplomalarının ve bu mesleklere sahip kişilerin mesleki yeterliliklerinin AB üyesi ülkelerde tanınabilmesi amacını taşıyor. Yönetmelik, bu alanlarda yürütülen yükseköğretim programlarının eğitim müfredatlarının ve eğitim sonunda kazanılması gereken bilgi ve beceri düzeylerinin belirlenmesini hedefliyor.



Tıp fakültesinde 5 bin 500 saat eğitim

Mesleklere ilişkin gerekli koşulların sıralandığı yönetmelikte, tıp eğitimine kabul edilebilmek için asgari lise mezunu olmak gerektiği, tıp eğitiminin tıp fakültelerinde verilen asgari altı yıl ya da 5 bin 500 saatlik teorik ve pratik eğitimden oluştuğu bildirildi.



Tıp eğitimi sonunda mezun olan doktorların, tıbbın dayandığı bilimler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları, biyolojik fonksiyonların ölçülmesi, bilimsel olarak kanıtlanmış verilerin değerlendirilmesi ve data analizi prensipleri de dahil olmak üzere bilimsel yöntemleri yeterli düzeyde anlayabilmeleri gerektiği kaydedildi.



Tıp doktorluğuyla ilgili diğer mesleki koşullar şöyle:

* Sağlıklı ve hasta bireyin yapısı, fonksiyonları ve davranışları ile bireyin fiziksel ve sosyal çevresi ile sağlık arasındaki ilişkiyi yeterli düzeyde anlayabilmeleri,



* Ruhsal ve fiziksel hastalıkların belirlenmesini sağlayabilecek ölçüde klinik disiplinleri ve uygulamaları hakkında ve hastalıktan korunma yöntemi, teşhis ve tedavi açısından ilaçlar ve üreme sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları,



* Yetkililerin gözetiminde hastanelerde gerçekleştirilecek yeterli klinik deneyimine sahip olmaları gerekiyor.



Ebelere 40 doğum şartı

Yönetmelikte, hemşirelik eğitiminin en az dört yıl veya 4 bin 600 saatlik teorik ve klinik eğitimi kapsadığı, teorik eğitimin süresinin toplam sürenin en az üçte biri, klinik eğitimin süresi ise toplam eğitimin yarısı kadar olacağı belirtiliyor.



Yönetmeliğe göre, ebelik eğitimi lise mezunları için tam gün esasına dayalı en az 4 yıl süreli teorik ve pratik eğitimden oluşuyor. Ebelik eğitimi sonunda mezun olan ebelerin, özellikle kadın hastalıkları ve doğum olmak üzere, ebelik faaliyetlerinin dayandığı bilimler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları, meslek etiği ve meslekle ilgili yasal mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gibi birçok koşul bulunuyor. Pratik ve klinik eğitim kapsamında, bir öğrencinin en az 100 doğum öncesi muayeneyi de içerecek şekilde gebe kadınlara danışmanlık yapması, en az 40 gebe kadının gebelik takibini ve bakımını yapması, en az 40 doğumu kendisinin yaptırması, makat doğuma aktif olarak katılması ya da makat doğum mümkün olmadığı takdirde simülasyon yapılarak çalışılması gerekiyor.



Yönetmelikte, diş hekimliği, veteriner hekimlik, eczacılık ve mimarlıkla ilgili eğitim standartları ile bu programlarda okutulması gereken konular da belirleniyor


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:53 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.