Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Çocuk Hastalıkları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/cocuk-hastaliklari/)
-   -   Ateş ve Aspirin Kullanımı (http://www.hayatimdegisti.com/forum/cocuk-hastaliklari/105602-ates-ve-aspirin-kullanimi.html)

bluemoon24 05-01-2009 03:01 PM

Ateş ve Aspirin Kullanımı
 




Ateş ve Aspirin Kullanımı



Çocuğunuzun Ateşi Yükselirse Sakın Aspirin Vermeyin.





Anne ve Babalar için Faydalı bilgiler : Ateş nedir, nasıl düşürülür?



Ateş, vücut ısısının normalin üzerinde olmasıdır.

- Çocuğunuzun normal vücut ısısını, yaş, genel sağlık durumu, hareketlilik seviyesi (aktivite), gün içindeki zaman ve giysileri etkiler. Vücut ısısı sabah erken saatlerde daha düşük akşam üzeri ve akşam daha yüksek olup egzersiz sonrası da hafif artış gösterir.

- Genel olarak, 38oC üzerine çıkan vücut ısısı ateş olarak kabul edilir. Ancak bu eşik değer, ateş ölçümünde kullanılan yönteme göre de değişir. Doktorunuza ateşi nereden ölçtüğünüzü bildirin. (koltuk altı, kulak, ağız, rektum). Koltuk altı ölçümler için 37-37.3, rektal veya oral ölçümler için 38-38.3 derece eşik değer olarak alınabilir.

- Çocuğunuzun ateşi olması, onun büyük olasılıkla bir enfeksiyon ile (mikrobik hastalık) mücadele etmekte olduğunu gösterir. Çocuğunuzun vücudunda virüs veya bakteri etkenli bir enfeksiyon varsa, vücut ısısını yükselterek, yani ateş ile, buna cevap verebilir. Bunu bilmek önemlidir. Çünkü sıcak çarpması gibi bir durum dışında, ateşin kendisi bir hastalık demek olmayıp yalnızca bir belirtidir. Çocuğunuzun ateşinin olması mutlaka antibiyotik tedavisi gerektiği anlamına gelmez.



- Ateşin nedenini araştırmak önemlidir.



Aşağıdaki durumlar örnek olarak verilebilir.

-Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, zatürre, vd.

-Bazı durumlarda bir ilaç, yaralanma, zehirlenme.

-Çok sıcak ortam sıcak çarpmasına yolaçabilir ki bu potansiyel olarak tehlikeli bir vücut ısısıdır.



- Ateş genel anlamda çocuğunuzun enfeksiyon ile savaştığını gösterir ve onun bağışıklık sisteminin çalıştığını ve vücudun enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığını gösteren iyi bir belirti (işaret) olarak kabul edilebilir.



-

Çocuğunuzun ateşi yükselince doğal olarak kalp hızı artar. Yanakları kızarabilir veya normaldan daha fazla terleyebilir.

- Bazı çocuklar ateşliyken de kendilerini iyi hissedebilir. Ancak çoğunda ateşe neden olan hastalığın belirtileri de görülür. Çocuğunuzun kulağı veya boğazı ağrıyor olabilir, cilt döküntüsü veya karın ağrısı olabilir. Bunlar çocuğunuzun ateşinin nedeninin anlaşılması için önemli ipuçları verirler.

-1-6 yaş arsındaki bazı çocuklarda yüksek ateş ile birlikte havale (febril konvülsiyon) görülebileceğini bilerek dikkatli olmak gerekir.



-Çocuğunuz 6 aylıktan büyükse, ateşi hafif yükseldiyse (38.3 derece santigratın altında), hasta veya düşkün görünmüyorsa, uykulu veya huzursuz değilse, süregelen başka bir rahatsızlığı veya ateşli havale öyküsü yoksa, yemesi, uykusu, oyun oynaması olumsuz etkilenmediyse doktora götürme öncesinde ilk yapılacaklar:



-Serin bir ortamda tutun

-Hafif giysiler giymiş olmasına dikkat edin

-Su, sulandırılmış meyve suları gibi sıvılar içmesi için teşvik edin

-Çok hareket edip yorulmamasını sağlayın

-Ateş düşürücü verebilirsiniz;

-Parasetamol (ağızdan verilen veya fitil şekli mevcuttur) veya ibuprofen (ağızdan) verilebilir. Doz açısından doktorunuzun önerilerini ve ilaç bilgilerini takip edin.

Çocuğunuza herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka ilaç bilgilerini okuyun.

-Çocuğunuz kusuyorsa ve sıvı kaybettiğini düşünüyorsanız ibuprofen vermeyin.

-Aspirin vermeyin.

Çocuklarda viral hastalıklarda aspirin verilmesi Reye sendromu adında tehlikeli bir komplikasyona yolaçabilir.Ayrıca aspirin midede rahatsızlık ve mide-barsak kanaması gibi yan etkiler yapabilir.

-Ateş yükselmeye devam ediyorsa vücudunu ılık su ile ıslatılmış bir sünger veya elbezi ile silin. Su ciltten buharlaştıkça ateşin düşmesine yardım edecektir.



-Bu işlem için kesinlikle soğuk su kullanmayın veya soğuk duş yaptırmayın.bu çocukta üşüme ve titremeye yolaçarak ateşin daha da yükselmesine neden olur.

-Suya alkol eklemeyin veya cildini alkolle silmeyin.ciltten emilim ile ciddi yan etkilere yolaçabilir.

-Çocuğunuzun ateşini hızla düşürmeye çalışmayın.bu ateşin tekrar ve daha fazla yükselmesine yol açabilir.



-Çocuğunuz 6 aylıktan küçükse veya ateşi 38.3 derece santigratın üzerindeyse, hasta veya düşkün görünüyorsa, uykulu veya huzursuz ise, süregelen başka bir rahatsızlığı veya ateşli havale öyküsü varsa, yemesi, uykusu, oyun oynaması olumsuz etkilendiyse süratle doktorunuza götürmeyi planlarken yukarıdaki ılık su uygulaması ve ateş düşürücü verme işlemlerini yapmanız uygun olur.http://www.kadikoygazetesi.com/news/51.html adresinden alındı



Kaynak: Pediatriportal


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:47 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.