Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-05-2016, 09:01 PM   #24 (permalink)
firdevsi ala
Yüzbaşı
 
firdevsi ala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2012
Mesajlar: 605
Tesekkür: 143
249 Mesajinıza toplam 320 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
firdevsi ala is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Diyet ve motive ile incelme gunlugum

Yeni olan, senin içinde doğmaz. O, öteden gelir. O senin bir parçan değildir. Bütün geçmişin risk altındadır. Yeni olan, sana bağlı değildir; o yüzden korkarsın. Sen tek bir şekilde yaşadın, tek bir şekilde düşündün, inançların üzerine rahat bir hayat kurdun; sonra yeni bir şey kapını çaldı. Şimdi bütün geçmiş alışkanlıkların huzursuz olacak. Eğer yeninin girmesine izin verirsen, bir daha asla aynı olmayacaksın.


Yeni olan seni dönüştürecek. Bu risklidir. İnsan yeniyle hangi yola girdiğini bilemez. Eski olan bildiktir; tanıdıktır. Uzun zamandır onunla yaşıyorsun; ona alıştın. Yeni olan yabancıdır. Dost olabilir, düşman olabilir. Bunu kimse bilemez. Bunu bilmenin bir olanağı yok. Bilmenin tek yolu, ona izin vermektir. Tedirginlik ve korku o yüzden yaşanır.


Ama onu dışlayamazsın; çünkü eski olan sana henüz aradığını vermemiştir; eski sana birçok söz vermiş, ama sözlerini yerine getirmemiştir. Eski tanıdıktır; ama mutsuzdur. Yeni, belki rahat bozacaktır; ama bir ihtimali barındırır. Sana mutluluğu getirebilir. O yüzden onu ne reddedebilirsin ne de kabul edebilirsin. O yüzden yalpalar, titrersin. Varlığında büyük bir You are not allowed to view links. Register or Login doğar. Bu doğaldır; yanlış bir şey yoktur. Bu her zaman böyle olmuştur ve her zaman böyle olacaktır.


Yeninin görünümünü anlamaya çalış. Dünyadaki herkes yeni olmak ister; çünkü hiç kimse eskiden tatmin olmamıştır. Kimse eskiyle tatmin olamaz; çünkü ne olursa olsun, onu bili- yorsun. Bir kere bilindikten sonra, tekrara girer. Bir kere bilindikten sonra, sıkıcı, monoton olur. Ondan kurtulmak istersin. Keşfetmek, macera yaşamak istersin. Yeni olmak istersin. Ama buna rağmen, yeni gelip kapıyı çaldığında, geriye kaçar, eskide saklanırsın. İkilem budur. Nasıl yeni olacağız?


Herkes yeni olmak istiyor. Bunun için cesarete ihtiyaç vardır. Ve sıradan cesarete değil; olağanüstü cesarete ihtiyaç vardır. Dünya korkaklarla doludur. O yüzden insanlar gelişemiyor. Eğer bir korkaksan nasıl gelişirsin? Her yeni fırsatta, gözlerini kapa- tıyor, geri çekiliyorsun. Nasıl gelişirsin? Nasıl varolabilirsin? Sadece “mış” gibi yaparsın.


Gelişemediğin için de, yerine başka şeyler ikame etmek zorunda kalırsın. Sen gelişemezsin, ama banka hesabın büyür. Bu bir ikamedir. Bunun için cesarete ihtiyaç yoktur. Korkaklığınla uyum içindedir. Banka hesabın büyür ve sen geliştiğini sanırsın, daha saygın olursun. Adın ve unvanın gelişir, sen de geliştiğini sanırsın; sen sadece kendini kandırıyorsun. Adın, sen değilsin. Unvanın da sen değilsin.


Banka hesabın senin varlığın değil. Ama varlığını düşün- meye başlayınca titrersin. Çünkü eğer o konuda gelişmek istiyorsan, bütün korkaklığını bırakmalısın. Nasıl yeni oluruz? Kendiliğimizden yeni olmayız. Yenilik öteden gelir. Tanrıdan gelir. Yenilik varoluştan gelir. You are not allowed to view links. Register or Login her zaman eskidir. You are not allowed to view links. Register or Login asla yeni değildir. O, biriktirilmiş geçmiştir. Yenilik öteden gelir. Tanrının bir hediyesidir. O, öteden gelir ve öteye aittir. Bilinmeyen ve bilinemeyen. Yani öte, içine sızar.


Senin içine sızar, çünkü sen asla soyut- lanmış ve ayrı kalmış değilsin. Sen bir ada değilsin. Sen öteyi unutmuş olabilirsin ama o seni unutmamıştır. Çocuk, anneyi unutmuş olabilir; ama anne çocuğu unutmaz. Parça, “ben ayrıyım” diye düşünmeye başlayabilir ama bütün, senin ayrı olmadığını bilir. Bütün, senin içindedir; o hâlâ seninle temas halindedir. O yüzden sen hoş karşılamasan da, yenilik sürekli karşına çıkar. Her sabah gelir; her akşam gelir. Bin bir ayrı yoldan gelir. Eğer görecek gözlerin varsa; onun sürekli geldiğini göreceksin. Varoluş, sürekli yenilikler yağdırır. Ama sen geçmişini bir duvar yapmışsındır.
firdevsi ala isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla