Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-04-2013, 04:50 PM   #4 (permalink)
TR-ance
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Cevap: Asana nedir ?

Asana uygulaması bir kaç safhada gerçekleşmektedir:

1. Birinci safhada birey duruşu doğru şekilde yapmayı öğrenmektedir. Bu safhada kaslar güçlenmekte ve esnekleşmektedir.

2. İkinci safhada uzun süre duruşta kalınmakta ve bedenin belirli bölgelerine odaklanılmaktadır. Bu safhada organlar güçlenmekte ve bedensel rahatsızlıklar yenilmektedir.

3. Üçüncü safhada birey pozisyonda kalarak bedendeki enerji akımlarına odaklanmakta ve onları düzene sokmaktadır. Bu safhada geride kalan rahatsızlıklar kaybolmaktadır.

4. Dördüncü safhada birey duruşta kalarak zihnini belli bir Çakra üzerine yoğunlaştırarak Çakra'nın enerji titreşimini düzene sokmaktadır. Bu safhada Çakra titreşimleri uyuma girmektedir.

5. Beşinci safhada birey duruşta kalarak Suşumna Nadi kanalını aktifleştirir. Bu safhada Suşumna Nadi kanalı tam olarak çalışmaya başlar.

6. Altıncı safhada birey belli bir duruşta kalarak Kundalini Şakti enerjisini aktifleştirmektedir. Bu safhada Kundalini Şakti enerjisi aktifleşir.

7. Yedinci safhada birey belli bir pozisyonda oturarak Dharana (konsantrasyon), Dhyana (meditasyon) ve Samadhi (trans) gerçekleştirmektedir.
Asana’lar uygulandıkça beden hiç bir zaman zorlanmamalıdır. Duruşları uygulamanın altın kuralı, her çalışmayı yavaşça, dikkatli, düşünerek ve farkında olarak yapmaktır. Zorlama ve güç uygulanması asla söz konusu olmamalıdır. Herkesin beden yapısı farklıdır. Duruşları yaparken bedeninizin fiziksel sınırlarını göz önünde bulundurmalısınız. Yoga’da ne kendinizle, ne de başkalarıyla yarış yoktur. Yoga’ya ilk başladığınızda adaleler sert olabilir, ancak 2-3 hafta sonra kasların esnekliği artmaktadır. Kaslar esneklik ve güç kazandıkça duruşların yapılması daha kolay ve keyifli hale gelmektedir. Yoga uygulamak için hiç bir yaş veya cinsiyet sınırı yoktur.

Duruşlar yanlış yapıldığında gerginlik ve rahatsızlık getirmektedir. Doğru uygulanan Asana’lar ise bedeni güçlü, hafif ve enerjetik yapmakta, zihni sakinleştirmekte ve sinir sistemini dengelemektedir. Birey bedenin, zihnin ve ruhun uyum içinde olduğunu hissetmektedir. Asana’ların devamlı suretle uygulanması bireyin hayata bakış tarzını değiştirmektedir. Birey beslenme, cinsellik, temizlik ve eylemlerinin kontrolü ile yeni bir insan olacaktır. Asana’lar doğru ve orijinal teknikleri kullanarak uygulandığında çok rahat, kolay ve zorlanmadan yapılmaktadır. Bedensel hareketler çok zarafet kazanmaktadır. Asana’lar uyguladığında vücut evrendeki pek çok canlının bedensel formunu almakta, böylelikle tüm canlılarla ve evrenle bütünleşmektedir. Birey duruşları yaparken bedenine yoğunlaştığı takdirde bedeninin mikrokozmos farklı bir deyişle küçük evren olduğunu ve makrokozmosun, büyük evrenin bir parçası olduğunu hissetmektedir. Böylece bireyin bedeni evrenle bütünleşerek doğayla uyum içinde yaşamaktadır. Bu da insana büyük bir doyum ve mutluluk hissi vermektedir.

Duruşlar aracılığıyla omurganın tüm disklerini, omur eklemlerini, bağ ve kaslarını harekete geçirmektedir. Duruşlar doğru ve orijinal şekilde yapılırsa, omurga rahatlamakta, güçlenmekte ve iyileşmektedir. Yanlış yapılan duruşlar kısa veya uzun süreli hasarlara sebep olabilir. Duruşu uygulamadan önce omurga sağlama alınmalıdır. Yani bir duruşa giriş yapmadan önce sırtınızı dikleştirin, kamburlaşmayın, göğsünüzü öne doğru itin, karnınızı içe çekin ve çenenizi hafifçe kendinize doğru çekerek boynunuzu uzun tutun. Böylece omurgalar arası diskler fazla sıkışmaz. Tabanlarınızın yere eşit şekilde temas etmesine dikkat edin. Ancak bu halde omurlarınız en uygun biçimde üst üste gelebilir.

Asana yapılırken birey vücudunu unutmalıdır, bununla zihinsel denge ve dinginlik kazanılmaktadır. Asana uygulanmasının amacı kemikleri güçlendirmek, kaslara güç ve esneklik kazandırmak, iç organları sağlam ve aktif tutmak, kan dolaşımını dengelemek, metobolizmayı hızlandırmak, kilo dengesini tutturmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sinir sistemini sakinleştirmek, sindirim sistemini aktifleştirmek, zihni güçlendirmek, beyni tam kapasitesinde çalıştırmak, vücudu kapsayan biyomanyetik alanı güçlendirmek ve bedenin biyoenerji akımlarını uyumlu bir şekilde çalıştırmaktır.

Asana’lar yapılırken duruşların sıralanması çok önemlidir. Doğru sıralama Asana’ların etkisini artırmaktadır. Yoga yedi yaşından itibaren uygulanabilir. Bu vücuttaki dengeleri korur ve insan hayatı boyunca sağlam ve dengeli olur. Yoga çalışmalarının yedi yaşında başlatılması en iyi durumdur, çünkü sekiz yaştan itibaren pineal bezi dejenerasyona uğramaktadır. Böylece pineal bezinin çöküşü ertelenmekte, sempatik ve parasempatik sinir sistemleri arasında denge korunmaktadır. Duruşlar çocuk bedeninin doğru ve dengeli büyümesine yardımcı olmaktadır. Çocukların bedenleri sağlam, güçlü ve dayanıklı olmaktadır. Duruşları çocukluğunda uygulamış olan insan bedeninin esnekliğini kaybetmemektedir. Yoga çocuklara okul hayatlarında da yardım etmektedir. Çocuklar daha kontrollü ve sakin olmakta, zihinsel dikkatlilik, berraklık ve konsantrasyon artmaktadır. Bu konuda ayrı bir kitap yayınlamayı planlıyoruz ( Yoga : Çocuklar için). 7-8 yaşında başlayanlar için Asana sıralaması standart programa göre hazırlanmaktadır. Daha ilerlemiş yaşlarda Yoga’ya başlayan kişiler için Asana sıralaması özel olabilir. Tecrübeli Yoga üstadı öğrencinin durumunu sezdiği için kişiye özel Asana sıralaması önermektedir.

Yoga yapan yaşlı insanlar çok kısa bir süre içinde kendilerini daha genç hisseder, çünkü insan ruhu hiçbir zaman yaşlanmaz ve insan Yoga uygulayarak enerjiyle dolduğunda yine kendini genç hisseder. Bu nedenle yaşlı insan sert, eğilmez ve gergin bedenini Yoga duruşları yardımıyla esnetip gevşettiğinde kendini daha genç, aktif ve enerjik hissetmekte ve hayattan daha fazla zevk almaktadır. Bedeninizin ne kadar sert ve bükülmez olduğu ya da duruşları ne kadar iyi yaptığınız değil, önemli olan çabanızdır. Bedeniniz esnek olmadığı için moralinizi bozmayın ve çalışmanızdan vazgeçmeyin. Bedeniniz sert olduğu için Yoga’dan yararlanamayacağınızı ya da duruşların uygulanmasının imkansız olduğunu düşünmeyin. Her zaman olumlu düşünün. Siz her şeyi yapabilirsiniz, yeter ki isteyin. Haberinizin dahi olmadığı inanılmaz potansiyalleriniz vardır, ancak yalnızca onları geliştirmek gerekir. Gençliğinizi geri alabilirsiniz bunun için sadece Yoga uygulamanız gerekiyor.

Duruşları yavaş yavaş yapabildiğiniz kadar yapın. Her geçen gün biraz daha iyi yaptığınızın, daha esnek olduğunuzun ve bedeninizi daha iyi bir şekilde kontrol ettiğinizin farkına varacaksınız. Kısa bir süre içinde olumlu sonuçlara şaşıracaksınız. Yoga ilerleme sistemidir. Bir kere uygulamaya başladığınızda her geçen gün daha da iyi olacaksınız. Gelişme hızınız tamamen düzenli uygulamanıza bağlıdır. Her geçen gün içinizde bulunan enerjinin müthiş gücünün farkına varacaksınız ve bu enerjinin bedeninizi nasıl yenilediğini ve olumlu bir şekilde geliştirdiğini göreceksiniz.

Duruşları yaparken her zaman olumlu düşünün. Beden ruhun sarayıdır. Bedenin dışsal görüntüsü ne olursa olsun içindeki ruh güzeldir. Siz güzelsiniz çünkü Evrensel Güzelliğin bir parçasısınız. Siz düşündüğünüzden daha güzelsiniz. Bunu bilseniz, düşünseniz ve buna göre hareket etseniz buna ulaşacaksınız. Fiziksel durumunuz ne olursa olsun, kendinizin ne denli bükülmez, gergin ya da eğilmez olduğu fikrini taşıyor olursanız olun, bu düşünceleri olumlu olan zarafet, özgüven, denge, güzellik ve uyum düşünceleriyle değiştirin. İçinizdeki güç ve enerji bu uyarıcı düşüncelere yanıt verecek ve bedeninizin bu olumlu nitelikleri kazandığını göreceksiniz. İnsanoğlu inanılmaz potansiyallere sahiptir ve istediği her şeyi yapabilir. Duruşları yaparken bedeninizin bükülmez oluşuna kızmayın ve moralinizi bozmayın. Yapabildiğiniz kadar yapın. Bedeninizi eğitin ve bedeninizin uşağı değil, bedeninizin efendisi olun ve bedeninize istediğinizi yaptırın. Bedeninizi tıpkı yaramaz bir çocuğu eğitiyormuşçasına eğitin. Bedene kibar ancak kararlı, kendinden emin ve etkili davranın ve bedeninizin üzerinde kontrolü kaybetmeyin.

Her zaman olumlu ve sağlıklı düşüncelere sahip olmanız gelişmeniz için çok önemlidir. Olumlu düşünceler, başarıya doğru atılan birer adımdır. Eğer bir sporcu yarıştan önce olumsuz düşüncelere ve kaybetme hissine kapılırsa, bu olumsuz düşünceler otomatik olarak kasların yetersiz çalışmasına neden olacak ve sporcunun başarısız olmasını sağlayacaktır. Halbuki, olumlu düşünceler kasların kendilerini başarıya göre hazırlamalarını sağlayacaktır. Başarı ve kendine güven duygusu el ele tutuşarak yürümektedir.
Yoga uygulayan kişilerin farklı amaç ve beklentileri olabilir. Kimi bedeninin daha formlu ve sıkı olmasını ister, kimi fazla kilolardan kurtulmak, kimi özgüven ve denge kazanmak, kimi doğru duruş şekli, güzellik ve parlaklık, kimi aydınlanma, kimi neşe, kimi güç ve canlılık, kimi sinirsel gerginlik ve yorgunluktan kurtulmak, kimi spiritüel gelişme, kimi olağanüstü güçlere sahip olmak ister. İsteğiniz ne olursa olsun Orijinal Yoga Sistemi bunu size verme kapasitesindedir ve çok geçmeden içinizdeki enerjinin canlanmasının size neler verebileceğini kendiniz göreceksiniz.

Asana’lar uygulandıkça vücut rahatlar ve zıt duygular azap vermez. Duruşlar bireyi Pranayama, Pratyahara, Dharana ve Dhyana (meditasyon) basamaklarına hazırlamaktadır. Beden rahat bir duruşta olmadıkça meditasyon yapmak olanaksızdır. Bu nedenle, Yoga’da Asana'ları uygulamadan meditasyon yapılması önerilmemektedir. Yoga Sistemi’nin önceki basamaklarda bulunan tekniklerini uygulamadan meditasyon yapmaya kalkışmak yanlıştır. Amatörce yapılan sözde meditasyon doğru uygulanan gerçek meditasyonun verdiği olumlu sonuçlara hiçbir zaman varamaz.

Asana’lar vücut çalışmaları olmalarına rağmen zihni de etkilemektedirler. Duruşların uygulanması sırasında zihin gittikçe rahatlayarak gerginlikten kurtulmakta ve dengelenmektedir. Asana'ların düzgün olarak yapılması hemen hemen her sorunu düzeltmeye ve önlemeye yardım etmektedir.

İnsanlar, genellikle bedenlerinin farkında olmadıkları gibi zamanla bedenlerine tamamen yabancılaşmaktadırlar da. Bu da günümüzdeki birçok hastalığın nedenini oluşturmaktadır. Asana’lar bedenin farkına varmayı ve bedenin üzerinde yoğunlaşmayı sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde bedende olan duyarlılık, bedensel bilinçlilik artmakta, zihinsel fiziksel bütünsellik sağlanmakta, böylece bedensel, zihinsel, ruhsal uyum ve sağlık elde edilmektedir. Asana teknikleri insanı stres, gerginlik, sıkıntı ve depresyondan kurtarmaktadır. Bedende biriken gerginlik, sıkıntı ve olumsuz enerji atıldıkça zihin de daha berrak, daha sakin ve daha kıvrak olmaktadır. Vücut gevşeyince zihin de tazelenerek daha canlı ve dingin olmaktadır. Böylece insan öfkesini kolayca kontrol edebilmekte, daha hoşgörülü olmakta, kendine daha çok güvenmekte, ruhsal sorunları ile kolayca baş edebilmektedir.

Asana’ların uygulanması vücuttaki gerginlik ve sıkıntıları ortadan kaldırarak bedende sıkışıp kalan, gelişmemiş iç enerjinin daha rahat dolaşması suretiyle tam şekilde kullanımını sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde beden derin bir biçimde dinlendirilmektedir. Vücudun derin dinlendirilmesi onu canlandırmakta, daha çevik ve enerjetik yapmaktadır. İnsanın uykusu daha düzenli olmakta, kan dolaşımı hızlanmakta, cildi güzelleşmektedir.

İşten eve yorgun, stresli ve gergin gelindiğinde dışsal ve içsel olarak rahatlamak için karın üzerinde yapılan duruşlar uygulanabilir. Kullanılmış ve vücutta sıkışmış olumsuz enerjileri dışarıya atmanın en iyi yolu karın üzerinde yapılan duruşlardır. Bu duruşlarda iç dengeyi sağlamakla görevli olan böbrek meridyeni uyarılmaktadır. Yavaşlatılmış nefes alış verişleri de, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Duruş yapıldıktan sonra adeta sırttan bir yük kalkmışçasına bir hafiflik hissedilir. Bedendeki ağırlık ve aşırı yorgunluk hissi, organizmanın yanlış çalıştığı ve bedende bir rahatsızlığın olduğunun göstergesidir.

Yoga öğretisine göre, insanın yaşını yaşadığı yıllar değil, bedeninin esnekliği belirlemektedir. Asana’lar yapıldığında vücudun esnekliği ve çalışma kapasitesi artmaktadır. İnsan daha az enerji tüketerek daha çok iş yapabilmektedir. Vücudun esnekliği arttıkça kas ağrıları önlenmekte ve tansiyon düzene girmektedir. Asana’lar insanın duruşunu düzeltmekte ve iç dengesini güçlendirmektedir. İnsan bedenini ve her kasını çok iyi hissetmeye başlamaktadır. Birey bedeninin üzerine iyice yoğunlaşarak dağınıklık, dengesizlik, tedirginlik, telaş, eksiklik gibi duygulardan kurtulmaktadır.

Sabit duruş sırasında kaslar esneklik kazanmaktadır. Duruşta kalma süresi kasların esnemesi için verilen zamandır. Duruş yapılırken kaslar asla zorlanmamalıdır. Kas zorlandığında kendini korumak için kasılmaktadır. Kasların zorlanması olumlu bir sonuç getirmeyeceği gibi zedelenme durumu da oluşabilir. Kasları esnetmek için onları gevşetmelisiniz. Bunun için zihninizi ve nefesinizi kullanın. Duruşta kalırken gerinen kasa zihinsel olarak odaklanın ve her nefes verişte bu kası gevşetin. Bu kasları esnetmek için en kısa yoldur. Kaslar nefes verildiğinde daha kolay gevşer ve esner. Bu şekilde kazanılan esneklik kalıcıdır ve kas ağrılarına neden olmaz. Beden bir hamurdur ve dengeli bir biçimde yoğrulmalıdır.

Kasları doğru yolla esnetmenin ve onları zorlamanın arasındaki farkı iyice anlamalısınız. Sabit duruş yapılırken kaslarda duyumsanan hafif, tatlı bir ağrı hissi onların esnemekte olduğunu göstermektedir. Ancak bu ağrı tatsızlaştığı ve rahatsız etmeye başladığında kasların zorlandığı anlaşılmaktadır. Bu halde duruşta fazla kalmadan uygulamanızı bitirmelisiniz. Doğru esnetme ve zorlamanın arasındaki farkı algılamak için zihin yapılanları izlemeli ve bilinç uyanık olmalıdır. Yoga öğretisine göre, Asana kendiliğinden zorlamadan oluşmalıdır. Uygulama sırasında kaslar gevşetilip gereksiz kasılma yok edilirse beden kendiliğinden gereken formu bulur. Yeni başlayan kişiler çoğu zaman kasılarak çalışır ve hırs yaparak kendilerini zorlar. Bundan kaçınmak için kendinizi sürekli izleyin ve sabırlı olun.

Duruşların uygulanması diyaframı güçlendirmekte ve canlandırmaktadır. İnsan bedeninin gövdesini bir silindire, diyaframı ise silindirde yukarı ve aşağı hareket etmekte olan bir pistona benzetebiliriz. Diyaframın çalışması kalbe yardım etmekte ve kan dolaşımını olumlu yönde etkilemektedir. Gövdedeki kan dolaşımı baş ve organlardaki kan basıncını etkilemektedir. Solunum sırasında diyafram çalışmıyorsa baş ve organlardaki kan basıncı düşmektedir. Diyaframın çalıştırılması kanın damarlardan geçerek baş ve organlara yayılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağlar. Diyaframın güçsüzleşerek görevini yerine getirememesi kan dolaşımı ve bağırsakların çalışmasına olumsuz tesir etmektedir. Asana’ların yapılması sayesinde tüm organlardaki kan dolaşımı düzene girmektedir. Sağlıklı insanın bedeninde kan saatte 50 km. hızla seyrederken sağlığını yitirmiş insanın bedeninde ise 30 km. hızla akmaktadır.

Genellikle Asana teknikleri yavaş hareketlerle icra edilmekte ve sabit bir duruşla sonuçlanmaktadır. Duruşta sabit kalma sırasında kaslar kasılmakta veya esnemektedir. Kaslarda meydana gelen kasılma, tıpkı sıkılan bir süngerin içinden suyunun akması gibi, kaslardaki kanı dışarı pompalar. Duruşun uygulanması bittiğinde, kaslar gevşeyerek normal boyutuna dönmekte ve dolaşımdan gelen oksijenli kanla yıkanmaktadır. Böylece kaslardaki kan dolaşımı yenilenmekte ve toksinler atılmaktadır.

Yoga duruşları orijinal şekilde doğru teknik ve sıralama kullanılarak uygulanmalıdır. Asana’lara doğru şekilde giriş ve çıkış yapılmalıdır. Duruşlarda nefes doğru şekilde alınıp verilmelidir. Doğru yapılan Asana’lar vücudun sağlığını korumakta, kan dolaşımını düzenlemekte, iç organlara masaj yapmakta, kasları, eklemleri ve tendonları sağlıklı hale getirmekte, metobolizmayı hızlandırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kilo-boy ve sıcaklık-soğukluk dengelerini korumakta, biyoenerji akımlarını düzenlemekte ve bedenin biyomanyetik alanını güçlendirmektedir. Asana’lar doğru ritimde zihinle uyum içinde yapılmalıdır. Bu da bedensel farkındalığı, duyarlılığı ve esnekliği artırmaktadır.

Yoga duruşları yapıldıktan sonra çalışmaların sonunda tam gevşeme tekniği uygulanmalıdır. Bunun için, sırt üstü minderin üstüne yatıp derin nefes alıp verilmelidir. Bacaklar ve kollar yanlara doğru açık, avuç içleri yukarıya doğru dönük olmalı, gözler kapatılmalı ve beden simetrik şekilde olmalıdır. Gevşeme öncesinde bütün kasları iyice kasmak gerekir. Bunu sağlamak için nefes alarak bacaklar, kollar ve omuzlar yerden biraz kaldırılmalı sonra nefesi tutarak eller yumruk yapılmalı ve bütün vücut kasılmalıdır. Ardından nefes ağızdan verilerek bacaklar, kollar ve omuzlar yere bırakılarak vücut tamamen gevşetilmelidir.

Akabinde, zihnin ayakların uçlarından başlayarak başın tepesine doğru teker teker tüm organlarda gezdirilmesi ile vücut tamamen gevşetilir. Zihin vücudun ayrı ayrı organlarına konsantre edilerek her nefes verişiyle ilgili organ gevşetilir. Böylelikle bedenin her kısmı yavaş yavaş gevşetilmektedir. Derin gevşemede bedene rahatlama dalgaları yayılır ve beden tamamen boşalarak sanki her tarafa yayılır. Böyle tam ve derin gevşeme Pratyahara basamağındaki astral tekniklerde kullanılmaktadır.

Bedenin tam gevşemesi zihne de yansımaktadır. Vücudun derin gevşemesi sırasında zihin rahatlar, sakinleşir, arınır ve dengelenir. Asana uygulamaları yapılırken aralarda kısa gevşemeler de yapılmalıdır. Duruşlar arasında bu gevşeme vücuttaki gerginliği atar ve vücuda bol oksijen alarak yeni duruşa hazırlar.

Fiziksel ve zihinsel gevşeme Yoga tekniklerinin doğru icrası için çok önemlidir, çünkü yalnız bu yolla Asana’ların özel yararları tümüyle ortaya çıkmaktadır. Gözleri kapatıp birkaç dakika dıştan ve içten tamamen gevşeme yeteneğini geliştirmek çok önemlidir. Bu yolla Yoga çalışması günün en güzel ve huzurlu zamanı olmaktadır. Böyle bir çalışmadan sonra kendinizi her anlamda daha iyi, canlı ve dinç hissedeceksiniz.

Nefes ve gevşeme teknikleri duruşları yaparken de uygulanmalıdır. Bu çok önemlidir. Duruşa girişte ve duruştan çıkışta doğru nefes kullanılmalıdır. Duruşta kalırken nefes ayarlanmalı ve vücuttaki lüzumsuz gerginlik ve gerilme atılmalı, kaslar lüzumsuz yere kasılmamalıdır. Uygulama esnasında tamamen normal nefes alınmaktadır. Nefes alış-verişleri duruşların ayrılmaz bir parçasıdır. Nefese önem vermeden yapılan duruşlar etkisini kaybetmektedir. Her duruşta doğru nefes ile bedene alınan enerji, organizmaya eşit şekilde dağılmakta ve beden sağlamlık kazanarak savunma mekanizması güçlenmektedir.

Nefes alış verişlerinin hareketlerle senkronize edilmesi fiziksel, sinirsel ve zihinsel uyum kazandırmaktadır. Nefes kendi kendine derinleşmekte, dolaşım sistemi ve metabolizma canlanmakta ve düzene girmektedir. Nefesi kullanarak beden gerginliği atılmaktadır. Duruşta kalırken bedenin gergin bölümlerine odaklanın ve her nefes verirken bu bölgeleri bilinçli olarak gevşetin. Böylece kaslar daha iyi bir şekilde esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir. Rahat nefes alıp vermek için duruşta kasılmış olmamalısınız. Duruşta kasılmış kalırsanız nefesiniz hızlanmaya başlar ve gevşeme başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenle duruşu uygulama sırasında kaslarınızı lüzumsuz germeyin.




TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla