Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-11-2012, 04:22 PM   #5 (permalink)
boritta
Teğmen
 
Üyelik tarihi: Nov 2012
Mesajlar: 20
Tesekkür: 0
4 Mesajinıza toplam 5 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
boritta is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: ÇOCUK VE GENÇLERDE DİKKAT BOZUKLUĞU ÖLÇEĞİ

Dikkat ölçüm Testleri hakkında Çocuk Psikiyatr Dr. Gökçe Küçükyazıcı'nın bir makalesini buldum:

Dikkat becerilerinin iyi olması, bir öğrencinin akademik başarısı açısından ele alınırsa şu aşamalarda çok gereklidir: algılama, öğrenme ve öğrendiklerini uygulama. Dikkatte sorun yaşayan bireyler genellikle sebat gösteremeyen, çabuk sıkılan, dalgın, unutkan, başladıkları işi sonlandırmakta güçlük çeken kişiler olarak tarif edilirler.

Peki dikkat nedir ve dikkatimizin iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Dikkat fizik ve psişik enerjinin çevredeki uyaranlardan ihtiyaç olana yönlendirilmesidir. Dikkati etkileyen birçok faktör vardır. Kişinin gereksinimlerinin doğurduğu güdülenme, açlık gibi fiziksel ihtiyaçlar, uyaranın özellikleri (şiddet, büyüklük, renk, sıklığı, yoğunluğu, farklılığı, hareketliliği, birdenbire ortaya çıkması vs.) dikkatin uyanmasında etkilidir. Dikkat eksikliği sebebiyle özellikle öğrencilik hayatında oldukça güçlük yaşadıkları bilinmektedir.


Dikkatin en önemli üç bileşeni: uyanıklık, seçicilik ve dikkatin denetimidir.
Bunların herhangi birindeki yetersizlik dikkatin bozuk olduğu anlamına gelir. Uyanıklık , sinir sistemin belli bir hedef tarafından uyarılabilirliğe açık olma durumu olarak tarif edilebilir. Bu uyanıklık halinin sürdürülmesi öğrenmede çok önemlidir. Dikkatteki seçicilik ihtiyacımız olan uyaranlarla olmayanlar arasında bir seçim yapılarak uygun olana yönelmemizi sağlar. Örneğin bir öğrencinin ders çalışırken çvredek sesler ve diğer uyaranlara değil önündeki materyale odaklanması gerekir. Dikkatin denetimi ise ihtiyaca göre dikkatin sürdürülmesi, yönlendirilmesi gerektiğinde sonlandırılması ve yeni amaçlara göre başka hedeflere yönlenmesi ve düzenlenmesi gibi yürütücü işlevleri ifade eder.


Kaynak ve Makale Devamı: Dikkat Eksikliği | Dikkat Ölçüm Testleri | Dikkat Ölçüm Testleri
boritta isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla